Marocul reprezinta o destinatie turistica pe cat de exotica, pe atat de cuceritoare, iar stilul traditional marocan se regaseste la multe piese de mobilier si accesorii din magazinele europene. Altfel spus, realizarea unui decor de inspiratie marocana nu reprezinta un lucru imposibil.
Interioarele marocane sunt spatioase, luminoase, iar trecerea dintr-o camera in alta este marcata prin arcade inalte. De cele mai multe ori, ferestrele sunt accesorizate cu draperii din materiale grele, impunatoare, dar care nu obtureaza total patrunderea luminii.
Teracota este unul dintre cele mai utilizate materiale, urmata apoi de ceramica, deoarece este “racaroasa”. De regula, aceasta prezinta motive geometrice, florale, de inspiratie traditionala. Ceramica se foloseste atat la finisarea peretilor, cat si la perdoseli. Pentru alte tipuri de suprafete, cum ar fi blaturile, se utilizeaza mozaic.
Intr-o incapere amenajata in stil marocan sunt prezente divane, fotolii cu deschidere mare si canapele joase, garnisite cu o multime de pernute multicolore, de dimensiuni diferite. Mobilierul de inaltime joasa este o caracteristica definitorie a stilului marocan.
Accesoriile sunt confectionate din lemn sculptat manual, fier forjat sau, uneori, din piatra si sticla. Pentru depozitare se folosesc scrinuri sau cufere ornamentate.
Corpurile de iluminat (aplice, candelabre, lampi) sunt realizate din fier forjat si sticla pictata, decorativa, care transforma lumina alba in lumina colorata.
Amenajarile in stil marocan au la baza materiale naturale, cum ar fi lemnul. Acesta este adesea foarte putin prelucrat, insa prezinta sculpturi ornamentale bogate, specifice, usor de recunoscut.
Sursa foto: http://www.pinterest.com