În designul interior, stilul toscan este recomandat celor care preferă tonurile calde ale pământului, culoarea ruginii sau a cărămizii şi mobilierul cu influenţe mediteraneene.

Originea stilului

Chiar dacă Toscana este numele unei regiuni din Italia, în interioarele toscane se pot observa şi influenţe spaniole sau franceze. Acestea se datorează, probabil, drumurilor comerciale care străbăteau zona cu mii de ani în urmă.

De asemenea, stilul toscan se remarcă prin influenţele din natură. Explicaţia? Toscana este o regiune bogată în plantaţii de vii şi livezi, măslini, rozmarin şi iasomie, care completează decorul natural al caselor.

Interioarele toscane abundă în detalii moştenite din cultura etruscă, încă din Evul Mediu. Datorită italienilor care au emigrat în SUA, acest stil poate fi uşor identificat în decorul şi arhitectura clădirilor din California de Sud, Arizona sau Nevada.

Principii de bază

Stilul toscan poate fi identificat uşor de oricine. Altfel spus, nu este obligatoriu să fiţi specialişti în domeniu ca să vă amenajaţi locuinţa în acest stil. Însă câteva caracteristici v-ar putea ajuta:

Paleta de culori

Într-un decor toscan, sunt foarte populare culorile naturale şi calde, reprezentative pentru zona mediteraneană. Amenajarea începe cu folosirea nuanţelor neutre: teracotă, crem deschis şi alte nuanţe ale pământului. Tonurile de verde duc cu gândul la plantaţiile de chiparoşi sau măslin, ocrul şi galbenul-auriu corespund câmpurilor pline de floarea-soarelui, iar galbenul pal aminteşte de lămâiul suculent. Cerul senin şi marea sunt reprezentate cu ajutorul albastrului de cobalt, iar faimosul vin toscan este redat prin intermediul nuanţelor de maro şi bordo.

Finisajele

Când ne gândim la casele toscane, ne imaginăm încăperi în care finisajele pentru pereţi, pardoseală şi tavan sunt alese într-o armonie perfectă. Cel mai adesea, pereţii sunt acoperţi cu tencuială decorativă sau cu faimosul tapet lichid (în general, cu materiale care imită textura veche şi antichizată).

Pardoselile sunt placate cu plăci ceramice de diferite mărimi, realizate din materiale naturale cum ar fi granitul, marmura sau travertinul. Mozaicul ceramic se utilizează nu doar în bucătării, ci şi pentru placarea fântânilor decorative.

Tavanele toscane se remarcă prin suprafeţele netede, deschise la culoare, în contrast cu grinzile de lemn în tonuri închise. De asemenea, tavanele pictate sau frescele sunt des întâlnite în funcţiuni precum holul sau spaţiul în care se ia masa.

La capitolul arhitectură, un element importantt al stilului îl reprezintă acoperişul din obloane ceramice.

Mobilierul şi elementele de decor

În designul interior, stilul toscan implică utilizarea unor piese de mobilier mai speciale, cu tentă clasică. Mobilierul toscan se caracterizează prin suprafeţe lustruite şi inserţii de vitralii. De pildă, bucătăriile ies în evidenţă prin mobilierul din lemn masiv şi accesoriile memorabile – tigăi cu mânere mari, seturi de vase ceramice, ghivece cu plante şi ierburi naturale.

Pont: Un ambient toscan poate fi completat cu oglinzi cu rame din fier forjat, lămpi, sfeşnice şi uşi metalice.

În sufragerie şi dormitor este recomandat să decoraţi pereţii cu goblenuri sau tapet textil. Chiar şi o pictură murală poate contura o amenajare toscană. Cele mai des folosite sunt motivele vegetale: frunze de viţă-de-vie, struguri, măslini. Nu uitaţi de tablourile tipice acestui stil: peisaje toscane, naturi statice cu flori, fructe sau sticle de vin.

În concluzie: eleganţa şi romantismul din Lumea Veche, împreună cu atmosfera de vară rustică mediteraneană, sunt foarte uşor de transpus, chiar şi în amenajarea unui apartament urban. Acest stil este unul luminos şi pozitiv, transformând orice spaţiu într-unul relaxant şi primitor.

Elemente-cheie:

1. Gama cromatică caldă: tonuri de galben, ocru şi maro, crem, culoarea nisipului şi a grâului

2. Materiale şi finisaje naturale: lemn masiv, ceramică (obloane, cărămidă, plăci ceramice, mozaic), ţesături de bumbac şi in

3. Forme şi soluţii stilistice simple: o încăpere în stil toscan este foarte primitoare şi luminoasă, chiar dacă vorbim despre un apartament, o casă, un restaurant sau hotel

4. Elementele de bază ale stilului: confort, simplitate şi naturaleţe

5. Decoraţiuni multiple: veselă ceramică, tablouri cu rame din lemn sau fier, plante şi ierburi naturale

6. Şi multă lumină naturală!

 

Articol preluat din revista Casa Mea

Text: Designer Natalia Berezovskaia

Creativ Interior
0040.720.594.200

office.creativinterior@gmail.com
http://www.creativ-interior.ro/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

6 paşi pentru o locuinţă caldă şi intimă

Adina Meyers

Sfaturi pentru amenajarea biroului la mansardă

Adina Meyers

10 moduri mai bune de a vă stoca oalele și tigăile

Adina Meyers