LifeStyle

Casa Artmark record absolut: Grigorescu vandut cu 270.000 euro

§         LICITATIA DE ART-NOUVEAU SI ROMANTISM

A realizat o rata de adjudecare de 100% si un total de 406.450 €, aratand apetitul colectionarilor si investitorilor romani pentru arta romaneasca de la inceputul secolului al XX-lea

§         LICITATIA DE POSTMODERNISM SI CONTEMPORANA

A realizat o rata de adjudecare de 77% si un total de 234.655 €, un rezultat apreciabil pentru prima licitatie Artmark dedicata artei contemporane

****************************

Bucuresti, 14 aprilie 2011 – Seara de miercuri a adus inca un eveniment notabil pe piata romaneasca de arta, prin cele doua licitatii tematice consecutive, care au starnit interesul unui numar mare de colectionari si investitori. De aceasta data, oferta s-a concentrat pe opere realizate de artisti consacrati, ilustrative pentru influentele moderne patrunse la cumpana dintre secolele XIX si XX in arta romaneasca si lucrari de arta apartinand ultimelor decenii, care marturisesc directiile pe care le-a luat arta contemporana in Romania. Daca primele au atras prin gratia stilului si farmecul Fin de siècle, celelalte au impresionat prin libertatea de expresie si prospetimea ideilor, indemnandu-i pe participanti, care au umplut sala, sa liciteze insufletit pentru majoritatea loturilor celor doua licitatii.

Licitatia de Art-Nouveau si Romantism a fost bogata in momente captivante. Inca de la inceput, opera „Culegatorii de cartofi” de Camil Ressu, a fost adjudecata pentru suma de 18.000 €, limita maxima a intervalului estimativ, dupa ce a fost disputata de patru participanti, toti prin telefon. A urmat „Sf. Ecaterina” de Nicolae Vermont (est. 2.200 – 3.300), unul dintre cel mai intens licitate loturi, adjudecat cu 11.000 €, in aplauzele salii. Inca o vanzare semnificativa a fost cea a picturii „Crini imperiali” de Nicolae Tonitza, pentru care ciocanul de licitatie a cazut la valoarea de 30.000 €, la mijlocul intervalului estimat ( 25.000 – 35.000). Si „Doamna cu voal” de Nicolae Tonitza (est. € 8.000 – 15.000) a reusit o vanzare consistenta, fiind adjudecata la suma de 15.500 €.

La strigarea lotului 15, pictura „Tarancuta odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, piesa centrala a licitatiei, din sala au raspuns doua palete de licitatie, la care s-au mai adaugat pe parcurs alte trei, care au parcurs alert 24 de pasi de strigare. Opera de importanta majora in istoria picturii romanesti – reprezentand unul dintre cele mai incantatoare figuri feminine, intr-o compozitie de influenta romantica – a fost adjudecata cu suma de 270.000 € (est. € 150.000 – 250.000), devenind cea mai scumpa lucrare de arta vanduta in Romania si cea de-a treia lucrare care depaseste, in acest an, pragul psihologic de 200.000 €. Clasamentul celor mai importante vanzari de arta din tara este astfel dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupa primele patru pozitii. Cumparatorul, care a licitat printr-un reprezentant aflat in sala, este un investitor roman cu interese recente dar consistente in bursa pietei de arta, care doreste sa ramana anonim.

Licitatia de Postmodernism si Contemporana a inceput intr-o sala deja antrenata de ritmul adjudecarilor, umpluta la capacitate maxima. Prima licitatie Artmark dedicata exclusiv ultimelor cinci decenii de arta romaneasca, cu accent pe lucrarile artistilor din noua generatie, a adunat un numar mare de investitori tineri si colectionari cu viziune. Acestia, informati cu privire la perspectivele de crestere a cotatiilor artistilor tineri – unii dintre ei afirmati sau pe cale de a deveni cunoscuti pe plan international – au achizitionat 77% dintre cele 95 de loturi ale licitatiei.

Vedeta licitatiei a fost in acelasi timp si cea mai mare lucrare de arta scoasa vreodata in licitatie in lume. Se intituleaza „Printesa” si reprezinta o locomotiva desenata in marime naturala, care masoara 4,5 metri inaltime si 20 de metri lungime, realizata de catre Alexandru Bunescu (n. 1988). Parte a unui proiect pe care planuieste sa il desfasoare pe durata intregii sale vieti, locomotiva a atras atentia tuturor prin dimensiunea sa impresionanta si simbolistica existentiala pe care artistul i-o atribuie. In momentul in care licitatia a ajuns la penultimul lot, „Printesa” (est. € 50.000 – 60.000), atentia era concentrata asupra lucrarii expuse pe toata lungimea salii de licitatie, precum si catre raspunsul salii. Un participant din sala a adjudecat lucrarea la pretul de pornire, stabilit la valoarea de 35.000 €, spre admiratia publicului, care l-a felicitat prin aplauze.

Licitatia s-a mandrit cu mai multe lucrari importante ale unora dintre figurile centrale ale postmodernismului romanesc, care au atras participanti din sala si prin telefon in concursul de oferte. Una dintre cele mai importante vanzari a fost obtinuta de pictura „Enescu” de Corneliu Baba (est. € 15.000 – 25.000), adjudecata pentru suma de 16.000 €.  Artist din aceeasi generatie, Alexandru Ciucurencu, a fost reprezentat in licitatie de doua picturi, dintre care una a depasit in vanzare valoarea maxima estimativa: „Peisaj albastru” (est. € 8.000 – 14.000), vanduta cu 16.500 €.  

Sectiunea ce grupa lucrarile de arta ale artistilor tineri a fost primita cu interes, cumparatorii profitand de preturile inca accesibile la care au putut sa achizitioneze lucrari ale unor artisti cu o intensa activitate expozitionala in strainatate, in curs de afirmare internationala. Cele mai bune preturi au fost obtinute in licitatie de Roman Tolici, pentru pictura „Un joc” (est. € 4.000 – 6.000), achizitionata pentru 5.500 €, Mircea Suciu, cu pictura „Take a bow” (est. € 4.000 – 7.500), adjudecata pentru 7.500  € si Teodor Graur, cu lucrarea „Fotoliu-perete” (est. € 6.000 – 12.000), cumparata cu 9.500 €.

La sfarsitul licitatiilor, Manuela Plapcianu, CEO al Casei de Licitatii Artmark, declara: „Constructia pietei de arta contemporana, aflata abia la inceput, a facut un pas considerabil in aceasta seara. Pretul maxim oferit in licitatie pentru o lucrare a unui artist tanar a urcat de la 5.500 € – performanta la care ajunsese in Licitatia de Toamna 2010 – la 35.000 €. Mai departe, este nevoie de determinare, strategii pe termen lung, profesionalism, responsabilitate si colaborare intre toti jucatorii de pe piata, pentru ca ea sa devina functionala si sa sustina un mediu artistic valoros pe plan international.”

*          *          *          *

Licitatia de Art-Nouveau si Romantism

Totalul vanzarilor:  406.450
Rata de adjudecare:   100% din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 27
Loturi adjudecate: 27

 Cele mai ridicate valori atinse:

1.      Nicolae Grigorescu, „Tarancuta odihnindu-se”, 270.000 €

2.      Nicolae Tonitza, „Crini imperiali”, 30.000 €

3.      Camil Ressu, „Culegatorii de cartofi”, 18.000 €

Cele mai semnificative recorduri de autor:

1.      Nicolae Grigorescu, „Tarancuta odihnindu-se”, 270.000 €

*          *          *          *

Licitatia de Postmodernism si Contemporana

Totalul vanzarilor:  234.655
Rata de adjudecare:  77% din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 95
Loturi adjudecate: 73

 Cele mai ridicate valori atinse:

1.      Alexandru Bunescu, „Printesa”, 35.000 €

2.      Alexandru Ciucurencu, „Peisaj albastru”, 16.500 €

3.      Corneliu Baba, „Enescu”, 16.000 €

Cele mai semnificative recorduri de autor:

1.      Alexandru Bunescu, „Printesa”, 35.000 €

Related posts

Ce pantofi se poartă vara aceasta

Adina Meyers

Concurs “Casa Anului 2020”

Adina Meyers

Cum să faci trecerea de la ochelari de vedere la lentile de contact?

Adina Meyers