Cand vine vorba de baie, cea mai mare dilema se refera la intrebarea: cabina de dus sau cada? Ce alegi? O astfel de hotarare nu este greu de luat atunci cand dispui de un spatiu mare si le poti avea pe amandoua. Daca insa ai o baie de dimensiuni medii sau mici, trebuie sa te decizi asupra uneia.

Cabina de dus reprezinta un produs conceput pentru a se potrivi stilului de viata alert al omului modern. La inceput, a fost privita cu reticenta, utilizatorii nefiind dispusi sa renunte la confortul cazii pentru un dus „in picioare”. Insa, multumita progresului tehnologic, ea a evoluat atat in ceea ce priveste designul, cat si a functiilor de care beneficiaza.

Astfel, decizia (cabina sau cada) este strans legata de stilul tau de viata si de spatiul de care dispui. O cabina de dus se preteaza unei bai mici, avand in vedere ca ocupa mai putin din suprafata si mai mult din inaltime. Referitor la stil, designul ei este 100% minimalist, ceea ce inseamna ca este recomandata in baile moderne, nu insa si in cele amenajate in stil clasic.

Un alt avantaj: consumul de apa necesar unui dus de 10 minute este mult mai redus decat cel pe care-l presupune o „imbaiere” intr-o cada plina cu apa. Asadar, facturile la intretinere vor fi mai mici. Evident, consumul de apa poate varia de la o cabina de dus la alta, in functie de numarul instalatiilor si de intensitatea jeturilor, dar in niciun caz nu il va depasi pe cel al unei cazi.

In plus, indiferent de materialul din care este realizata, cabina de dus este foarte usor de intretinut. Nu in ultimul rand, persoanele in varsta, care au dificultati in privinta mobilitatii, se vor descurca mai usor cu o cabina de dus.

Exista insa si dezavantaje:

– etanseizarea insuficienta sau gresita, care se poate intampla atunci cand cumperi piesele cabinei (pereti, cadita, instalatii) de la furnizori diferiti;
– producerea unor accidente in urma spargerii peretilor de sticla ai cabinei;
– aparitia unor scurgeri neplacute, cauzate de neinchiderea usilor (acest lucru poate surveni dupa mai multe utilizari, calitatea produsului facand diferenta in acest caz) sau de cadita prea joasa si fluxul de apa prea mare.

Punctul forte al unei cazi este cu siguranta confortul. O baie relaxanta, cu spuma si lumanarele in jur, nu poate fi inlocuita nici de cea mai performanta cabina de dus. De aceea, cazile sunt intalnite in majoritatea locuintelor.

Designul este cel de-al doilea mare avantaj. Astazi, nu mai intalnim doar cazi ovale, standardizate, ci modele cu diverse forme si culori. Materialul din care sunt realizate variaza si el: fonta, ceramica, acril, sticla, alama etc. In comparatie cu o cabina de dus, cada este o „prezenta” eleganta intr-o baie. Ca atare, cadrul cel mai adecvat pentru instalarea ei sunt amenajarile clasice, traditionale sau rustice.

Montarea ei este mai putin dificila decat a unei cabine, avand in vedere ca este vorba despre un singur corp, desi exista si cazi cu functii de hidromasaj, care necesita mai multa atentie la etanseizarea instalatiilor de apa.

Referitor la dezavantaje, primul mare minus este legat de spatiu. O cada va ocupa intotdeauna o suprafata mai mare decat o cabina. De aceea, asigura-te ca instalarea ei nu va afecta accesul in baie sau desfasurarea activitatilor de aici.

Lipsa unor pereti din sticla/plexiglas sau a unei perdele de dus poate cauza disconfort, in sensul ca stropii de apa pot ajunge pe pardoseala.

In ceea ce priveste intretinerea, o cada este mai greu de curatat decat o cabina (in special daca este emailata), din cauza suprafetei sale mai mari, predispusa la murdarire si zgariere.

Pe lista dezavantajelor se afla si consumul mare de apa, un subiect pe care l-am tratat mai sus. Gandeste-te la cati membri numara familia ta, inainte de a opta pentru o cada. 

Sursa foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

„Aceasta casa ni s-a potrivit perfect”

Adina Meyers

Trenduri si inspiratie a la Maison&Objet, editia de toamna 2015

Adina Meyers

Amenajare cu mobilier sasesc mostenit

Adina Meyers