LifeStyle

„In cautarea Bucurestiului pierdut”

Concursul de explorare urbana „In cautarea Bucurestiului pierdut” a scos pe strazi 66 de concurenti si 14 activisti, arhitecti si urbanisti, pentru a redescoperi impreuna valoarea patrimoniului arhitectural al Capitalei si amenintarile la care este supus.

In echipe de câte doi, participantii au explorat traseele  Magheru, Labirint, Calea Calarasi si Caderea Bastiliei, Lascar Catargiu si Filipescu, ce reprezinta 4 din cele 12 zone protejate cartate de Primarie. Cu cladiri datând inca din secolul XIX, aceste zone au un regim special care permite numai anumite tipuri de constructii in zona si lucrari asupra cladirilor care sunt considerate de interes national sau local.

Rezultatele: doua echipe pe locul I premiate cu câte doua biciclete, 30 de echipe care au terminat traseul premiate cu carti despre Bucuresti, si un oras premiat cu locuitorii care l-au descoperit  si in versiunea lui de valoare patrimoniala “De mult nu am  mai mers cu ochii asa cascati prin oras. E frumos dom’le daca stii unde sa te uiti. Am descoperit case vechi si strazi de care uitasem ca exista”

Identificarea stilurilor art deco sau neoromanesc, culegerea legendelor urbane, consultarea localnicilor asupra solutiilor de reabilitare a caselor, fotografii, sugerarea unor idei de reconversie a cladirilor abandonate sau gasirea celei mai vechi case din zona, au fost o parte din cele 25 de sarcini  evaluate de juriul format din Doina Vella ( distrugeri.ro), arhitectul Adrian Balteanu  si Romulus Bena ( Prietenii Scolii Centrale), juriu care impreuna cu ceilalti experti prezenti au subliniat ca avem atât dreptul de a ne bucura de oras, cât si responsabilitatea de a –l proteja.

Continuam explorarea pe www.bucurestiulpierdut.ro, unde pâna pe 1 iulie puteti vota propunerile de viitor pentru aceste zone, realizate de concurenti pe baza experientei lor de pe teren. Tot pe website se colecteaza de la bucuresteni semnale de alarma pentru casele monument in pericol, exemple pozitive de restaurare, opinii si propuneri de solutii. Alaturi de materialele din concurs, ele se vor transforma in planuri de valorificare a acestor zone care vor ajunge la Primaria Municipiului Bucuresti si la celelalte institutii responsabile.

„In cautarea Bucurestiului pierdut” este derulat de Centrul de Resurse pentru Participare Publica in parteneriat cu Asociatia Bucuresti si Asociatia Salvati Bucurestiul, si este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si Central and Eastern European Trust for Civil Society.gian de Cooperare, accesaţi:  www.eeagrants.org

 

Related posts

De ce este utilă măsurarea presiunii arteriale acasă

Adina Meyers

Chicco innoieste garderoba copiilor cu noua colectie toamna-iarna 2015/2016

Adina Meyers

Show de pet grooming la PetExpo 2019

Adina Meyers