LifeStyle

Inaugurarea Colectiei Muzeale a Armenilor Transilvaneni din cadrul Castelului Apafi, Dumbraveni

Expozitia: ARCA – Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni
Cand: joi, 15 iulie, ora 13.00
Unde
: Centrul European al Diversitatii Culturale – Castelul Apafi, Dumbraveni, Judetul Sibiu

Program de vizitare: marti – duminica 10.00 – 15.00
Acces gratuit in prima saptamana de vizitare

www.muzeularca.ro

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania impreuna cu partenerii sai: Consiliul Local al orasului Dumbraveni, Fundatia Armeana Dumbraveni, Fundatia Transylvania Trust si Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia va invita joi, 15 iulie 2010, ora 13.00 la inaugurarea Colectiei Muzeale a Armenilor Transilvaneni – ARCA din Dumbraveni, jud. Sibiu. Deschiderea oficiala se va oficia de catre dna Consilier a Ambasadei Norvegiei in Romania, dna Liv Maria Roste, in prezenta Excelentei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei in Romania, ai reprezentantilor Parlamentului si Guvernului Romaniei, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale.

Evenimentul se desfasoara in cadrul proiectului A.R.C.A. – Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, proiect care vizeaza conservarea si promovarea mostenirii culturale a minoritatii armene din Dumbraveni, pentru transformarea orasului intr-o zona de receptivitate turistica si stimularea primelor initiative locale de crestere economica si de coeziune sociala prin cultura. Este pentru prima data in Romania cand, in cadrul unui parteneriat public-privat, se desfasoara reabilitarea unui castel, monument istoric, in scopul restituirii acestuia catre comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltarii economice durabile si al coeziunii sociale.

Proiectul a avut drept prima etapa reabilitarea spatiilor in care se deschide colectia ARCA din cadrul Castelului Apafi, cladire monument istoric a carei constructie a inceput in anul 1552 si care pe parcursul timpului a suferit adaugiri si modificari severe, pentru ca in prezent sa aiba nevoie de interventii masive pentru recuperarea aspectului de altadata. Astfel, au fost reabilitate patru incaperi si un hol de acces, adica aproximativ 700 de metri patrati care au presupus: fasonarea si finisarea peretilor precum si rezolvarea problemelor aparute in timp din cauza interventiilor nefericite, refacerea tamplariei, reconditionarea zidului portii de acces, a portii efective si a treptelor de acces in castel.

O a doua etapa a proiectului ARCA consta in deschiderea primului spatiu din cadrul Centrului European al Diversitatii Culturale: Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni. Este vorba despre o colectie a memoriei si a amintirilor adunate simbolic in bagajele cu care armenii au venit in Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte si fotografii care povestesc despre istoria, religia si viata privata a armenilor transilvaneni, ramura distincta a diasporei istorice armenesti din Romania. Expozitia propune un instantaneu intre „a veni” si „a pleca”, valizele expuse in sali simuleaza o etapa a despachetatului/impachetatului, alternanta de la starea de instalare si de locuire la cea de abandon si exil. Deschiderea Colectiei a fost posibila gratie donatorilor armeni locali care au oferit obiecte personale care sa ilustreze tematica expozitiei, multumiri speciale indreaptandu-se in primul rand catre familiile: Bakk-Calinescu, Szentpetery si Daniel.

Related posts

Maestrul Gheorghe Zamfir, invitat de onoare în spectacolul The Red Guard Choir de la București

Adina Meyers

10 destinaţii pentru vacanţa de primăvară

Adina Meyers

Lucruri importante de știut despre autoclave

Adina Meyers