iaz natural

Instalaţii cu apă în apropierea casei

Existenţa apei în apropierea casei pe timpul verii este o binecuvântare. Grădinile moderne beneficiază de prezenţa apei prin diferite amenajări. Mai noi şi mai sănătoase sunt cele care asigură recircularea apei cu ajutorul pompelor – fântâni şi cascade, prin acest mod asigurându-se şi o reîmprospătare a aerului. Piscina este, fără doar şi poate, atracţia pe timpul verii iar iazul a devenit foarte la modă. Întreţinerea lor nu este însă foarte lesnicioasă şi implică folosirea de substanţe chimice care afectează şi mediul înconjurător. Pe de altă parte este recomandate în toate domeniile apelul la soluţii ecologice şi sustenabile iar pentru grădina casei, aceasta este o temă centrală.

Iazul şi piscina naturale

Soluţia ecologica pentru piscine şi iazuri constă în întreţinerea fără chimicale şi e fără consum de energie, fiind bazată doar pe forţa biologică de auto-curaţare a plantelor. Acesta este mecanismul natural prin care impurităţile din apă sunt folosite de plante ca nutrienţi iar bacteriile dăunatoare sunt distruse de microorganismele din apa.

Recomandări practice

Iazul nu trebuie să fie explus la soare toată ziua ci să existe momente cu umbră. Dacă acest lucru este imposibil, trebuie plantaţi arbori, însă lucrurile nu trebuie duse la extrem, mai precis nu trebuie ca iazul să fie complet umbrit. Important este ca în interiorul acestuia să existe atât curenţi calzi, cât şi reci. În caz contrar, vor apărea şi se vor înmulţi excesiv algele. 

Iazurile trebuie curăţate periodic sau există instalaţii de recirculare şi purificare a apei?

Există posibilitatea ca aceste iazuri să fie curăţate o dată sau de două ori pe an, însă această modalitate este invazivă. Iazurile au floră şi fauna, deci un biotop, iar prin golirea lor de apă se poate crea un dezechilibru. Achiziţionarea şi instalarea unei instalaţii specifice de recirculare a apei este indicată. Chiar dacă iazul nu a fost prevăzut cu aceasta la momentul construcţiei  amplasarea poate fi realizatã ulterior cu ajutorul unor specialişti. 

Pentru construcţia unei piscine naturale este important să se respecte proporţia dintre zona de înot şi cea de regenerare în raport de 1:1, iar adâncimea din zona de înot să fie de cel puţin 2 metri.

Cel mai important rol îl are, însă, sistemul de filtrare al apei. În cazul piscinelor naturale se recomandă un sistem natural de filtrare, realizat în zona de regenerare şi bazat pe utilizarea plantelor subacvatice, microorganisme şi zooplancton (purici de apă, rotifers, parametcia), cu rol de curăţare continuă a

apei. Dimensionarea corectă se face pornind de la o suprafaţă minimă a apei, aceasta fiind de 30 – 40 mp.

Filtrarea apei

Este necesar însă să treacă un timp până când piscina îşi stabileşte echilibrul. Dacă nu există suficient spaţiu pentru zona de regenerare din gradină cu respectarea raportului de 1:1 la apă, se recomandă utilizarea unui filtru compact biologic. Acesta se montează sub punte sau se poate proiecta ca un filtru deschis, acoperit cu plante. Apa curge prin filtru vertical dinspre partea superioară spre partea inferioară, asigurând absorbţia impurităţilor şi compuşilor organici şi astfel claritatea apei.

Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de fosfor în apa din piscină este cauza principală a creşterii algelor în bazinele naturale. Acesta este reglementat prin lege, însă este greu de monitorizat, iar plantele nu au suficientă putere pentru a filtra singure întreaga cantitate de fosfor din apă. În cazul utilizării filtrului compact biologic, acesta reţine fosforul, apoi apa este pompată înapoi în bazin cu ajutorul unei pompe de mici dimensiuni.

Dușuri în aer liber

În timpul verii toată casa se mută în aer liber, începând cu livingul şi terminând cu bucătăria şi baia. Dacă pentru primele din funcţiunile amintite problema se poate rezolva aducând în spaţiu mobilier şi aparate, pentru baie este ceva mai complicat dacă nu există deja amenajată piscina şi alte instalaţii. 

Astăzi sunt numeroase soluţii atât pentru improvizarea unui duş rudimentar, precum şi care nu numai că asigură confort, dar chiar pot spori ambientarea grădinii. În acest din urmă caz există mai multe variante posibile, atât din punctul de vedere al stilului (rustic, exotic, minimalist, cu aer romantic), cât și al materialelor (lemn, fibre exotice, beton, piatră, combinații de piatră și lemn etc.)

Desigur, în alegerea stilului vă puteți ghida și după specificul grădinii sau arhitectura casei. Un duș realizat din lemn se va integra perfect într-o grădină rustică, la fel cum unul realizat din dale de beton va fi în ton cu arhitectura modernă a casei. 

Related posts

10 metode pentru irigarea eficienta a gradinii

Adina Meyers

Iata ce putem face pe afara in martie

Adina Meyers

Tratamentele fito-sanitare, arma gradinarului in razboiul cu insectele daunatoare

Adina Meyers