Home

Idei utile pentru a masca aparatul de aer condiţionat

Vara, aparatele de aer condiționat sunt adevărate comori în locuințele noastre. Fără ele, nu am reuși să facem față celor trei luni cu temperaturi toropitoare. Însă, deşi ne oferă răcoarea mult dorită, trebuie să recunoaștem că nu sunt tocmai estetice. Atât unitățile interioare, cât și cele exterioare strică armonia mediului în care trăim prin aspectul lor monoton și dimensiunile prea mari. Există însă mai multe soluţii simple de a face loc unui astfel de aparat în casa noastră într-un mod cât mai discret. Iată câteva dintre ele:

Foloseşte măşti decorative
Cu siguranță, ți s-a întâmplat să mergi în vizită la cineva, să fii foarte impresionat de felul cum este amenajat interiorul, dar, dintr-o dată, la vederea aparatului de aer condiționat, montat deasupra unei canapele elegante, toată imaginea aceasta frumoasă să se scurtcircuiteze. Cum se poate evita o astfel de situație? Foarte simplu, prin mascarea unității de aer condiționat cu o structură decorativă, realizată în funcţie de stilul în care este decorat spațiul respectiv. O astfel de mască o poţi confecţiona în regie proprie, dacă ai timp şi îţi place să meştereşti, sau o poţi cumpăra de-a gata. Cel mai important este ca designul său să permită circularea aerului în încăpere şi accesul ușor la aparat.
Recomandare: atunci când construiești sau achiziţionezi o mască pentru aparatul de aer condiționat, ia în calcul să fie nu numai decorativă, ci și funcțională. Indiferent că este realizată din lemn, metal sau alt material, ar fi bine ca partea frontală a acesteia să se închidă/deschidă ușor și să fie prevăzută cu grile sau traforată, pentru a lăsa aerul să circule corect în încăpere.

foto: Pinterest
 

Integrează aparatul în mobilier
O altă idee foarte bună pe care o poți pune în practică este să încorporezi aparatul de aer condiţionat în partea superioară a unei biblioteci, camuflat de un grilaj. Dacă vrei să îl ascunzi complet atunci când nu îl foloseşti, îl poţi monta într-un dulap fals, cu uşi, ca cel din imaginea de jos. Dezavantajul este însă că, de fiecare dată când vei pune aparatul în funcţiune, va trebui să stai cu uşile dulapului deschise. Dacă nu vrei să te complici cu realizarea la comandă a unei măști sau a unui mobilier special, poți încerca următorul truc: amplasează unitatea interioară deasupra unui dulap cu mai multe rafturi sau deasupra unui ansamblu de etajere pe care sunt expuse tot felul de obiecte. Astfel, aparatul se va pierde în „peisaj” și nu va mai atrage atenţia asupra sa.      
 

foto: Ikea

Vopseşte-l în altă culoare
În general, aparatele de aer condiţionat se vând într-o singură variantă de culoare, şi anume alb sau nuanțe de alb, care te obligă să le integrezi în încăperi finisate într-o cromatică asemănătoare. Dacă însă ești creativ și îndrăzneț, poţi să personalizezi clasicul aparat alb, monoton, vopsindu-l în culoarea peretelui pe care îl montezi sau a elementelor de decor din jur. Astfel, aparatul se va transforma într-un obiect deosebit și, cel mai important, se va integra armonios în amenajare.

foto: Pinterest

Alege un model cu un design special
Pe piața de profil există și aparate de aer condiționat care, pe lângă faptul că oferă performanțe de ultimă oră în materie de răcorire/încălzire/purificare a aerului, au un aspect îmbunătățit, ce le conferă statutul de piese de design. Fie că au un look minimalist, fie că sunt decorate cu imaginile unor tablouri semnate de pictori celebri (precum gama Artcool Galery de la LG), acestea aduc un plus decorativ unei locuințe. Există, din păcate, și un dezavantaj: au un preț ridicat, ceea ce înseamnă că nu sunt accesibile oricărui buzunar.


foto: LG

Idee
O modalitate inedită de a face invizibil un aparat de aer condiționat, exclusiv pe perioada cât nu funcționează, este să-l acoperi cu un tablou, ca în imaginile de jos. Atenție! Ideea poate fi pusă în practică cu succes doar atunci când unitatea este montată într-o nișă sau într-un corp de mobilier încastrat în perete.


foto: Pinterest

foto: Pinterest

Ascunde unitatea exterioară
Unitățile exterioare sunt chiar mai inestetice și mai deranjante vizual decât cele interioare, așa că nu mai sta pe gânduri și maschează-le. Nu e greu deloc, mai ales dacă locuiești la curte. O soluţie, potrivită atât în cazul unei unități suspendate, cât și al uneia poziționate la nivelul solului, ar fi să construiești o structură care să joace mai multe funcţii: mască, suport pentru ghivecele cu flori, măsuţă auxiliară etc. Ideal ar fi să o realizezi dintr-un material natural (preferabil, din lemn), pentru a se integra cât mai firesc în ambientul curții, şi să aibă un design care să permită aerisirea unității și accesul ușor la ea.   

foto: Pinterest

foto: Pinterest

Related posts

Primul site de recrutare în construcţii din România. Cui i se adresează

Adina Meyers

Cum inlocuim tamplaria veche

Adina Meyers

OAR București lansează ediția a XVIII-a a Anualei de Arhitectură București

Adina Meyers