Prilej si de o mica discutie privind cum s-a realizat decorarea acesteia.

Mai fusesem in Ambasada Frantei la Bucuresti in urma cu cativa ani. Am admirat atunci decorul impresionant stil „palat” si am fost mandru ca o casa din Bucuresti se pretase la o ambientare de acest tip. Imi aduc si acum aminte de modul in care fusesera evidentiate, prin vopsire si culoare, tabliile usilor, de candelabre, de tapiterii, de vitrinele si mobilierul Louis XV. Asteptam cu mare interes reintalnirea cu acest décor specific frantuzesc si pe care il mai puteai intalni doar in filme sau acasa la el, in Franta.

La intrare, insa am fost uluit. Decorul pe care il stiam disparuse, dar uluiala nu era din aceasta cauza, ci din cea a fascinatiei oferite de prospetimea celui nou, desi in aceeasi cladire, cu totul din alt film: „alta viata, alt parfum de tei„. Am fost extrem de placut surprins de forta si energia pozitiva pe care o emana noul si modernul  décor, de imaginatia de care designerul a dat dovada in alegerea culorilor vibrante si combinarea lor. Nu este de mirare ca prima intrebare din cadrul interviului a fost legata de amenajarea si decorarea interiorului.

Spiritul de initiativa este cel care caracterizeaza in primul rand pe francezi. Dorim deasemenea impunerea stilului si calitatii frantuzesti. De aceea, am profitat de faptul ca urma sa facem cateva reparatii la imobil si am luat decizia sa refacem in totalitate decorul de interior„, ne-a spus Domnul Henri Paul.

„Dar, bineinteles, se simte mana designerilor si meseriasilor francezi in ceea ce priveste finisarile„, am continuat eu.

Nicidecum, absolut toate ideile de decorare au provenit de la personalul din Ambasada, iar lucrarile au fost realizate numai cu lucratori romani” (!!!), a raspuns Ambasadorul.

Am inteles mult mai bine de ce rafinamentul si termenul de reinventare sunt atat de familiare in Franta, unde suna si atat de bine: revisiter.

Cred ca fotografiile alaturate exprima foarte bine ideile folosite in aceasta ambientare: nu este o rupere totala de trecut, piesele vechi de mobilier si accesoriile, insa, se combina perfect cu cele noi, inclusiv de tip IKEA. Este un aer de lucrativ dar relaxat in acelasi timp, insa, cu o puternica incarcatura culturala. Pianul precum si numeroasele opere de arta, unele foarte moderne, imprima aceasta nota. Tablourile sunt cumparate de catre Statul Francez pentru incurajarea artelor si ele servesc la decorarea unor cladiri administrative, culturale etc. cum este si cazul ambasadei.  

Related posts

4 idei simpatice pentru aranjarea mesei de Paște

Adina Meyers

George Cojocaru, părintele târgurilor home&deco din România, vorbeşte despre importanţa evenimentelor expoziţionale

Adina Meyers

Ce culoare ți se potrivește?

Adina Meyers