De multe ori fugim de propriile temeri. Fugim, le ignorm, le ascundem in cele mai nepatrunse cotloane ale sufletului in speranta ca vor disparea cu timpul. Stim bine că ele nu dispar si nici nu se evapora. Se-aduna rand pe rand, toate laolalta pana cand simti ca nu mai poti, de parca te-ar sugruma cu inchistarea lor. Atunci simti nevoia sa faci ceva.
Pe 11 octombrie sarbatorim coming out-ul, sau iesitul din dulap, ca simbol al faptului ca vizibilitatea persoanelor LGBT este importanta pentru recunoasterea egalitatii in drepturi si libertati. Coming out-ul este un pas dificil si incarcat emotional pentru tinerii LGBT. Pe 11 octombrie impartasim povestile unor oameni care au facut deja acest pas si care, prin exemplele lor, ne arata ca familia si prietenii sunt cei care iti dau putere in lupta cu prejudecatile.
Grupul de suport Rainbow Families, platforma QEERO si grupul de organizare de Evenimente Q-Space sunt trei initiative ale voluntarilor ACCEPT, prin care persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) si familiile acestora pot gasi informatiile pe care le cauta, oameni deschisi, dispusi sa ii ajute si sa contribuie la evolutia societatii inspre diversitate. Rainbow Families, grupul de suport pentru parinti ai copiilor LGBT, are ca scop crearea de spatii de intalnire, sprijin si discutie pe teme de interes comun ce tin de vietile de zi cu zi ale persoanelor LGBT si familiilor acestora. Rainbow Families te invita sa sarbatoresti 11 octombrie, Ziua Internationala a Coming Out-ului, alaturi de voluntarii ACCEPT, in cadrul unui eveniment organizat la CARE Café si Libraria HECATE, Str. Olari nr.8, incepand cu ora 14:00.
Rainbow Families – sau Cum sa discuti cu copilul tău LGBT
Cu ce se confrunta o persoana LGBT in Romania? In primul rand cu rigiditatea si ostilitatea societatii si in egala masura cu propriile frici. Am stat de vorba cu cativa tineri, dar si parinti ai caror copii fac parte din comunitatea LGBT si care au avut puterea si curajul de a accepta invitatia la o discutie deschisa, fara prejudecati.
Iaromira, mama lui Luca, a marturisit ca momentul in care copilul tau vine si iti spune ca este gay nu este unul usor. ”Prima reactie a fost sa tinem pentru noi, pentru ca lumea e ostila. Mie mi se parea o problema, iar noi nu știam cum sa trăim cu ea. Ne gandeam oare ce va spune lumea, am mers la psiholog, insa nu ne-a ajutat foarte mult. Cel mai important pentru mine a fost ca ne-a comunicat. N-as fi suportat sa se ascunda de mine. Orice ar fi, e copilul tau, mergi alaturi de el, il ajuti.”
Constientizarea si procesul de acceptare din partea celor apropiati nu este de fiecare data un parcurs simplu de strabatut. Elena (tanara din comunitatea LGBT) ne-a povestit cum momentul de coming out a fost mai neplacut pentru ea ”Dupa atata vreme, mama mea este inca in faza de tolerare, nu a acceptat ideea.” Insa mai problematic este ca exista cazuri in care se recurge la violentă fizica sau psihologica in momentul in care tanarul merge sa vorbeasca franc in fata parintilor sai si sa le comunice situatia cu care se confrunta. Rezolvarea unor astfel de cazuri este de multe ori dificila si anevoioasa. ”In momentul in care lumea nu e pregatia, trebuie foarte bine nuantata cantitatea de informatie si cantarit foarte bine cui ii va fi livrata aceasta”, ne spune Elena.
De aceea, primul pas catre o societate capabila sa inteleaga si sa ridice pe picior de egalitate minoritatea LGBT este o societate corect informata, deoarece ”multi dintre parinti nici nu cunosc diferenta dintre identitatea de gen si orientarea sexuala” (Ioana, persoana din comunitatea LGBT ). In realitate, marea majoritate a oamenilor nu realizeaza ca orientarea sexuala este o simpla trasatura a fiintei umane, o caracteristica innascuta atat pentru heterosexuali, cat si pentru persoane homosexuale, bisexuale sau asexuale.
Ce beneficiu a adus relatiei parinte-copil coming out-ul acestuia?
”Cred ca e o cale mai buna de comunicare si imi este mai usor sa inteleg prin ce trece.”, spune Luminita. Ioana (fiica sa) a gasit sprijin in mama, chiar daca mai dificil la început: ”Eu ma simt mai bine ca v-am zis. Fiecare trebuie sa simta cand si cum trebuie sa faca asta.”
”Suportul trebuie sa inceapa din familie” este de parere Iaromira, ”sa discutam intre noi, sa stam de vorba si cu alti parinti, sa cerem sfaturi si sa oferim la randul nostru sprijin celor care se află in situatii similare.”
Rainbow Families este o comunitate unita, unde sprijinul este cuvantul cheie pentru cei care fac parte din ea. Cei care fac parte din grup se intalnesc regulat si incearca sa gasească modalitati de a micsora distanta dintre copiii LGBT si parintii acestora.
“Te așteptam si pe tine, parinte de copil LGBT, sa ni te alaturi pentru a ne cunoaste, pentru a invata unii de la alțti si pentru a ne fi alaturi.”
Gasesti informatii despre Rainbow Families, dar si despre intalnirile grupului de suport, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/rainbowfamiliesromania
Pana pe 20 octombie Rainbow Families aduna povestile de coming out ale copiilor LGBT, dar si ale parintilor acestora. Scrieti-ne despre ceea ce simtiti, despre intamplarile importante pentru voi, despre toate acele lucruri care va framanta si pe care nu le puteti spune fata-n fata.
Trimiteti-ne apoi scrisoarea ta la adresa rainbowfamiliesromania@gmail.com pana pe 20 octombrie, semnata sau anonima. Scrisorile vor fi publicate pe blogul Queero, queero.acceptromania.ro, pentru ca povestile despre curajul de a fi voi insiva merita impartasite!