Cum luna lui Ciresar se apropie, cunoasterea unui program ce trebuie urmat pentru mentenanta gradinii in aceasta luna este de bun augur.
Plantele decorative, arborii fructiferi sau cei decorativi, plantele perene si anuale, dar si peluza de gazon, toate necesita operatiuni specifice, fertilizari sau diverse alte interventii.
Incepem cu spatiile dedicate peluzei, deoarece acestea pun de obicei cele mai multe probleme. O prima verificare trebuie insa facuta la sistemul de irigatii, caci de buna functionare a acestuia depinde sanatatea, vigurozitatea, dar si intensitatea in verde a gazonului dumneavoastra. Daca apa vine dintr-un put, acesta din urma este bine sa fie denisipat, electrovanele trebuiesc controlate, dar si fiecare aspersor necesita curatare si reglare. Luna iunie este cea in care de regula, cantitatea de apa cu care se uda peluza trebuie augumentata.
Daca din anumite motive in gazon aveti multe uscaturi (de exemplu din cauza unor tunderi prea scurte ale acestuia), in iunie puteti baga din nou scarificatorul. Acesta va elimina firele de iarba moarta si astfel regenerarea se va face mai usor.
Obligatorie este aplicarea ingrasamantului pentru peluza de gazon. Acesta va ajuta radacina ierbii sa suporte mai usor caldurile care vin in iulie si in august. Udarea din abundenta timp de 3 zile a suprafetei fertilizate este foarte importanta. La contactul cu apa ingrasamantul se dizolva, intra in sol, dar in acelasi timp trebuie sa va asigurati ca bobitele de NPK nu raman pe frunze, existand riscul de a se arde.
La arbustii floriferi de primavara, florile uscate se indeparteaza. Tot acum mai puteti face si mici tunderi estetice ale acestora. Foarte important este ca in aceasta perioada sa aplicati tratamente fito-sanitare la pomii fructiferi si cei decorativi, dar si la arbusti. Inca din luna mai, insectele incep sa-si faca de cap, iar lipsa interventiei la timpul potrivit poate avea consecinte neplacute.
Cum frunzele de lalele, zambile si narcise (si alte bulboase) s-au uscat deja, acum este momentul sa scoateti bulbii din pamant, sa-i puneti la pastrare in pungi de hartie intr-un loc intunecos, pentru a-i replanta la toamna. In felul acesta, va puteti bucura de florile acestor plante minunate mai multi ani la rand.
In cazul plantelor perene, daca sunt din categoria celor cu inflorire de primavara, florile uscate se tund, de asemenea puteti aplica si un ingrasamant lichid sau granulat, pentru buna dezvoltarea a radacinilor. La plantele anuale se aplica, de asemenea ingrasamant.
Mai multe informatii si produse pentru gradini, gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro.