LifeStyle

Marianne, muza a creatorilor

Vernisaj: vineri, 25 martie, orele 18.30

Durata: 26 martie –  29 mai 2011

Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Rotonda Salii Auditorium

           Strada Stirbei Voda 1-3

Program de vizitare: miercuri – duminica, 10.00 – 18.00 (pana pe 30 aprilie)/ 11.00 – 19.00 (de la 1 mai)

Gratuit: prima miercuri din luna 

Expozitia ilustreaza cateva dintre modurile in care personajul alegoric Marianne – simbolul Republicii Franceze si intruchipare a idealurilor revolutionare de libertate, egalitate, fraternitate – a inspirat si continua sa inspire numerosi creatori din lumea modei, a cinematografiei si a artelor spectacolului.

Sunt expuse 26 de schite in guasa, realizate de creatorii de costume Alfred Choubrac si Minon la inceputul anilor 1900 pentru studiourile de film Pathé si Gaumont, care ilustreaza o Marianne diferita de reprezentarile traditionale. Razboinica sau seducatoare, simbol al libertatii si al pacii, figura iconica atemporala, Marianne nu mai poarta vesmantul drapat, in stilul antichitatii greco-romane, si boneta frigiana, atributul sclavilor eliberati, ci apare in rochie de bal, mantou sau tutu, cocheteaza cu transparente de tul sau voal, se acopera cu matase si tafta, poarta coafuri moderne. Nu renunta insa la accesoriile sale simbolice: drapelul, balanta, spada, cununa de lauri.

Alaturi de lucrarile de grafica, expozitia prezinta 6 rochii semnate de sase creatori talentati – Lefranc Ferrant,  Margareth & moi,  Stéphanie Renoma, Katherine Pradeau, Edward Achour si Repetto – care o reinterpreteaza pe Marianne in spirit contemporan.

In pandant cu rochiile designerilor francezi, expozitia include si creatiile vestimentare ale unor autori romani de succes: Wilhelmina Arz, Claudia Castrase, Lena Criveanu, Kristina Dragomir, Cristian Samfira, Florin Dobre, George Neagu, Iris Serban si Adelina Ivan.

Marianne, figura alegorica a valorilor statului francez inca din 1792, este un simbol important pentru poporul francez, reprezentarile acesteia evoluand in functie de epoca. De la busturile clasice prezente in aproape toate institutiile statului, la celebra reprezentare din tabloul lui Delacroix Libertatea calauzind poporul si pana la prezenta astazi pe monede si pe logo-ul oficial al guvernului francez, Marianne este un personaj actual si, asa cum o dovedeste expozitia de fata, o eterna sursa de inspiratie pentru artisti.

Expozitia a fost conceputa de Didier Jovenet si Romain Leray de la Agentia Arts Talents (www.artstalents.com) si a mai fost prezentata in 2007 la Palatul Elysée, cu ocazia Zilelor Patrimoniului.

 

           

Related posts

Final Distribution: 1 milion mp de tigla GERARD vanduti in Romania de la intrarea pe piata

Adina Meyers

Ianuarie este “luna Verdi” la Opera Nationala Bucuresti

Adina Meyers

Cum sa alegi corect o pilota

Adina Meyers