Se sapa si se niveleaza suprafata viitorului strat de flori, iar pamantul trebuie sa aiba o structura granulara inainte de transplantarea rasadurilor.
Acestea se planteaza pe suprafata pregatita, respectand schema proiectului intocmita in prealabil. Plantarea incepe cu solitarele inalte. Urmeaza grupurile de plante si doar la final se vor umple spatiile ramase cu flori marunte, care vor impresura solul. Atat plantele ¬anuale, cat si cele perene se sadesc dupa aceleasi reguli de baza. Distantele dintre rasaduri se stabilesc in functie de inaltimea si latimea viitoarei plante mature.
Solitarele necesita chiar si 100 cm in jurul lor – desi, pentru inceput, pana cresc, putem sadi anumite plante in jurul lor. Soiurile care ajung la nivelul genunchiului se planteaza la distante de cate 30-40 cm una de alta, iar plantele scunde, taratoare se planteaza in numar de 15-20 bucati pe metru patrat.
Timpul necesar stratului de flori sa ajunga la stadiul de maturizare depinde de conditiile climaterice si de cele ale solului, respectiv de masura in care aplicam ingrasaminte si ingrijim plantele; de aceea, rezultatele aspectului de ansamblu pot fi foarte diverse.
Depinde si de stilul stratului, deoarece covoarele cu motive geometrice sunt plantate mult mai des decat petele de flori mai aerisite care dau impresia de naturalete.
Gazonul utilizat in mod intensiv se tunde la inaltimea de 3-5 cm (spre deosebire de gazonul ornamental, care se tunde la 1-3 cm)In perioada de canicula din vara se recomanda tunderea la 5 cm inaltime – astfel firele pastreaza umbra si ajuta la racirea suprafetei. De asemenea, umiditatea va fi pastrata timp mai indelungat in pamant, iar gazonul va rezista mai bine la seceta. Daca gazonul utilizat intens se tunde mai scurt de 3 cm (cel ornamental, mai scurt de 1 cm), acest lucru va dauna densitatii ierbii.
Ceea ce pe un teren neted este de 3 cm, pe o mica ridicatura, aproape invizibila cu ochiul liber poate fi de 2 cm sau chiar mai putin. In aceste locuri, masina de tuns iarba efectiv „scalpeaza” firele de iarba, iar rezultatul va fi o pata golasa – fara iarba.
In afara de faptul ca aceste pete strica aspectul unui gazon ingrijit, locurile golase lasa posibilitatea germinarii. Locurile fara iarba vor fi resemanate imediat.