LifeStyle

Livezile de pomi columnari – ingeniozitate fără limite de spaţiu

Era vitezei şi a soluţiilor ingenioase nu se limitează doar la tehnologie. În prezent, aproape fiecare industrie culege roadele ştiinţei care timp de secole a tins să ofere cât mai multe soluţii de succes pentru o mulţime de domenii. Şi, dacă tot vorbeam despre culesul roadelor, nu putem omite agricultura de pe lista industriilor care beneficiază şi prosperă datorită soluţiilor ingenioase aduse de profesioniştii dedicaţi ai domeniului. Deşi pomii fructiferi columnari au fost descoperiţi în anii 1960 – în prezent aceştia se bucură de o popularitate crescândă.

Ce sunt pomii fructiferi columnari?

Pomii fructiferi columnari sunt înguşti,cresc mai mult pe înălţime, fără să aibă ramificaţii sau, dacă au, acestea au dimensiuni reduse, total diferite faţă de restul pomilor. Acest tip de pomi sunt ideali pentru spaţiile restrânse şi pot fi crescuţi chiar şi în ghivece. Dacă vorbim despre fructiferii crescuţi în ghivece sau dedicaţi grădinilor mici – trebuie menţionat şi factorul estetic. Aceştia au şi un impact vizual deosebit, pentru că îi poţi privi în timp ce au flori şi ulterior fructe.

Totuşi, unul dintre cele mai pozitive aspecte ale pomilor fructiferi columnari este că pot fi înfiinţate şi livezi cu randamente foarte ridicate la hectar.  

Datorită dimensiunilor lor reduse nu ocupă şi nu au nevoie de un spaţiu generos, spre deosebire de fructiferii obişnuiţi. Deşi se pot găsi pe piaţă şi peri, piersici, cireşi sau pruni, mărul columnar rămâne soiul cel mai popular din categoria pomilor fructiferi.

O mică grădina sau o mică livadă?

Merii columnari pot fi cultivaţi în vase relativ mici şi pot constitui şi elemente decorative pentru grădinile mici. Poţi cumpăra un puiet în stare latentă, deja dezvoltat. Trebuie să-i verifici rădăcina şi trunchiul pentru a te asigura că acestea sunt sănătoase. Caută să alegi un măr pitic cu o formă echilibrată şi ramuri solide. Asigura-te că recipientul în care vei păstra mărul columnar nu are un diametru mai mai mic de 50 cm. Trebuie să iei în calcul şi faptul că s-ar putea să fie nevoie să muţi pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura condiţiile climaterice necesare. Aşadar, dacă alegi să păstrezi copăcelul în ghiveci, orientează-te spre vase cu o baza cu roţi pentru a putea muta cu uşurinţă planta.  

Asigură-te că vei aşeza ghiveciul într-un loc unde beneficiază de lumină naturală, la adăpost, ferită de curenţii puternici. Merii columnari crescuţi în ghiveci se dezvoltă mai încet şi se ramifică mai puţin decât cei din grădină. De trei ori pe an, este recomandat ca noile ramuri să se taie la unul sau doi ochi. În general, pomii fructiferi sunt tăiaţi primăvara, pentru a le reda forma columnară. Tot primăvara este recomandat ca solul să fie afânat şi să se adauge puţin compost pentru hrănire.  

Dacă te gândeşti la o livadă, trebuie să ţii cont de anumite detalii. Merii columnari s-au remarcat în timp datorită rezistenţei bune atât faţă de climatele mai reci, cât şi faţă de climatele mai calde. Aceştia nu sunt foarte pretenţioşi faţă de condiţiile de mediu dar, dacă optezi pentru un spaţiu însorit, poţi ajuta pomul să aibă o dezvoltare armonioasă.  

Livezile cu meri columnari au devenit o afacere la modă astăzi datorită costurilor reduse la infiinţarea acestora. Încă un avantaj ar fi costurile reduse de întreţinere a pomilor pe toată durata de viaţă a plantaţiei. Mărul columnar este rezistent la îngheţ, dar şi la secetă şi poate fi adaptat cu uşurinţă chiar şi unei culturi ecologice. Şi, nu în ultimul rând, mărul columnar este apreciat la nivel mondial datorită randamentului ridicat de fructe pentru la hectar.  

Aşadar, există premise serioase care ne fac să afirmăm că pomii columnari vor câştiga popularitate şi că, în general, afacerile cu aceşti fructiferi vor fi din ce în ce mai apreciate în viitor.

Related posts

Artmark lanseaza Indexul Pietei Romanesti de Arta

Adina Meyers

Peste 200 de milioane de femei din intreaga lume sufera de osteoporoza

Adina Meyers

Michael Stein, designer KLUDI: „Baia incepe sa semene tot mai mult cu un living”

Adina Meyers