Home

Cum inlocuim tamplaria veche

Tamplaria casei nu poate fi schimbata la fel de usor precum culoarea peretilor, motiv pentru care este foarte important sa alegeti ferestre si usi care sa va infrumuseteze locuinta, dar care sa fie durabile si eficiente termic.

Tinand cont de faptul ca iernile sunt tot mai geroase – motiv pentru care trebuie sa dam centrala mai tare –, dar si ca peste 40% din pierderile energetice ale casei sunt la nivelul usilor si ferestrelor, atunci inlocuirea tamplariei vechi cu una noua si eficienta energetic devine o necesitate. Daca inca nu ati facut acest lucru, iata ce ar trebui sa stiti.

PVC, aluminiu sau lemn?

PVC-ul este des folosit in prezent pentru tamplarie, printre avantajele acestuia numarandu-se faptul ca are o durata prelungita de viata (circa 50 de ani), deoarece este un material rigid, ce rezista foarte bine la vant si la diferentele de temperatura. Pe langa faptul ca pretul este accesibil, tamplaria din PVC nu necesita operatiuni de intretinere si are un coeficient de termoizolare bun.

Dezavantajul este posibilitatea aparitiei condensului, daca nu se acorda o atentie sporita modului de executare a etansarii tamplariei pe conturul ramelor atat la interior, cat si la exterior.

Aluminiul are avanatajul ca rezista foarte bine la intemperii si ultraviolete si ofera un grad de rigidizare bun. Din aceasta cauza este preferat pentru inchiderile vitrate mari. In plus, acest tip de tamplarie poate fi vopsit in camp electrostatic in orice nuanta si nu necesita intretinere, ci doar o usoara curatare.

Principalul dezavantaj este inferioritatea termica fata de tamplaria din PVC, determinata de conductivitatea termica specifica metalelor. Din acest motiv, in cazul usilor si ferestrelor din aluminiu destinate pentru exterior se impune alegerea unui profil cu bariera termica.

La randul lui, lemnul a fost multa vreme unul dintre materialele traditionale pentru construirea usilor si ferestrelor. Si inca exista un interes pentru acesta datorita pretului mult mai mic in comparatie cu PVC-ul sau aluminiul. Apoi, daca este bine realizata, tamplaria din lemn poate asigura o izolatie termica destul de buna. Problema este data de faptul ca lemnul trebuie intretinut periodic (o data la cinci ani), iar daca nu este bine uscat si tratat se poate deteriora rapid.

In prezent au aparut solutii la aceste probleme, prin folosirea lemnului stratificat. De obicei, geamurile simple au fost inlocuite cu cele termoizolante, iar lemnul folosit este din esente tari. In acest fel a fost marita rezistenta in timp (peste 50 de ani), iar pierderile au fost reduse cu aproape 45%. Costul de achizitie insa este ceva mai mare fata de celelalte solutii.

Trei aspecte de care sa tineri cont atunci când schimbati tamplaria

1. In primul rand este bine sa va ganditi la locul de montare, pentru a nu cumpara ceva nepotrivit. De exemplu, daca este vorba de usi exterioare, atunci indicat ar fi sa va ganditi la una din aluminiu cu rupere termica. PVC-ul si lemnul stratificat sunt recomandate mai degraba pentru interior, datorita sensibilitatii la actiunea ultravioletelor. In plus, se pot zgaria usor, iar la o usa de exterior acest lucru se intampla frecvent.

2. Nu cumparati produse de tamplarie fara incheierea in prealabil a unui contract si fara factura! Fara acestea nu puteti obtine o garantie, iar in cazul eventualelor reclamatii veti ramane fara acoperire legala. Apoi, este bine sa permiteti efectuarea masuratorilor necesare, intrucat la montarea tamplariei se va tine cont de o serie de dimensiuni specifice.

3. Totodata, orice sistem de tamplarie, indiferent de tara de provenienta, trebuie sa includa elemente obligatorii (profile, garnituri, feronerie, armatura, geam etc.). Nu in ultimul rand, foarte important este modul de armare a profilelor, care se face in stricta conformitate cu recomandarile producatorului de profile. Neglijarea recomandarilor mentionate va diminua fiabilitatea tamplariei.

Atenție la montaj!

O fereastra incorect montata isi va injumatati performantele de izolare si etanseitate. De aceea, montajul trebuie efectuat de catre o firma specializata sau de persoane autorizate care au cunostintele specifice in acest sens. Apoi, atunci cand ati inceput lucrarile de inlocuire a ferestrelor si usilor este indicat sa nu le suprapuneti cu lucrarile de amenajare interioara de timpul aplicarii gresiei si faiantei sau zugravelii, intrucat astfel va fi favorizata aparitia condensului. Recomandat ar fi sa lasati sa iasa mai intai umezeala din pereti aparuta in urma acestor lucrari si abia apoi sa incepeti executarea tamplariei.

Foarte important este ca atunci cand montati ferestrele si usile sa nu acceptati sparturi suplimentare in zid, pentru ca acestea pot modifica fatada cladirii si influenteaza rezistenta peretelui (daca este unul de rezistenta).

Etape de montare a tamplariei

1. Fixati ferestrele in zidarie cu ajutorul suruburilor si al elementelor speciale de prindere, acestea variind in functie de tipul materialului (caramida, beton, BCA) din care este construit peretele;

2. Reglati mecanismele de inchidere pentru a asigura functionalitatea;

3. Etansati cu spuma poliuretanica spatiul dintre rama si zid. Spuma are doar rol de izolare si nu de fixare. Nu este permisa umplerea cu spuma de etansare a unui gol mai mare de 10 mm. In acest caz, se folosesc profile de adaptare;

4. Nu deschideti ferestrele sau usile la mai putin de doua ore dupa izolarea cu spuma;

5. Este obligatorie efectuarea lucrarilor de reparatie a zidariei din jurul ferestrelor si usilor la interior si exterior. Aceasta se realizeaza dupa cel putin 48 de ore de la etansarea cu spuma; Surplusul de spuma nu se indeparteaza inainte de reparatiile zidariei, deoarece spuma poate deveni permeabila la apa; La exterior folositi materiale de hidroizolatie (nu ipsos!); Nu acoperiti fantele de drenaj aflate in tocul ferestrei la exterior.

 

Related posts

Cum să alegem cea mai eficientă centrală termică

Adina Meyers

Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor din Sibiu intră în circuitul turistic, după 40 de ani – FOTO

Adina Meyers

5 idei de obiecte decorative realizate din suluri de carton

Adina Meyers