LifeStyle

Mogosoaia, o perla a arhitecturii rezidentiale romanesti

Asa cum il descria arhitectul G. M. Cantacuzino (care s-a ocupat de renovarea acestui domeniu), Palatul Mogosoaia este un loc harazit duratei, rupt de efemeritatea modei, dar si datorita felului in care este privit si administrat in momentul de fata, si anume in respectul fata de cultura si traditie. De altfel aceasta este si denumirea sa actuala: Centrul Cultural “Palate Brancovenesti”.

Realizat in stil brancovenesc si finalizat la inceputul secolului al XVIII-lea, palatul beneficiaza in exterior de un parc englezesc, cu gradini de trandafiri si irisi in stil italian, amenajat sub indrumarea Marthei Bibescu.

Logia de pe fatada dinspre lac, inspirata din modelele venetiene, este considerata cel mai frumos si bogat element de arhitectura civila romaneasca veche.

Avand un plan dreptunghiular, palatul este organizat pe trei niveluri: pivnita, parter si etaj. Elementul caracteristic al interioarelor este, fara indoiala, reprezentat de arcade si bolti (care se regasesc in zonele de trecere si la nisele din pereti). Acestea dau intr-adevar un aer nobil, de palat. Rafinamentul din interior este conferit nu numai de ornamentele si finisajele deosebite (cum este, de exemplu, mozaicul), ci si de colectia de tapiserii si covoare, donatie a Lianei si a lui Dan Nasta. In afara de tapiserii si covoare orientale, decorul din salile palatului este completat in mod fericit cu mobilier autohton (jilturi, lazi, cufere) si occidental (x-uri, console etc.), cu vase ornamentale, tablouri si cartografii cu importante informatii istorice.

Incepand cu anul 2000, Palatul adaposteste Muzeul Traditiei Aulice, o colectie de arta comparata, ce insumeaza circa 300 de piese, in sali si anexe fiind prezentate anual aproximativ 10 expozitii temporare, eseu sau arta contemporana.

La subsol, in pivnita, locul cuhniei (bucatariei) de odinioara este luat de o expozitie de arta, tablourile de dimensiuni mari beneficiind si de un sistem de iluminat de accent, ce se incadreaza perfect in decorul realizat din caramida veche si bolti inalte.  

Related posts

In fiecare joi, Chefs te provoaca la BE Soci@l!

Adina Meyers

Expozitia “Uverturi in albastru”

Adina Meyers

Gorenje lansează NoFrost Plus

Adina Meyers