LifeStyle

Lucrari in valoare de 1.000.000 de euro la prima licitatie de Impresionism si Postimpresionism din Romania

Intitulata „Impresionism si Postimpresionism romanesc, licitatia organizata de Casa Artmark va prezenta colectionarilor lucrari semnate de pictori romani, estimate la o valoare totala de aproximativ 1.000.000 de euro.

Bucuresti, 21 septembrie 2010

In premiera pentru piata de arta din Romania, sute de lucrari ale celor mai importanti pictori romani care au abordat genurile Impresionism si Postimpresionism vor fi scoase la vanzare intr-o licitatie publica.

Cele mai asteptate tablouri sunt cele semnate Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian si Camil Ressu. Vedeta licitatiei este lucrarea Car cu Boi a lui  Grigorescu, o capodopera a artistului roman, estimata la o valoare ce depaseste 200.000 de euro. In acest moment, Car cu Boi este cel mai valoros tablou din Romania si ar putea deveni, odata cu licitatia organizata de Artmark, si cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata in tara noastra.

Evenimentul este un prilej pentru colectionarii si investitorii din Romania de a achizitiona o serie intreaga de lucrari celebre si valoroase. Baieti scaldandu-se, semnata Camil Ressu si Trandafiri, a lui Stefan Luchian, fiecare dintre ele estimata la o valoare de 35.000 de euro, sunt doar cateva dintre cele mai asteptate picturi.

Toate lucrarile inscrise in licitatia „Impresionism si Postimpresionism romanesc”  sunt extrem de apreciate, atat datorita pictorilor care le-au semnat cat si curentului artistic din care fac parte. Impresionismul s-a bucurat, in tara noastra, de o mare popularitate la sfarsitul secolului al IX-lea, inceputul secolului XX, fiind curentul care a adus transformari radicale asupra viziunii artistice care se practica pana in acel moment in pictura.

Aparitia Impresionismului in spatiul romanesc este strans legata de organizarea „Expozitiei Artistilor Independenti” din 1896, al carei mare sustinator a fost Stefan Luchian. A fost, de altfel, perioada in care artistii romani alegeau sa studieze la Paris si München iar mediul cultural si artistic al acestor mari orase europene, noile teorii si descoperiri in arta facute aici i-au determinat pe pictorii nostri sa se indeparteze de arta in stil neoclasic si sa se apropie de cea moderna. Intorsi in tara, dupa familiarizarea, in mod special, cu Impresionismul francez, artistii romani au dus mai departe stilul intr-o varianta autohtona. Spatiul romanesc a devenit, ulterior, unul dintre cele in care Impresionismul s-a bucurat de cea mai mare longevitate si reprezentanti de valoare.

Impresionismul a dus la improspatarea picturii romanesti, a insemnat adoptarea unei viziuni realiste, interes pentru natura, lumea rurala si viata taranului, precum si maniera de lucru in aer liber. Cea mai reprezentativa caracterista a Impresionismului in pictura este incercarea de a inregistra obiectiv si cu acuratete realitatea vizuala, in termenii efectelor tranzitorii de lumina si culoare.

Cele 127 de lucrari inscrise in licitatia Impresionism si Postimpresionism romanesc pot fi admirate in perioada 25-30 septembrie in Foaierul Operei Nationale din Bucuresti, zilnic intre orele 11.00-21.00, in cadrul expozitiei publice organizate de catre Casa Artmark. Operele vor fi scoase spre vanzare pe 30 septembrie, in cadrul licitatiei care va avea loc tot la Opera Romana.

Related posts

Casa Alba recunoaste angajamentul Daikin pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Adina Meyers

Ocean Engineering Construct participa la EXPO CASA MEA

Adina Meyers

Decorațiuni festive pentru masa de Revelion

Adina Meyers