Daca am rezuma in doar cateva cuvinte impresia pe care aceasta casa o lasa celor care ii calca pragul, cu siguranta am spune: extrem de spatioasa si de luminoasa, moderna, dar totodata aplecata spre natural, indrazneata, functionala.

Situata in cartierul Pipera, in nordul Capitalei, casa este opera arhitectilor Stefan Bianco si Lavinia Moraru de la Prographic, iar amenajarea interioara ii revine designerului Alexandra Zabunov. Rezultatul obtinut s-a datorat, insa, unei munci in echipa, din care au facut parte beneficiarii, designerul si arhitectii, caci la baza tuturor lucrarilor a stat o buna comunicare si exigenta executiei detaliilor.

Proiectul a fost comandat de o familie cu doi copii, care si-a dorit o casa unifamiliala moderna care sa raspunda nevoilor sale de trai.

Cand beneficiarii au achizitionat terenul, in urma cu mai multi ani, pe locul actualei constructii se afla o structura inchisa, necompartimentata (S+P+1E) pe care acestia o cumparasera in ideea de a reconfigura spatiul. Nemultumiti de suprafetele si inaltimea incaperilor rezultate, proprietarii au decis sa demoleze cladirea initiala, urmand sa construiasca o casa noua, conforma dorintelor si nevoilor proprii.

Exigenti fata de calitatea locuirii, proprietarii si-au dorit o casa moderna, in linii minimaliste, cu deschideri mari catre exterior.

Conceptul propus de echipa Prographic a fost o volumetrie simpla: un paralelipiped in care se incadreaza si parterul, si etajul, cele doua niveluri fiind tratate cu texturi diferite la exterior. Alegerea finisajelor pentru fatada a fost o continua negociere intre arhitecti si beneficiari. Chiar daca se stia de la inceput ca materialele ce vor urma sa fie folosite erau piatra si lemnul, proiectul a trecut prin multe variante de pozitionare a acestora. In final, s-a optat pentru un etaj alb, simplu si „usor”, care sa se aseze peste parterul „cu greutate”, placat cu piatra si lemn de fatada.

Forma casei in plan a urmarit-o pe cea a terenului, avand in vedere ca beneficiarul si-a dorit o curte cat mai mare, dar in acelasi timp si o casa care sa primeasca multa lumina.

Parterul este retras pe alocuri, pentru constituirea unor terase acoperite, intime, terase ce marginesc intr-un capat si-ntr-altul livingul generos.

Cladirea se constituie totodata in jurul unei curti interioare, unde salasluieste „copacul vietii”, vizibil din toate spatiile comune ale parterului si etajului, dar si din incaperi private precum biroul si dormitorul matrimonial.

In interior, la parter se regasesc spatiile de zi – livingul si diningul, bucataria si biroul. La etaj se afla zona de noapte – dormitorul matrimonial, ce inglobeaza baia si dressingul propriu, dormitorul de ospeti, dormitoarele copiilor, ce beneficiaza de o baie si un dressing propriu, dar si o zona dedicata familiei si un spatiu de joaca pentru copii (asa-zisul „family room”, incapere ce dispune de lumina zenitala printr-un luminator amplasat in mijlocul ei).

In ceea ce priveste amenajarea interiorului, beneficiarii si-au dorit un spatiu deschis si transparent, cu materiale moderne si obiecte minimaliste, dar care sa aiba caldura unui camin. S-a optat, asadar, pentru folosirea unor culori deschise si imbinarea unor obiecte si materiale calde, precum lemnul, folosit atat pe pardoseala, cat si in plan vertical.

In ceea ce priveste designul plafonului de la parter, pentru a sustine ideea de simplitate si ordine a spatiului, s-a mers pe varianta unui tavan lis, pe o suprafata cat mai mare, tavan in care nu se regasesc obiecte de iluminat, in contrast cu zona perimetrala, asa-zisa tehnica in care sunt amplasate toate obiectele de iluminat, de ventilatie si sonorizare.

Culorile au fost folosite ca accente si, bineinteles, se intensifica pe masura ce ajungem in spatiul destinat copiilor.

 

Text: Oana Voicu si Prographic

Foto: Robert David

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

O casă unde lumina este actorul principal

Adina Meyers

Sezonul gemurilor

Adina Meyers

O fabrica din Sebes incalta de 90 ani Europa. Si nu numai

Adina Meyers