Frigărui colorate şi gustoase alături de o cremă de verdețuri este sugestia noastră pentru un weekend însorit la iarbă verde sau în propria curte.
Pentru frigărui se alege carnea de pui, deoarece se face repede şi pe grătarul de cărbuni este delicioasă. Frigăruile se pot face în multe feluri, în funcţie de preferinţe. Noi le-am ales pe cele „curcubeu”, atât peste gust, cât și pentru aspect.
Ingrediente:
1 kg piept de pui (puteţi folosi şi pulpa dezosată),
3 cepe roşii mari,
4 ardei gras multicolor.
Mod de preparare:
Puiul se taie cubuleţe, iar ceapa şi ardeiul, în diferite forme. Pentru ca beţele de frigăruie să nu ia foc, ele se ţin în apă circa 10-20 min, apoi se introduc bucățile de pui şi de legume una câte una. Le puneţi pe grătarul încins, câte 3 – 4 minute pe o parte, când sunt gata le scoateţi şi le lăsaţi la odihnit într-un vas acoperit.
Opțional
Pentru un festin complet, în jarul de la grătar mai puteţi pune câţiva cartofi noi frecaţi cu sare şi înveliţi în folie de aluminiu, iar cât se odihnesc frigăruile, puteţi face un mujdei de usturoi cu smântână. Usturoiul frecat în mojar cu sare şi piper, adăugaţi puţin ulei apoi când s-a făcut pasta, adaugaţi smântâna şi stingeţi cu puţină zeamă de lămâie.
Crema de verdețuri pentru grătar
Nutriționiștii spun că acolo unde e multă carne trebuie să fie și multe verdețuri. Așa că o cremă de verdețuri pentru grătar se potrivește la fix.
Mod de preparare:
Tocaţi trei legături de pătrunjel, trei legături de ţelină şi o legătură de leuştean. Frecaţi-le bine în mâini, cu o lingură de sare grunjoasă, o linguriţă de piper şi zeama de la o jumătate de lămâie. Puneţi tocătura într-un vas adânc, tunaţi apă clocotită cât să acopere, puneţi capac şi înăbuşiţi o jumătate de oră. Strecuraţi zeama şi veţi obţine o supă limpede, uşor verzuie cu un gust rafinat şi diafan.
În blenderul de viteză mare, puneţi trei mâini de spanac proaspă, o cană cu vârf de arahide decojite, câteva nuci, un pliculeţ de seminţe de floarea soarelui decorticate, o lingură de seminţe de susan pe care le-aţi prăjit puţin în tigaie. Adăugaţi ulei de porumb, zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, sare, piper şi supa de verdeţuri. Mixaţi la viteză mare pentru a obţine o pastă uniformă. Mai completaţi cu supă şi ulei până obţineţi cremozitatea necesară (crema trebuie să poată fi întinsă pe pâine, iar nucile, arahidele şi seminţele să rămână evidente) asezonaţi după gust cu sare, piper, lămâie.
Poftă bună!