Home

Informatii pentru controlul calitatii, in sprijinul cumparatorului de ferestre si usi PVC KBE

Ca sa va asigurati ca ferestrele si usile pe care le cumparati sunt de calitate, trebuie sa cunoasteti principalele elemente care garanteaza aceasta calitate.

1. Elemente de identificare a originii

Identificarea profilelor PVC

Pentru KBE, toate profilele PVC sunt stantate pe falt ( zona orizontala vizibila atunci cand se deschide o fereastra sau usa ) cu insemnele KBE, urmate de o serie de cifre si/sau litere care identifica sarja de extrudare.

Identificarea feroneriei

Elementele de feronerie sunt stantate cu insemnele producatorului, precum HT, Fuhr, Siegenia, Winkhaus, Schűring, GU, Roto, Aubi etc.

Specificam ca agreem si recomandam folosirea feroneriei exclusive germana.

2. Elemente de identificare a seriilor de profile PVC

Profilele KBE

“AD 58 mm”, profilele avand grosimea de 58 mm.

3. Elemente de control a calitatii executiei

Armarea

De la anumite lungimi (usual 700-800 mm), profilele PVC se armeaza cu otel zincat.

Puteti controla existenta otelului zincat executand o gaur ape una din laturile care nu se vor vedea, ulterior astupand-o cu silicon la culoarea tamplariei.

Otelul se prinde de profilul de PVC cu suruburi la pas de maxim 300 mm pentru profile albe si 250 mm pentru profile cu folie decor. Prinderea se poate controla observand existenta acestor suruburi.

Evacuarea apelor, aerisirea, etansarea

Latura inferioara orizontala a tocului (ramei fixe) sau a traverselor este prevazuta cu slituri spre exterior si cu slituri pe faltul de geam pentru evacuarea apelor.

Latura superioara orizontala a tocului se prevede cu gauri de 5-7 mm pentru aerisire la toate profilele albe optional.

Laturile orizontale inferioare si superioare ale aripii (rama mobila) se prevad cu gauri de aerisire pe falt si la exterior.

Sliturile si gaurile pentru evacuarea apelor si aerisire se pot controla vizualizand elementele de tamplarie.

Toate elementele mobile de tamplarie se etanseaza cu cel putin 2 garnituri de cauciuc (plus garniturile de la exteriorul si interiorul geamului).

Toate elementele fixe de tamplarie au garnituri de etansare la interiorul si exteriorul geamului.

Controlat daca garniturile de cauciuc sunt lipite la imbinari (mai putin garniture de pe bagheta de prindere a geamului).

In principiu, un element de tamplarie nu trebuie sa fie perfect etans. Orice incapere trebuie sa respire.

Recomandam sa optati pentru una dintre variantele de circulatie controlata a aerului, astfel evitand aparitia condensului pe sticla. Aceasta operatiune se poate face si ulterior cu ajutorul unor garnituri speciale si a unor supape, sau prin practicarea unor gauri ascunse care inlesnesc aerisirea controlata a incaperii.

Geamul termoizolant

La un element de tamplarie, sticla este zona cea mai sensibila pe unde transferal de caldura e face cel mai usor; de aceea alegerea unei sticle bune pentru geamul izolant este de importanta maxima.

Uzual geamul izolant este compus din foaie de geam + distantier + foaie de geam. Recomandam geamul izolant facut cu o foaie de sticla Low Emisivity + o foaie de sticla float normala de 4 sau 6 mm. In plus , se poate folosi gaz inert intre cele doua foi de sticla ( in loc de aer ).

Mentionam ca gazul inert se pierde dupa aproximativ 3 ani.

Daca ati optat pentru geamul izolant Low Emisivity, puteti controla acest lucru astfel: fiind in interiorul incaperii, la circa 5-10 cm de geam aprindeti o flacara (bricheta, lumanare etc.) astfel incat sa vedeti in geamul izolant 4 flacari separate, cate una pentru fiecare fata a fiecarei foi de sticla. Daca aveti sticla Low Emisivity in componenta geamului izolant este obligatoriu sa vedeti a 2-a sau a 3-a flacara de alta culoare (de regula mai inchisa) decat celelate trei. Flacara de alta culoare va arata care fata a foilor de sticla are acel strat special Low Emisivity. Intotdeauna, privit de la interior catre exterior, stratul Low Emisivity va fi pe fata a 2-a sau a 3-a dintre cele 4.

Zona dintre cele doua foi de sticla care compun geamul izolant trebuie sa fie intotdeauna uscata si curata.

Feroneria

Feroneria este acea componenta care asigura inchiderea si desschiderea elementului de tamplarie.

Feroneria contine balamale, maner de actionare, mecanism ( cremon ) si cilindrii sau cilindrii cu guler antiefractie pentru inchidere.

Obligatoriu trebuie sa fie cel putin un punct de inchidere la fiecare 800 mm lungime a faltului.

Feroneria trebuie sa functioneze usor si fara sa agate.

Montajul la santier

Intre rama tamplariei si constructie se va lasa un rost de 10-15 mm perimetral.

Rostul se acopera cu spuma poliuretanica, aceasta avand rol de protectie termica si impotriva curentilor de aer.

Recomandam protejarea rostului catre exterior impotriva patrunderii apelor prin folosirea pervazelor exterioare si a unui snur de silicon neutral.

Prinderea ramei de corpul cladirii se poate face cu ancore de tabla zincata sau cu dibluri prin rama, acestea astupandu-se ulterior cu capace. Distanta intre doua puncte de prindere este de max. 700 mm si max. 150 mm de la coltul ramei.

4. Condens pe tamplarie

Elementele de tamplarie impiedica pierderea rapida a caldurii din incapere.

Elementele de tamplarie nu fac caldura in incapere!

Aparitia condensului pe elementele de constructie ( tamplarie, pereti, tavane etc.) este functie de umiditatea relativa din incapere, de temperatura aerului din incapere si de temperature de pe elementele de constructie din incapere.

Astfel putem exemplifica, observand pe ultima coloana a tabelelor de mai jos la ce temperature interioara a elemntului de tamplarie va apare apa (condens) pe aceasta, functie de ceilalti factori:

  • Temperatura aerului din

    interior ( 0C )

    Umiditatea relativa a aerului interior (%) Temperatura elementului de tamplarie ( 0C )
    15 50 4,7
    18 50 7,4
    20 50 9,3
    2 50 11,1
  • Temperatura aerului din

    interior ( 0C )

    Umiditatea relativa a aerului interior (%) Temperatura elementului de tamplarie ( 0C )
    18 30 0,2
    18 40 4,2
    18 50 7,4
    18 60 10,1

In concluzie, cu cat temperatura aerului interior este mai mica si umiditatea interioara este mai mare, aparitia condensului se va face chiar la o temperature interioara mai ridicata a elementului de constructie.

Un element de tamplarie poate avea la fata interioara o temperatura scazuta, si astfel sa favorizeze aparitia condensului , daca :

– t 0C exterioara este foarte scazuta (minus 10, minus 20 0C)

– t 0C interioara este scazuta

– s-au folosit profile PVC cu pereti subtiri sub 2,5 mm sau cu camere mai mici de 6 mm, ceea ce nu este cazul la sistemele KBE.

– geamul izolant este de calitate slaba si pierde usor caldura de la interior

– montajul garniture exterioara – geam izolant – bagheta este neoptimizat ca dimensiuni si pemite patrunderea aerului rece dinspre exterior, racind suprafata interioara a tamplariei.

5. Intretinerea periodica si garantie

Pentru derularea normala a prevederilor contractuale privitoare la garantia elementelor de tamplarie PVC KBE aveti obligatia sa respectati urmatoarele norme de intretinere periodica a acestora :

– profilele PVC se vor lustrui semestrial cu laptisor de curatare si hartie cerata

– garniturile de cauciuc se vor unge semestrial cu ulei siliconic special

– feroneria se va gresa semastrial cu ulei special

– nu se vor folosi diluanti, materiale abrasive sau alte substante chimice la curatarea tamplariei

Substantele si materialele de intretinere necesare se pot procura de la producatorul Dvs. de tamplarie, fiind agrementate doar daca au insemnele HT sau KBE

Recomandam incheierea unui contract de intretinere periodica cu firma producatoare.

Garantia se acorda uzual pentru :

– stabilitatea culorii

– elasticitatea garniturilor de etansare

– neaparitia fisurilor sau crapaturilor in profile

– fiabilitatea feroneriei

– detalii de montaj (suduri, etansare, prinderi mecanice, montaj feronerie, fiabilitate geam termopan)

 

Related posts

Sugestie de călătorie – „Valea celor Doisprezece”. „Hobbit Land“ de România: proiectul de case eco îngropate în pământ – FOTO

Adina Meyers

Prietenii mei, animalele!

Adina Meyers

Summer alert: Iti doresti ca vara aceasta sa petreci mai mult timp in natura? Iata cele mai importante modalitati prin care te poti relaxa chiar la tine in curte!

Adina Meyers