Ledurile nu mai reprezinta o noutate, ele fiind folosite de ani buni in producerea diverselor obiecte electrice si electronice, de la simple corpuri de iluminat pana la realizarea ecranelor TV. 

In ceea ce priveste iluminarea casei, se pot folosi in absolut toate situatile ce implica surse clasice de lumina. De exemplu, au aparut lampi cu leduri care au forma unui bec obisnuit si care pot fi folosite cu success, fara a fi nevoie sa schimbati fasungurile din casa sau sa aduceti adaptari speciale in acest sens. De asemenea, ledurile pot fi puse in tuburi, aratand si putand fi intrebuintate la fel ca lampile incandescente (cu neon), sau pe benzi flexibile, care se pot aplica aproape oriunde.

Cum functioneaza?

LED-ul (Lighing Emiting Diode) este un tip special de dioda ce contne materiale semiconductoare care convertesc energia electrica direct in lumina. Lungimea de unda sau culoarea luminii emise depinde de combinata exacta a materialelor semiconductoare.

Acest lucru face posibila emiterea de lumina rosie, galbuie, verde, azurie sau albastra. Lumina emisa este foarte apropiata de o singura lungime de unda si astfel culorile sunt saturate si nu necesita filtre.

In prezent, ledurile au un randament superior lampilor incadescente sau cu descarcare in gaz, deoarece sunt capabile sa produca pana la 150 lm (lumeni) si au o eficacitate luminoasa de peste 100 lm/W.

Comparat aceste date cu cele ale unei lampi cu halogen, care in cel mai bun caz genereaza circa 20 lm/W, sau cu o lampa incandescenta care genereaza 10 lm/W. Şi tnet cont de faptul ca acestea sunt tehnologii deja mature, in timp ce iluminatul cu leduri are inca foarte mult potental pentru imbunatatrea eficacitati luminoase.

Sistemele de ilumant cu leduri par sa reprezinte viitorul in acest domeniu, datorita consumului redus de energie si duratei de viata mai mari fata de solutile clasice folosite in prezent.

 

 

Related posts

Cum sa eviti greselile cele mai comune in reamenajarea locuintei tale

Adina Meyers

Stilul floral şi materialele textile în designul de interior, cu Ramona Pintea

Adina Meyers

Multicooker-ul este util intr-o bucatarie? Vezi ce pareri au cei care l-au folosit

Adina Meyers