Spațiile verzi adaugă frumusețe și stil caselor în care locuim, oferă o oază de relaxare și sunt un motiv de mândrie pentru proprietarii lor, pentru că trebuie muncă, răbdare și perseverență ca să realizezi o grădină frumoasă.

Printre cele mai cunoscute și apreciate stiluri de amenajări peisagistice sunt grădinile britanice, despre care puteți afla detalii interesante în rândurile următoare.

Grădinile în stil englezesc – o istorie curajoasă

Stilul peisagistic englezesc a apărut încă din secolul al XVI-lea ca expresie a modului de viață britanic. Dar a cucerit întreaga Europă de-abia după două sute de ani. Grădinile franceze erau foarte apreciate în epocă datorită aspectului lor îngrijit, pictural, bine structurat geometric. În acest context peisagistica britanică părea dezordonată și prea curajoasă pentru gusturile conservatoare ale nobilimii.

De-abia în secolul al XVIII-lea, odată cu transformările majore la nivel economic și social care au cuprins întregul continent. Grădinile englezești au trezit interesul pasionaților de amenajări peisagistice. Spațiile verzi din jurul caselor au încetat să mai fie suprafețe perfect simetrice, aranjate excesiv. Iar florile și arbuștii au devenit simboluri al naturii libere, cu farmecul ei neîmblânzit.

Caracteristicile unei grădini britanice

În concordanță cu stilul britanic de viață și cu tradiția celebră a acestui popor, grădinile englezești sunt o combinație între libertate și reguli. Lipsește simetria, sunt eliminate manierismele arhitecturale. Dar este obligatorie îngrijirea gazonului. Iar toate elementele grădinii, de la straturi de flori, arbuști de trandafiri până la copaci și piese de decor sunt atent alese. Și integrate într-un ansamblu armonios.

Calitatea materialelor este o altă caracteristică prezentă în orice grădină englezească:

  • sunt utilizate cele mai bune pietre de râu pentru decoruri și marcarea aleilor,
  • fier forjat prelucrat manual pentru realizarea foișoarelor și pergolelor,
  • sunt plantate cele mai valoroase soiuri de trandafiri, florile preferate ale britanicilor, un adevărat simbol național.

Cum se amenajează o grădină în stil englezesc

Sunt câteva elemente esențiale pentru amenajarea unei grădini în stil englezesc. Cel mai important dintre ele este gazonul, care trebuie să fie foarte bine întreținut și să ocupe locul central în ansamblul peisagistic. Verdele proaspăt al ierbii este completat cu straturi multicolore de flori înalte, lăsate să crească liber: violetele, lavandă, margarete, begonii și  petunii – acestea sunt opțiunile britanicilor în materie de horticultură.

Un loc aparte îl ocupă trandafirii, care sunt plantați separat și înfrumusețează grădina cu arbuști luxurianți și bolți răcoroase. Elementele florale sunt puse în evidență de alei bine delimitate, destinate plimbărilor relaxate. De obicei potecile duc la un loc de odihnă care poate să fie un foișor, o pergolă sau o rotondă unde sunt amplasate băncuțe de lemn cu decorațiuni de fier forjat. Farmecul grădinii este completat de mici statui, fântâni arteziene, iazuri în miniatură,  clopote de gradina sau căsuțe pentru păsări.

 

Deși par spontane, sălbatice și mereu surprinzătoare, grădinile britanice sunt realizate cu studiu și migală. Este o adevărată artă pe care specialiștii o împărtășesc celor interesați, la școli cu tradiție în horticultură și amenajări peisagistice. Și la noi în țară sunt oameni pasionați trandafirii englezești și tradiția lor unică. Se organizează vacanțe tematice, sunt numeroase curse aeriene spre numeroase orașe din Regat și zboruri Anglia-România pentru grupuri de cursanți care vor să deprindă secretele spiritului englezesc și să servească ceaiul de la ora cinci într-un cadru natural ca în romanele lui Jane Austen.

 

 

Related posts

Trucuri pentru un hol mai mare şi mai primitor

Adina Meyers

Neoclasicism franțuzesc în mijlocul Bucureștiului

Adina Meyers

Casă de la 1840, restaurată modern

Adina Meyers