Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

„În casa noastră ne bucurăm de atmosferă marină tot anul”

 

Pătrundem în universul talentatului designer de interior Simona Ungurean, chiar la ea acasă, unde descoperim că intimitatea şi confortul au fost puse pe picior de egalitate cu designul. „La noi, toată familia iubeşte marea, iar acest lucru l-am transpus în amenajarea căminului nostru cu iz de vacanţă.”

 

Situată într-un cartier rezidenţial aflat la ieşirea din Târgu Mureş, proprietatea beneficiază de linişte, iar vara – de mai multă răcoare decât în oraş.
„La sfârşitul zilei, abia aşteptăm să ieşim din aglomeraţia oraşului şi să ajungem în zona noastră, unde ne putem relaxa stând în grădină şi admirând peisajul dealurilor înconjurătoare. Ne bucurăm toţi de natură şi de liniştea din jur. Suntem foarte ocupaţi, dar eu, cel puţin, lucrez de acasă şi am un program flexibil, care îmi permite să fiu alături de copii (un băiat de 16 ani şi o fetiţă de 12 ani) când au nevoie de mine.”


Gazdele noastre au cumpărat casa în urmă cu 13 ani, de la dezvoltatorul care a construit cartierul. Au ales-o din modelele standard oferite de acesta, însă au putut face şi modificările dorite de ei. Au adăugat un subsol cu o pivniţă şi o încăpere cu funcţia de spălătorie (unde se află şi centrala termică). Apoi au modificat amplasarea terasei. Deoarece preferă răcoarea, proprietarii şi-au dorit o terasă care să beneficieze de umbră după-amiaza. Au reuşit să o amenajeze în continuarea garajului, prelungind acoperişul deasupra ei, iar astfel neschimbând prea mult aspectul casei.

În ceea ce priveşte compartimentarea interioară şi amplasarea funcţiunilor, proprietarii au dorit să se bucure de cât mai multă lumină naturală în zona de zi. Cu toate acestea, au aşezat bucătăria spre răsărit, şi nu spre sud, gândindu-se că nu este prea plăcut să fie foarte cald atunci când gătesc ceva pentru cină, vara.

Terenul cu formă dreptunghiulară are o configuraţie plană, dar solul nu este foarte bun, având în vedere că există mult pământ de umplutură rezultat de la excavaţiile caselor din jur. „Grădina am amenajat-o noi – ne-am ocupat inclusiv de semănarea gazonului. Casele vecinilor sunt destul de aproape, aşa că, din start, am plantat copaci în locurile unde era nevoie, pentru a ne asigura intimitatea dorită.”


Amenajarea grădinii a fost concepută pe zone, astfel încât familia să beneficieze din toate câte puţin: o mică livadă cu câţiva meri, peri şi un prun; un colţ de grădină de legume, unde cei doi soţi experimentează permacultura, plantând roşii, rubarbă, tarhon, cimbru, leuştean, salvie, pătrunjel şi câţiva căpşuni.

Din grădina de legume, prin arcada albă, flancată de cimişir, pe care se caţără trandafirul Pierre de Ronsard, se intră în zona mai formală a grădinii, cea pentru oaspeţi. Aici se află  un mic foişor, zona de relaxare de pe terasa acoperită şi încă o zonă în aer liber. În jurul casei, proprietarii au optat pentru un pavaj realizat din piatră cubică. Partea curbată, de sub balcon, a rezultat din faptul că exact în mijlocul curţii se afla un capac de canal, iar în felul acesta designerul a reuşit să-l integreze cumva în peisaj. Aşa s-a conturat zona de relaxare cu mobilier alb, din fier forjat, şi hamac.

Pe laterala sudică a locuinţei, unde zona este mai aridă, s-a realizat o mică rocărie, în vecinătatea căreia se află o altă pergolă, pe care, de data aceasta, se caţără un trandafir New Dawn.
Şi în grădina din faţa casei, natura este la fel de exuberantă. Aici şi-au găsit locul un liliac, o iasomie şi o Lonicera care „îmbracă” gardul. Mai sunt doi mesteceni şi un arţar, însă locatarii vor să adauge şi alţi copaci înalţi, care să umbrească mai bine grădina şi casa, căci verile sunt tot mai călduroase.

Arhitectura imobilului este simplă, contemporană. Faţadele pastel sunt finisate cu tencuială decorativă de la Caparol, iar acoperişul în două ape, cu pante înclinate şi alungite, este învelit cu ţiglă ceramică.
Construcţia, realizată din cărămidă, are o suprafaţă de 120 de metri pătraţi şi se desfăşoară pe trei niveluri: subsol, parter şi mansardă. Parterul este alocat zonei de zi, iar mansarda adăposteşte dormitoarele celor patru membri ai familiei.

„Când am achiziţionat casa, am optat pentru finisajele standard oferite pentru băi, iar încăperile le-am mobilat cu ce aveam de la fostul apartament. Singurele spaţii care au primit mobilier şi decor nou au fost cele ale copiilor. Restul locuinţei l-am amenajat pe parcurs şi este de fapt într-o continuă schimbare.”

În urmă cu cinci ani, Simona a amenajat livingul în tonuri marine de bej şi turcoaz (culoarea sa preferată). „De fapt, toată familia este mare iubitoare de mare. Ultimele concedii de vară le-am petrecut pe diverse insule din Grecia, iar experienţele acestea m-au inspirat în amenajările mele.”

Deoarece spaţiul livingului nu este unul foarte generos, designerul a ales pentru zona de relaxare canapele cu două locuri de la Quadra şi Everart (una dintre ele fiind extensibilă şi dehusabilă).

Restul mobilierul este executat la comandă de către Mobinarta Târgu Mureş, din lemn de brad vopsit. Comoda TV a fost realizată după desenele Simonei şi are rol atât de comodă TV, cât şi de mască de calorifer.

„Pe lângă turcoazul şi bejul din jur, adaug pete de culoare în funcţie de sezon. Iarna, completez cu pernuţe roşii, care dau foarte bine cu turcoazul, iar primăvara le înlocuiesc cu unele corai. Urmăresc reducerile la magazinele de decoraţiuni, iar astfel, cu câteva tuşe, pot schimba atmosfera din living.”

Bucătăria de dimensiuni reduse îmbină designul cu funcţionalitatea. Atmosfera mediteraneană se regăseşte şi aici în albul mobilierului şi al finisajelor, de această dată accentele provenind din stilul retro-rustic.

La etaj, dormitorul matrimonial i-a dat ceva bătăi de cap Simonei, din cauza formei sale atipice, dificil de amenajat. Camera are o formă neterminată, de octogon, căreia i se adaugă plafonul înclinat al mansardei, rezultând multe unghiuri ciudate. „Provocarea a fost să distrag atenţia de la multitudinea de unghiuri şi îmbinări dintre tavan şi pereţi. Ca atare, am zugrăvit într-o nuanţă deschisă (aceeaşi peste tot) atât tavanul înclinat, cât şi pereţii.” În plus, nici această încăpere nu este foarte mare, aşa că designerul s-a folosit de spaţiul din colţ pentru a aşeza patul în unghi. Deoarece nu exista loc pentru amplasarea unor noptiere de o parte şi de alta a patului, în spaţiul de 40 cm rămas în spatele tăbliei, designerul a făcut un fel de ladă de depoziare pentru perne, al cărei blat este folosit ca suport pentru cărţi, ceas sau ce mai e nevoie. Tăblia patului ascunde  vederii această zonă. Veiozele cu braţ flexibil sunt montate pe spatele tăbliei.

Camera fetei a fost renovată în urmă cu doi ani, ocazie cu care proprietarii au închis şi balconul aferent acestui spaţiu, amplasând acolo dulapurile şi un mic birou. Acest lucru a permis alegerea unui pat mare de 120 cm, care se poate extinde la 160 cm.

Cromatica – bleu-turcoaz – a fost alegerea fetei. Deoarece încăperea este destul de mică, designerul a trebuit să apeleze la diverse trucuri pentru a da senzaţia că este mai mare. Pe jos a folosit mochetă, deoarece forma spaţiului este una neregulată, iar un covor ar fi creat unghiuri suplimentare, care nu erau de dorit.

Mobilierul este executat la comandă, din MDF vopsit, de către Zigman Cluj şi MobDesign din Târgu Mureş.

Camera băiatului, renovată şi ea recent, propune, în locul decorului marin în nuanţe de albastru deschis şi alb de care băiatul s-a bucurat până la vârsta de şase ani, tot o temă marină, de data aceasta în tonuri de albastru închis şi roşu.
 

 „Am mărit spaţiul de birou şi dulapul. Am păstrat tapetul, dar, pentru a se integra mai bine în decor, i-am adăugat o bordură nouă, în roşu şi albastru. De la un târg de antichităţi am achiziţionat şi o cârmă, căreia i-am ataşat un suport cu rulmenţi, pentru a se putea roti.”

Foto: arhivă Simona Ungurean

Material realizat cu sprijinul designerului Simona Ungurean

 

Articole similare

Fabrica de case pe structura usoara

Luana Ibacka

In luna octombrie castigi un dulapior din lemn si fibre impletite

RL online

Accente glamour intr-un apartament modern

Elena Virlan

Lasă un comentariu