Stiinta face progrese remarcabile in lupta contra cancerului. In prezent, devine tot mai cunoscuta si utilizata in zona clinica o noua terapie avansata pentru cancer – imunoterapia. Notiunea de imunoterapie consta intr-o actiune nu doar asupra tumorii printr-un medicament, ci asupra intregului organism.
Prin imunoterapie este stimulat sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor canceroase. Cancerul este o boala care se produce la la nivel celular. Or, imunoterapia presupune combaterea bolii celulare la nivel celular. Unele tipuri de imunoterapie vizeaza anumite celule imunitare, altele activeaza intregul sistem imunitar. Oamenii de stiinta au descoperit ca sistemul nostru imun, fiind activat, are capacitatea de a distruge si cancere foarte avansate, cum ar fi melanomul malign, cancerul pulmonar sau cancerul de san cu metastaze.
Efectele terapiei imunologice se mentin pe termen lung, determinand sistemul imunitar sa lupte chiar si dupa remisia bolii. Acest avantaj specific imunoterapiei ofera mari sperante de supravietuire in conditii bune de viata pentru multi pacienti ale caror prognostice anterioare erau rezervate.
Cum actioneaza imunoterapia?
Imunoterapia utilizeaza anumite substante – agenti biologici – care „trezesc” sistemul imunitar si il determina sa functioneze mai eficient.
Celulele canceroase au capacitatea de „pacali” sistemul imunitar, ceea ce le permite sa se inmulteasca si sa se raspandeasca la alte organe. Astfel apar metastazele, cand cancerul invadeaza organismul. Imunoterapia este conceputa pentru a spori capacitatea sistemului imun de a recunoaste celulele mutante si a le ataca la nivel genetic.
Medicamentele imunoterapice folosite in tratarea diferitelor tipuri de cancer actioneaza in doua moduri:
– unele au actiune generala – stimuleaza intregul sistem imunitar al organismului;
– altele ajuta anumite celule imunitare sa atace in mod specific celulele canceroase.
Tipuri de tratamente imunoterapice
Anticorpi monoclonali – sunt similari anticorpilor produsi de organism, iar rolul lor este de a declansa o reactie a sistemului imunitar. Acesti anticorpi sintetici pot actiona in mai multe moduri. Fie recunosc celulele canceroase, se leaga de proteinele de pe suprafata lor si atrag alte celule pentru a lupta impotriva tumorilor. Fie se ataseaza de antigenele celulelor canceroase si le blocheaza, astfel incat nu se mai raspandesc. Acestia se numesc inhibitori de puncte de control. Fie elibereaza o substanta radioactiva sau un medicament care distruge celulele canceroase. Acestia se numesc anticorpi monoclonali conjugati.
Imunoterapie nespecifica – sunt utilizate citokine produse in laborator, factori de crestere si alte substante care ii dau un impuls sistemului imunitar pentru combaterea cancerului.
Medicamente imunomodulatoare – sunt utilizate in special pentru tratarea mielomului multiplu si stimuleaza la modul general imunitatea.
Terapia celulara CAR-T – este cea mai noua arma pentru combaterea leucemiilor. Celulele T se extrag din sangele pacientului, sunt modificate in laborator pentru a identifica si distruge celulele tumorale si apoi sunt transfuzate pacientului. CAR reprezinta receptorul antigenului himeric de care se leaga celulele T. Terapia CAR-T este testata actualmente si pentru alte tipuri de cancer de sange si tumori cerebrale.
Vaccinuri anti-cancer – singurul vaccin de acest gen disponibil in prezent este cel impotriva cancerului de col uterin. Cercetatorii lucreaza insa la vaccinuri pentru prevenirea unor tumori cerebrale, cancerul de san, cancerul renal, leucemia, melanomul s.a.
Efectele imunoterapiei
In general, rata de raspuns la imunoterapie este buna, dar sunt si pacienti care nu raspund la tratament. De aceea, medicii oncologi apeleaza de cele mai multe ori la combinarea metodelor de tratament. Astfel, medicamentele imunoterapeutice sunt adesea combinate cu tratamentele clasice pentru cancer, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia, sau mai nou cu terapia tintita.
Nutritia adecvata reprezinta o prioritate pentru a spori sansele de reusita in lupta cu boala. Indiferent de metodele de tratament aplicate, statusul nutritional al pacientului este esential. Modificarile produse in organism de aceasta maladie si efectele adverse ale unor terapii genereaza necesitatea unui aport mai mare de nutrienti si calorii. De obicei, pacientul oncologic are nevoie de un regim hipercaloric. Pentru calcularea numarului de calorii poate fi foarte util un calculator calorii.
Prin imunoterapie, asociata cu terapia tintita, s-au obtinut rezultate incurajatoare in cazuri de cancer de san metastatic HER2- pozitiv, cancer de plamani, limfom Hodgkin, cancer de prostata, cancer de vezica urinara, cancer de piele.
In prezent, peste 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate la nivel mondial, in peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer. In Romania sunt disponibile si rambursate imunoterapii in melanom, cancer renal, cancer pulmonar si limfom Hodgkin.
Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.