Amenajari Exterioare

Îngrijirea grădinilor în timpul toamnei

Frunze colorate, cămări ce se umplu, pieţe cu mormane de legume, dulceţuri şi compoturi, zacuşte şi crizanteme, must şi struguri copţi… e clar că vorbim despre toamnă! Dar toamna nu e doar momentul culesului, ci şi al îngrijirii, curăţării şi al pregătirii grădinii pentru anotimpul rece.

Viaţa fructelor începe toamna

Vremea culesului e în toi, însă după ce aceasta se va fi sfârşit, e bine să începi să cureţi solul şi pomii de fructele căzute şi stricate, să sapi în jurul acestora şi să le administrezi îngrăşăminte organice. De asemenea, e momentul potrivit pentru a completa grădina cu noi pomi şi arbuşti fructiferi.

Cine nu are un nuc să îşi planteze. Simbol al regalităţii, al belşugului şi longevităţii, nucul este un pom fructifer care rodeşte foarte bogat. Cu rezultate recunoscute pentru productivitatea ridicată, nucul Chandelier pe care îl puteţi comanda online de pe Jardina.eu rodeşte încă din anul 4, aşa că vă puteţi bucura în doi ani de la plantare de miezul care se dezghioacă uşor. Şi dacă pofta de nuci nu este suficientă şi nu ai da nimic pe un compot de prune, e timpul să mai aduci un membru nou în grădina ta. Prunul Stanley de pe Jardina.eu va rodi timpuriu în ciorchini de fructe purpurii-albăstrii, sănătoase şi aromate, numai bune pentru a fi servite la masă.

Dacă plantările au fost încheiate, e timpul să ancoraţi pomii împotriva viscolului, iar spre sfârşitul toamnei, scoarţa acestora se tratează cu ulei mineral pentru a distruge dăunătorii. Tot acum se fac tăierile rugilor uscaţi de mur şi zmeur, iar în zonele în care temperaturile scad sub 17 grade Celsius în timpul iernii, tufele se protejează cu coceni de porumb sau paie. Smochinul trebuie învelit şi el cu materiale speciale, iar speciile exotice plantate în ghivece se mută în casă. Nu neglija viţa de vie! Butucii joşi şi cei tineri se muşuroiesc neapărat pentru a trece bine de îngheţ.

Înfloririle toamnei

Stratul de flori, ca şi pomii şi arbuştii, trebuie reîmprospătat în acest anotimp. Acest lucru începe prin eliminarea plantelor trecute şi uscate şi replantarea unor flori de sezon precum crizantemele, ochiul boului, tufănelele, panseluţele, crinii de toamnă sau anemonele, dar şi a plantelor bienale: părăluțe, garoafa turcească, micşunele sau clopoţei. Pentru a da un aspect mai plin grădinii şi pentru a îmbogăţi zidurile, puteţi opta pentru arbuşti şi plante căţărătoare cum sunt iedera, coniferele pitice, Buxus, Ilex şi altele. Nu uita să aduni seminţele plantelor aromatice şi ale florilor care au ajuns la maturitate, să scoţi din pământ bulbii de begonii, tuberoze, gladiole şi canna şi să îi pui la păstrare într-un spaţiu uscat şi întunecat până primăvara, când îi vei replanta. În schimb, bulbii de primăvară ai lalelor, crocusului, zambilelor, anemonelor şi narciselor trebuie scoşi la lumină, fiind momentul propice pentru a le găsi cel mai potrivit loc în stratul de flori astfel încât primăvara să îşi reia înflorirea.

Odată cu anotimpul recoltelor, jardinierele şi ghivecele îşi mută locul în pivniţe, iar pe cele de dimensiuni mari le poţi acoperi cu pături, rogojini, saci din iută, paie sau cetină de brad. Poţi planta încă de la începutul lui septembrie gazon, iar până la venirea iernii poţi să îi faci şi botezul primei tăieri. Pentru gazonul deja existent, toaletarea acestuia cu o greblă va fi suficientă pentru a-l proteja de mucegai peste iarnă. Trandafirii urcători se curăţă de părţile bolnave şi uscate şi se ancorează de pergole şi spaliere. Tufele trandafirilor se tund şi se muşuroiesc, bătând bine pământul şi acoperindu-l cu paie. Totuşi, pentru ca planta să respire, se lasă cam 4-5 cm din tulpini libere.

Grădina de legume pregătită pentru a fi din nou roditoare

Nu doar florile şi pomii au nevoie de atenţia şi îngrijirea ta în aceste momente, ci şi roditoarea grădină de legume care aşteaptă să o culegi, să o cureţi de plantele moarte, să o sapi, să o semeni cu usturoi, ceapă sau chiar cu plante cu perioadă scurtă de vegetare cum sunt salata, loboda, ceapa verde, ridichiile de lună sau chiar morcovii. Acum e momentul în care terenul trebui să fie hrănit cu îngrăşăminte organice: gunoi de grajd putred, mraniţă sau resturile plantelor, mai ales celor de mazăre şi fasole. Varza şi conopida pot rămâne afară, fiind plante rezistente.

Acestea fiind făcute, grădina ta va fi pregătită să se odihnească, să acumuleze substranţe hrănitoare, să respire şi să fie la adăpost de frigul iernii. Un nou ciclu va începe pentru ea, în anul următor. 

Related posts

Baterie ingropata pentru bai moderne. Criterii pentru a o alege pe cea potrivita

Adina Meyers

Despre corecta ingrijire a pomilor fructiferi

Adina Meyers

Aspecte de care trebuie sa tii cont in renovarea unei bai

Adina Meyers