Amenajari Exterioare Gradinarit

Gradinaritul la inceput de toamna

Pentru a va bucura pe tot parcursul toamnei de o gradina frumoasa, aceasta trebuie pregatita cu grija, incepand cu ultimele zile ale lunii august. Mai intai, plantele trecute trebuie scoase si inlocuite cu flori anuale de sezon. Exista posibilitatea alegerii dintr-o varietate bogata de flori care tin pana la prima zapada: dalii, tufanele, crizanteme, ochiul boului, panselute, micsunele, clopotei, garoafe turcesti si, de ce nu, Erica si Calluna care pot inflori chiar si iarna.

Daca spatiul permite, se pot adauga in peisajul gradinii o serie de tufe si liane cu frunzis sau fructe colorate in nuantele toamnei, de la galben ruginiu pana la rosu aramiu: Parthenocisus, Hedera helix, Hedera canariensis, Euonymus, Buxus sempervirens bicolor si altele.

Pentru a avea plante vesnic verzi in gradina, chiar si pe timpul iernii, va puteti orienta spre specii de tuia, ienuperi sau brazi, care vor asigura acest efect de prospetime. Celmai indicat moment pentru a le planta este chiar inceputul toamnei.

Nu trebuie pierduta ocazia plantarii si a catorva flori de care puteti sa va bucurati in primavara urmatoare: zambile, lalele, narcise, crocusi, lacramioare, ghiocei, muscari si irisi.

Pentru ca toamna este abia la inceput, plantele perene se divizeaza, dupa care se muta in alte locuri din gradina.

In cazul in care sunt plante care nu rezista in pamant pe perioada iernii, gen dalii, begonii, gladiole, tuberoze etc., bulbii acestora se scot si se planteaza in ghivece cu pamant tratat, care se aseaza apoi in locuri uscate si intunecoase (beciuri sau subsoluri).

Lucrarile si in special curatarea si degajarea gradinii de frunze uscate si resturi se poate face lesne, intrucat exista in magazine o oferta bogata. Principalele lucrari care se pot efectua de la sfarsitul lunii septembrie pana in octombrie si chiar noiembrie sunt cele de curatarea si degajarea gradinii de frunze uscate si resturi transplantare, indepartarea vegetatiei excesive, curatarea pomilor si datul formei coroanelor acestora, perioada fiind si cea optima pentru relocarea unor plante (arbori, arbusti).

Pomii decorativi sensibili, care raman in gradina pe timpul iernii (magnolie, smochin, dafin etc.), trebuie acoperiti cu o folie protectoare, cel tarziu in luna octombrie, mai ales in zonele deluroase si de munte, unde frigul vine mai repede.

Toamna, pamantul trebuie sapat. Adancimea ideala de sapare este cuprinsa intre 15 si 20 cm iar dat fiind seceta chiar si mai mult. Inainte de aceasta operatiune, solul trebuie curatat de resturile vegetale (adica de frunzele si fructele cazute). Tot in perioada septembrie-octombrie se recomanda tunderea din nou a gazonului, suprainsamantarea si aplicarea de ingrasaminte.

Nu trebuie neglijata nici irigarea, pentru ca, desi plantele isi opresc vegetatia, totusi ele au inca nevoie de umiditate.

Chiar si ustensilele de gradinarit trebuie lasate o perioada sa se odihneasca. Ca atare, se pot pune la pastrat in locuri special amenajate (sopron, casuta pentru scule, suporturi acoperite, fixate pe gard etc.).

Related posts

7 Motive pentru care să alegi șipcile metalice pentru gard

Adina Meyers

9 sfaturi pentru începători despre cultivarea pomilor fructiferi

Adina Meyers

Este sezonul grătarelor!

Adina Meyers