Amenajari Interioare

Materiale inovatoare şi inteligente în designul de interior

În ultimul timp, materialele inteligente intră tot mai mult în sfera designului de interior. Prezentând funcţii speciale, acestea pot fi folosite independent sau în cadrul unor sisteme. De asemenea, pot constitui materia primă pentru obiecte de mobilier multifuncţionale, flexibile şi sustenabile.

Materialele sunt considerate inteligente atunci când caracteristicile lor pot fi modificate în sensul dorit, când reacţionează automat la schimbările de mediu în interesul oamenilor şi când diversitatea de aplicaţii ale acestora este într-o continuă creştere. Printre domeniile de folosire a acestora se numără: umbrirea, controlul climei, acustica, iluminatul etc. Ca exemple, amintim sistemele de umbrire din aliaje ce memorează forma şi reacţionează la căldură şi pupitrele care convertesc lumina în electricitate prin utilizarea filmelor OPV (fotovoltaice organice).

Corianul este un material inovator, ce a intrat deja de mult timp în interioare, atât prin intermediul suprafeţelor speciale, cât şi al mobilierului, mai ales că mulţi designeri celebri apelează la el. În această categorie intră şi ardezia flexibilă SKIN, recomandată pentru suprafeţele atipice, neregulate. Soluţia poate fi folosită ca finisaj în orice încăpere a casei sau poate îmbrăca diferite obiecte de mobilier. Marele avantaj al unor astfel de materiale ca SKIN şi Corian este că pot sta la baza realizării unor volume şi suprafeţe curbe – aşa cum sunt formele organice.

Numeroase tehnologii noi şi inovaţii sunt înglobate în materialele utilizate pentru executarea  obiectelor sanitare actuale (lavoare, căzi de baie etc.). Acestea prezintă suprafeţe de înaltă calitate, care permit un design special – colţuri şi faţete bine definite, linii fine şi margini subţiri – şi o curăţare uşoară.

De exemplu, Quaryl-ul, un material realizat de Villeroy&Boch pentru căzile de baie, este rezistent la lovituri, dar şi uşor de retuşat, inclusiv în cazul zgârieturilor adânci. De asemenea, este plăcut la atingere, menţine temperatura apei, nu reţine murdăria şi în acelaşi timp este suficient de aderent, prevenind alunecarea accidentală.

Roca a patentat Fineceramic®, un material inovator, din care pot fi produse suprafeţe delicate, pereţi subţiri şi definiţi, cu diferite dimensiuni şi moduri de montare. Acestea pot fi integrate în blatul de lavoar, montate deasupra acestuia, fixate pe perete sau de tip Unik (înglobate în unitatea de bază).

Transferul de tehnologie din alte sectoare a făcut posibilă crearea unor piese speciale (asemănătoare plăcilor ceramice), cum sunt cele metalice, care au la bază tehnologia PVD. Aceasta permite încorporarea în suprafaţă a unui strat de nanoparticule de titan, rezultând un material cu o înaltă valoare estetică, o funcţionalitate sporită şi o rezistenţă mare la abraziune şi coroziune, elemente foarte importante în amenajarea sălilor de baie.

Pentru materialele textile se fac cercetări în ceea ce priveşte imprimarea 4D, cea de-a patra dimensiune fiind reprezentată de elemente inteligente, care le conferă calitatea de a fi senzitive. Astfel, acestea pot fi programate să îşi schimbe forma în funcţie de temperatură, magnetism, gravitaţie, mişcare şi chiar umiditate.

În prezent, se produc sisteme de ferestre ce au încorporate celule care captează energia solară şi o transformă în energie termică sau electrică. De asemenea, există materiale ceramice care includ nanoparticule şi senzori ce au ca funcţii autocurăţarea fotocatalitică şi detectarea prezenţei umane, plăci ceramice translucide în combinaţie cu sisteme de iluminat, precum şi pavaje urbane care integrează sisteme de iluminat (ideale pentru semnalizări de siguranţă).

Foto: imm cologne, shutterstock

Related posts

Iluminatul functional – o necesitate in bucatarie

Adina Meyers

Mobilier pentru spaţii mici

Adina Meyers

Cum poti sa aduci un aer modern bucatariei tale

Adina Meyers