Amenajari Interioare

In timpul verii aparatul de aer conditionat este o adevarata necesitate. Tu stii cum il alegi?

Aparatele de aer conditionat au intrat deja in viata multora si nu vor iesi prea curand. Fie ca ne place, sau nu, sa recunoastem, acestea nu mai sunt de mult timp doar un simplu moft. Au devenit o adevarata necesitate, mai ales in timpul zilelor toride de vara. Daca mai stam si la ultimul etaj al unui bloc atunci chiar putem spune ca suntem „norocosi”.

Daca te-ai hotarat ca a sosit timpul ca si tu sa iti cumperi un aparat de aer conditionat atunci trebuie sa stii ca sunt cateva criterii importante de care trebuie sa tii cont astfel incat sa ai siguranta ca ai facut cea mai buna alegere posibila pentru nevoile tale. Asta pentru ca dimensiunile locuintei conteaza, o incapere foarte mare avand alte nevoi decat una mai mica pentru o eficienta de racire ridicata.

Criteriul principal in alegerea unui aparat de aer conditionat este capacitatea masurata in BTU, de care vom tine cont in functie de suprafata incaperii in care vrem sa il instalam. De exemplu, pentru o incapere care are o suprafata cuprinsa intre 10-25 de metri patrati atentia noastra trebuie sa se indrepte catre un model cu o capacitate de 9000 BTU. Daca incaperea este de 15-35 de metri patrati capacitatea recomandata este de pana la 12000 BTU, iar pentru incaperile mari, cu o suprafata de 40-80 de metri patrati cel mai potrivit este un aparat de aer conditionat cu o putere de 24000 BTU sau mai mult.

Evita sa alegi pentru o incapere mica un model foarte puternic, crezand ca astfel vei putea raci intreaga locuinta. Asta pentru ca, in primul rand, iti poti pune in pericol sanatatea datorita debitului mare de aer, iar eficienta sa oricum va fi una scazuta, deoarece in momentul atingerii unei temperaturi mici aparatul de aer conditionat se va opri, iar aerul rece va ramane in acea incapere, nu va mai circula prin intreaga locuinta. Costurile lunare vor fi si ele mai ridicate, asadar gandeste-te bine inainte de a lua o astfel de decizie.

Un alt criteriu foarte important, mai ales pentru sanatatea noastra, este sistemul de filtrare folosit de aparatul de aer conditionat. Asta pentru ca ne dorim ca filtrul sa fie unul capabil sa retina praful si impuritatile intr-un procent cat mai ridicat. In momentul de fata printre cele mai eficiente filtre sunt cele care se folosesc de sistemul Plasmacluster, dar si unele care se intalnesc pe cateva modele high-end. In restul cazurilor, filtrele trebuie curatate sau schimbate periodic, pentru ca altfel isi pierd din eficienta si asa nu foarte ridicata.

Evita sa cazi in capcana producatorilor care dau denumiri tot mai pompoase tehnologiilor si filtrelor folosite de acestia. Asta pentru ca multe dintre ele nu vin cu nimic special, ba chiar au o eficienta egala cu zero, iar cel mai bun exemplu pe care il putem da aici este filtrul pentru eliminarea mirosului si fumului de tigara. Spunem asta deoarece la inceput va functiona si vei simti o usoara diferenta, insa pe termen lung mirosul va deveni si mai accentuat din cauza ca el se va depune pe filtrele aparatului.

Related posts

Minimalism japonez intr-un apartament din Bucuresti

Adina Meyers

Funcționalitate și design într-un studio de 51 de metri pătraţi

Adina Meyers

De vanzare: Vila monument istoric in Bucuresti

Adina Meyers