Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casă de la 1840, restaurată modern

Transformarea unei case vechi într-o capodoperă arhitecturală modernă a fost o adevărată provocare pentru reputatul arhitect englez Gregory Phillips. Potrivit acestuia, pentru remodelarea proiectului, a schiţat mai multe variante ale noii extensii, iar în final a ales cea mai bună variantă, care se mula perfect pe cerinţele proprietarilor. ,,Am lucrat din greu pentru a ne asigura că proiectul îndeplineşte toate cerinţele clienţilor noştri şi că designul modern pentru care am optat se potriveşte perfect cu arhitectura clasică a clădirii de bază.” 

Restaurarea acestei clădiri ridicată la începutul anilor 1840 a pornit de la dorinţa proprietarilor de a crea o extensie cu două niveluri, cu un puternic parfum modernist, care să găzduiască la minus unu piscina acoperită. ,,Viziunea clientului a fost aceea a unui spaţiu de locuit luminos, în plan deschis. El realizează jocuri pe calculator, aşa că am fost direct interesat de latura de relaxare şi distracţie a noii extensii. Atât eu, cât şi beneficiarii ne-am dorit să păstrăm calităţile clădirii deja existente, dar, în acelaşi timp, să-i conferim un aer modern. Toate proiectele mele pornesc de la conceptul fundamental al spaţiilor practice, dar şi de la ideea interconectării spaţiilor interioare cu cele exterioare. Acestea trebuie să lucreze pentru a crea un cadru elegant, aerisit şi primitor”, a precizat arhitectul Gregory Phillips, adăugând că unul dintre punctele forte ale acestei locuinţe este relaţia dintre spaţiul interior şi cel exterior. Dacă aveţi o cameră cu vedere superbă, ar trebui să faceţi tot posibilul să vă bucuraţi de privelişte din orice unghi aţi privi. În acest caz, noua extensie contrastează cu forma tradiţională a casei victoriene şi totodată o completează. ,,Cea mai spectaculoasă privelişte o au proprietarii atunci când stau pe terasa care se ridică deasupra piscinei.”

În final, lucrările de restaurare au reuşit să dea un aer de prospeţime întregii construcţii şi să o aducă în actualitate, pentru a se plia pe activităţile specifice vieţii moderne. ,,Cea mai spectaculoasă parte a acestui proiect este noua structură din oţel şi sticlă finisată în alb, pentru a se integra perfect în arhitectura casei victoriene. La interior, spaţiul curge frumos datorită parchetului din nuc montat de-a lungul pereţilor vopsiţi în alb, care unifică ambientul”, a precizat Gregory Phillips.

Întrebat dacă au apărut probleme majore în timpul şantierului, arhitectul a spus că nu îşi aminteşte nicio situaţie căreia să nu îi fi făcut faţă cu brio şi că, în locul dificultăţilor, ar vorbi, mai degrabă, de provocările de design pe care a reuşit să le rezolve: ,,Proiectele de restaurare de o asemenea importanţă istorică şi amploarea sunt rareori efectuate în mod responsabil pentru conservarea structurii şi a elementelor originale de decor. Noi am vrut să conservăm valoarea istorică a proprietăţii, dar am făcut câteva modificări pentru a repara faptul că, la bază, construcţia era lipsită de spaţiile mari, atât de necesare traiului modern. Pentru a depăşi acest inconvenient, sala de mese a fost elegant extinsă în zona din spate, care a furnizat, de asemenea, posibilitatea de a încorpora un set de noi uşi şi obloane franceze. În plus, astfel am reuşit să deschidem acest spaţiu spre un balcon care are o vedere superbă spre terasa şi grădina din spate.  La interior, mobilierul este un amestec de piese tradiţionale şi moderne – există inclusiv o piesă din 1840, care este de aceeaşi vârstă cu imobilul. Clienţii îndrăgesc ambele părţi ale locuinţei, care acum reuşeşte să să adapteze unui stil de viaţă modern, prin îmbinarea tradiţionalismului cu contemporaneitatea şi prin fuziunea minunată a celor două.”

Text: Simona Popa

Material realizat cu sprijinul Gregory Phillips, Architects Londra
www.gregoryphillips.com
[email protected]

Articole similare

Cabana de vanatoare in stil aristocrat

Simona Popa

Functiunile casei, date de lumina naturala

casamea.ro

Revista Presei: apartament de 120 mp

Lucia Lazar

Lasă un comentariu

11 + 11 =