Fiind locul unde ne trecem o treime din viata, dormitorul este un element destul de important – daca nu chiar vital – al casei noastre, motiv pentru care este important sa il amenajezi astfel incat sa iti faca placere sa petreci timp in pat. Fie ca esti genul mai linistit si clasic sau genul care prefera culorile vii si energia exploziva, dormitorul trebuie sa iti reflecte personalitatea, dar sa aiba in acelasi timp si echilibru.

Incepem cu inceputul, peretii.

Peretii albi, simpli si goi nu mai sunt de mult o optiune. Alegerea este a ta, insa, daca optezi pentru colorarea tuturor peretilor sau ramai la un singur perete care sa capteze privirea. In cazul in care preferi sa acoperi un singur perete, iti recomandam un tapet viu colorat, in timp ce pe ceilalti 3 poti sa ii mentii intr-o nuanta neutra. Sau, de ce nu, un perete acopera-l cu dungi verticale in doua culori diferite: gri si alb, gri si verde, alb si auriu, sau – daca vrei ceva mai tipator, alege o combinatie de rosu si o alta culoare mai linistita.

Ideea este ca gama de culori pe care o alegi pentru dormitor sa aiba elemente care se coordoneaza intrucatva intre ele. In ultimul timp, remarcam o preferinta pentru combinatii de genul rosu-galben-portocaliu, maro ciocolatiu-albastru-alb, galben miere-maro inchis-alb, care ofera echilibru camerei si ii dau viata.

Decorarea dormitorului copiilor ofera la randul sau o gama variata de posibilitati in ceea ce priveste culorile. In functie de varsta copilului, poti sa optezi pentru o combinatie puternica de mov si auriu, placuta vizual, armonioasa si vie.

Pentru copii mai mici sau cu un temperament linistit, pastelurile ar putea fi alegerea potrivita. Ideal este, in orice caz, sa nu aglomerezi camera. Lasa-i spatiu de desfasurare si gandeste-te si la aspectul practic – mereu vor fi jucarii de imprastiat, haine de probat, si cate si mai cate, iar cand vine momentul sa le strangeti, sigur veti vrea ca spatiul sa fie cat mai usor de organizat, fara sa va impiedicati de 3 scaune, doua noptiere, patru fotolii de puf si alte obiecte pur decorative, care nu prezinta o utilitate clara.

Dormitorul oaspetilor este cel mai bine sa-l pastrezi in nuante neutre de crem si auriu, combinate cu mobilier alb si asternuturi simple. Accesoriile decorative trebuie mentinute la un minimum. Daca vrei sa le faci o surpriza placuta musafirilor, o vaza cu flori proaspete va fi suficient ca sa le faca diminetile mai placute.

Spatiul de deasupra patului ofera cateva posibilitati considerabile in ceea ce priveste decorarea. Poti opta pentru o singura piesa decorativa mare, impunatoare, cum ar fi o oglinda sau un tablou, poti alege sa agati simetric mai multe rame de dimensiuni reduse sau poti sa fii nonconformist, sa lasi spatiul liber si sa alegi sa atragi atentia in lateral, prin doua piese dispuse de-o parte si de alta a patului.

Daca esti un spirit artistic, poti chiar sa decorezi intreaga camera cu tablouri si desene cu rame de culori diferite, dispuse asimetric, asa incat dormitorul sa-ti fie si spatiu unde gasesti inspiratia in momentele in care muza refuza sa ti se arate.

In orice caz, nu te teme sa te exprimi si sa-ti lasi amprenta asupra dormitorului tau. Acesta este spatiul tau, deci ar trebui sa te regasesti in toate detaliile. Nu exista o regula cu privire la ce constituie un obiect potrivit pentru a fi pus pe perete.

Tavanul si podelele sunt inca un mijloc prin care poti sa conferi stil camerei, fara prea mare efort si fara complicatii. La foarte mare cautare este look-ul provensal, cu barnele de lemn lasate la vedere pe tavan, podelele din lemn inchis la culoare, pereti albi si mobila in culori neutre. Daca esti genul clasic, conservator, asta nu iti reduce sansele de a avea un dormitor luxos si stilat. Tavanul si peretii albi, mobilierul alb si parchetul deschis la culoare, acoperit cu un covor moale si alb – toate acestea vor face din dormitorul tau o oaza de liniste, un mic coltisor de Rai.

Mobila si peretii albi pot fi folositi pentru a scoate in evidenta un parchet deosebit, prin contrast. Daca vrei sa temperezi aceasta diferenta, totusi, poti oricand sa completezi atmosfera cu un set de draperii inchise la culoare.

Pentru un dormitor cu un aer modern, evita aglomeratia. Uita-te de jur imprejur si analizeaza ce piese de mobilier nu fac decat sa ocupe spatiu inutil, de care poti sa te lipsesti si care sunt potrivite pentru ceea ce vrei sa exprime camera ta. Redecoreaza si renunta la elementele de prisos. Aceeasi regula aplic-o si la alegerea noptierei si las-o cat mai aerisita. Limiteaza-te la strictul necesar: veioza, ceasul si cartea pe care o citesti.

Dar in final, nu uita ca dormitorul este spatiul tau personal. Trebuie sa exprime personalitatea ta si sa iti dea tie o stare de bine. Fie ca-l vrei aerisit sau compact, fie ca tii sa aiba toate lucrurile care iti sunt tie dragi sau numai elementele esentiale, nu te teme sa il decorezi asa cum vrei tu. Singura regula este ca nu exista reguli.

Ideile prezentate in acest articol ne-au fost trimise de Otho Estate.
 

 

 

 

 

 

Related posts

Nu uitaţi accesorizarea cu pernuţe decorative

Adina Meyers

Camera copilului, un colț de poveste

Adina Meyers

Unitate in diversitate

Adina Meyers