Calatorii LifeStyle

Iasi – un oras dominat de istorie

Avand o istorie indelungata, orasul Iasi te lasa sa il descoperi treptat, devenind, cu fiecare pas pe care il faci, mai captivant si mai surprinzator. Orasul abunda in monumente si simboluri care poarta urme adanci ale trecutului, dar care, intr-un mod inexplicabil, reusesc sa fie in continua schimbare si sa tina pasul cu procesul de modernizare.

Astazi, peisajul Iasului este dominat de cladiri moderne, sedii ale unor institutii publice si mari centre comerciale care, in ciuda „stralucirii lor”, nu eclipseaza zecile de case memoriale, muzee, biserici si manastiri care se gasesc la tot pasul si care, desi amintesc de vremuri de mult apuse, nu si-au pierdut farmecul. Iasul poate fi considerat un caz fericit si datorita faptului ca imobilele istorice importante nu au fost sufocate de vecinatatea gigantilor arhitecturii corporatiste.

Aici, fiecarei cladiri ii este respectata „limita de discretie”, asa cum nu se intampla in prea multe orase din Romania. Doua dintre cele mai importante cladiri ale Iasului sunt Biblioteca Centrala Universitara si Palatul Culturii, care au reusit performanta de a-si castiga in timp un rol consolidat, celelalte imobile din zona gravitand, asemenea unor sateliti, in jurul lor fara a reusi sa le eclipseze in vreun fel. Printre cladirile emblematice ale Iasului se mai numara Teatrul National si Mitropolia, cele doua edificii simbolizand polii pe care s-a ridicat orasul: cultura si credinta. Daca ajungeti in inima Moldovei, nu aveti niciun motiv sa ratati cladirea principala a Universitatii Alexandru-Ioan Cuza, un adevarat palat al invataturii.

De altfel, fiecare cladire emblematica a Iasului are in spate o poveste care merita spusa. Cladire emblematica a orasului Iasi, Palatul Culturii este un monument de arhitectura construit la inceputul secolului XX, in perioada 1906-1925, dupa planurile arhitectului I.D. Berindei, si a fost inaugurat de catre Regele Ferdinand de Hohenzollern. Palatul Culturii a fost ridicat pe ruinele vechii cetati domnesti medievale si partial pe temeliile vechiului palat din perioada voievodului Alexandru Moruzi, refacut de Mihail Sturza.

Din punct de vedere arhitectural, Palatul Culturii este realizat in stil neogotic flamboiant, bogat ornamentat cu elemente heraldice in exterior. In centrul orasului se afla si o cladire, monument de arhitectura care a fost construit de vornicul Alecsandri in anul 1780 si care, pe 14 decembrie 1976, atunci cand se implineau 160 de ani de la prima reprezentatie teatrala in limba romana, in casa in care a copilarit poetul Vasile Alecsandri, a fost infiintat Muzeul Teatrului.

Cladirea se desfasoara pe spatiul a noua sali si tot pe atatea camere, grupate intr-o suprafata construita de 854 metri patrati si un teren de 1.105 metri patrati. Un alt imobil-monument este palatul de pe strada Gavril Muzicescu, care a apartinut familiei Ghica, compus din 19 camere, cu o suprafata utila construita de 623 mp si 1.020 mp de teren.

Piata imobiliara se mentine pe val

Ca in oricare mare oras din Romania, in ciuda crizei economice, piata imobiliara din Iasi se mentine inca pe val in ceea ce priveste numarul de tranzactii realizate si a resedintelor care continua sa se construiasca. In perioada de boom economic, Iasul a reusit performanta de a atrage investitii colosale in domeniul imobiliar, mai ales din strainatate, asa ca orasul s-a dezvoltat fulgerator in mai putin de cinci ani. Concret, datele statistice furnizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi vorbesc despre peste 1.600 de tranzactii imobiliare realizate, la nivel local, in fiecare luna, chiar si pe criza, numarul acestora crescand cu cateva sute in perioada verii. In ceea ce priveste preferintele cumparatorilor, acestea se indreapta in special catre case si mai putin catre apartamente, intrucat diferenta de pret dintre cele doua tipuri de proprietati nu este foarte mare la nivel local, din cauza numeroaselor ansambluri rezidentiale ridicate in ultimii ani. Printre ansamblurile rezidentiale din Iasi amintim: Coupou Bellevue, Dream Village (Dacia-Canta), Nova Dacia (Gradinari-Metalurgie), Green Park (Tatarasi-Ciric) sau Belle View (Galata).

Material publicat in numarul de aprilie al Revistei Casa Mea.

Related posts

Ananas caramelizat cu fistic si creme fraiche

Adina Meyers

Echipamentele de joaca in aer liber, instrumente ideale in stimularea cognitiva a copiilor

Adina Meyers

Salteaua potrivită – soluția pentru un somn odihnitor

Adina Meyers