Daca doriti personalizarea unei incaperi sau evidentierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, exista reguli utile cu care trebuie sa va inarmati in eventualitatea achizitionarii.

In acest an, tapetul are, la fel ca si anul trecut, un important rol decorativ in orice amenajare. Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei incaperi poate schimba total spatiul (in cazul in care se aleg modele in culori puternice, in contrast cu restul incaperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pata de culoare (cand se folosesc culori calde, combinatii de culori pastelate, texturi fine). Poate fi folosit si pentru a pune in evidenta anumite piese de mobilier. Se foloseste foarte mult tapetul de vinil, care se aplica foarte bine pe perete, are textura mai groasa si este super lavabil (grad 4 de spalare si de trafic – poate rezista si in spatii unde este umiditate sau se fumeaza). Poate avea foarte multe combinatii de culori, insertii sau aplicatii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hartie. Se foloseste, de asemenea, si tapetul textil, de matase sau bambus (nu are aceleasi proprietati ca si cel de vinil – spre exemplu nu este lavabil, este mai putin rezistent in timp), care are un rol estetic.

Tipuri

In principiu, exista doua categorii de tapet, cu suprafata imprimata si cu textura in relief ce poate fi vopsita, la care se adauga o alta impartire, in tapete lavabile sau non-lavabile. Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curata cu ajutorul unei carpe ude, fara sa faceti apel la detergenti, care pot deteriora serios suprafata.

Tapetele ce nu se pot spala necesita o grija speciala in cursul aplicarii, pentru a nu se pata cu adezivi speciali de lipire, caz in care scoaterea petelor va fi dificila. Tapetul lavabil este mai rezistent la apa si la pete, datorita acoperirii cu un strat protector transparent. Acesta este tolerant la uzul detergentilor usori, ramanand insa sensibil la frecare (in cazul mutarii mobilei, spre exemplu) si la detergenti concentrati.Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenta intampinata la dezlipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafetei. 
Pentru a reusi scoaterea, textura trebuie perforata si zgariata inainte de dezlipire.

Cat cumparam?

Ca regula generala, necesarul de tapet se calculeaza evaluand suprafata de acoperit in metri patrati si adaugand un supliment de 15-20%, ce reprezinta eventualele pierderi si decupaje gresite ale materialului.

Ce alegem?

Oferta comerciala prezinta o paleta larga de posibilitati decorative si de calitati functionale, astfel incat un mic ghid descriptiv al varietatilor de tapet cu avantajele si dezavantajele caracteristice va va facilita, cu siguranta, alegerea.

Reguli generale de alegere

Pentru a alege bine tapetul, trebuie sa aveti in vedere incaperea ce va fi decorata si sa stabiliti care vreti sa fie rezultatul acoperirii. Daca incaperea este mica, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerand vizual spatiul. Aceeasi regula este valabila si daca aveti obstacole de ocolit (dulapuri incastrate, usi, ferestre etc.), pentru ca un imprimeu mare va fi segmentat in mod repetat, ceea ce va intrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat. Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirata, pentru ca reflecta lumina, oferind senzatia unui spatiu mai larg.

Daca plafonul este foarte jos, optati pentru o acoperire cu linii verticale, pentru ca acestea alungesc aparent peretii. Pus orizontal, acelasi tapet in dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spatiu mic. Nu este recomandata acoperirea cu tapet a mai multor incaperi, in special cu motive si cromatica diferite, pentru ca efectul de ansamblu va fi unul haotic.

Daca ati ales imbracarea unui perete in tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitati sa suplimentati desenul cu un tablou. Daca totusi o faceti, aveti grija ca rama acestuia sa prezinte o cromatica neutra. Puteti evidentia cu succes cu ajutorul tapetului doar o portiune privilegiata ce trebuie pusa in evidenta.

In dulcele stil clasic

Capacitatea tapetelor de a imprima caldura si de a crea atmosfera le recomanda la folosirea lor in orice functiune a casei, in special in living si dormitor, venind intr-o comuniune perfecta cu stilul clasic, oferind si un plus de eleganta interiorului. Tapetul trebuie sa se incadreze in acelasi stil cu mobilierul ales si cu ideea in care au fost create toate elementele dintr-o incapere (perdele, draperii, covoare, culori de tencuiala). Pentru iubitorii stilului clasic se poate opta pentru stilul italian, in care predomina modelul baroc, cu fome mari si bine definite, ce denota eleganta. Se poate opta pentru o gama larga de imprimeuri: florale, orientale sau baroce, iar culorile pot fi foarte imaginative: auriu, brumuri, griuri, rosu. Desi maroul si bejul sunt culori mai putin spectaculoase, acestea se asociaza perfect cu stilul clasic si cu decorurile din lemn. Propunere amenajare: DESTRA ARTE

Atmosfera vintage si retro

Stilul vintage presupune utilizarea unor lucruri vechi, mai ales daca au valoare, parchetul sau mobilierul din lemn masiv reprezentand exemple elocvente. Obiectele noi, ca un telefon, sau un tapet al carui design este inspirat din moda de altadata, vor conferi decorului o nota vintage, chiar daca nu sunt autentice. Tapetul poate contribui la nota retro a decorului, prin pattern-ul ales si prin modul in care este repartizat. Fotografiile si filmele vechi, in care apar interioare, mai ales cele din anii ’50 (e foarte la moda aceasta perioada in ceea ce priveste decorul de interior) pot fi surse de inspiratie. Maroul este, de asemenea, o alegere posibila, in consonanta cu acest stil. Amenajare: Oana si Lucian Malutan, Tetraktys Design (tel.: 0722.328.177)

Atmosfera calda in dormitor

In dormitor, solutia tapetului poate fi ideala, acesta contribuind substantial la o atmosfera calda si confortabila. Pentru aceasta functiune, ca si la living, regulile alegerii tapetului nu sunt stricte. Poate fi folosit la fel de bine un tapet cu motiv floral si in dormitor, si in living. Insa, importante sunt si dimensiunile pe care se aplica. Un model foarte incarcat nu va veni la fel de bine pe un perete cu dimensiuni mici si nici nu este recomandat in dormitor, unde atmosfera trebuie sa fie calma. Culorile indicate sunt moi, pastelate sau nuante neutre de bej. De remarcat buna alaturare a unui tablou cu tematica potrivita, precum si modul placut in care cade pe acest fundal lumina unei veioze sau a unei aplice.

Fresh si romantic

Pentru tineri se pot alege culori tari, care dau un aer fresh si puternic in timp ce modelul (flori, inimioare) poate conferi un aer romantic. Pentru casa de la munte sau casa de vacanta, tapetul rustic, realizat din fibre naturale, este cea mai buna alegere. Amenajare apartament pentru tineri: designer Irina Constantin – Knox Design (tel.: 0744.679.455)

Camera copilului

Pentru cateva tipuri de spatii, cum este si camera copilului, regulile de alegere sunt simple. Se pot folosi modele de tapet cu tematica din povesti sau desene animate, personaje la moda pentru copii, tapet in culori vii (roz, verde, albastru, portocaliu); animalute, stelute etc. Pentru cei mai mici, modelele si culorile pot fi mai blande. In special la baieti, bleul este alegerea preferata, rozul potrivindu-se cel mai bine la camere de fetite.

Related posts

Elemente cheie pentru o baie modernă – Ce obiecte nu ar trebui să lipsească?

Adina Meyers

4 tipuri de mobilier care te vor ajuta sa economisesti spatiu

Adina Meyers

Primavara in designul de interior

Adina Meyers