Gradina pe care v-o prezentam este situata in imprejurimile Sibiului, intr-un cadru natural de exceptie, amenajarea avand un atu de necontestat care i-a inspirat de proprietari. In ultimii ani, acestia si-au facut un scop din a imbunatati imaginea gradinii, aducand specii noi de plante, flori anuale colorate si pline de viata si noi obiecte specifice de decor. Dincolo de decorul superb in care este amplasata, gradina impresioneaza prin diversitate, proprietarii creand mai multe zone de interes. Amenajarea se lasa decoperita prin intermediul piscinei si terasei, care ofera o panorama superba asupra dealurilor si padurilor.

Mergand mai departe pe alei facute parca de mana naturii ajungem la un foisor situat pe malul paraului si la un loc de pescuit, unde cei ai casei si oaspetii lor sunt invitati sa isi prinda singuri pastravul care le va fi pregatit la masa. Continuandu-ne periplul prin gradina cu dimensiuni generoase (de peste 3.000 metri), ajungem intr-o zona de rocarie, unde arbustii si plantele de munte sunt lasate de creasca dupa bunul lor plac, intr-o ordine fireasca, dar sub atenta supraveghere a gradinarului. Tot aici am gasit si un foisor plin cu ghivece cu petunii colorate.

Florile de munte sunt renumite pentru faptul ca desi sunt gingase, frumoase si pline de viata sunt foarte putin pretentioase, deoarece au fost nevoite sa se adapteze capriciilor naturii si trailului in salbaticie. Ele cresc in special in fanetele, in poienile sau pasunile alpine unde gasesc conditii prielnice de viata.

Florile salbatice sunt de mai multe feluri, in functie de locurile pe care le prefera pentru a se dezvolta in bune conditii: pe malul paraurilor, in frunzisul padurii, in poienite sau chiar pe stanci. Daca ar fi sa gasim o trasatura comuna a florilor de munte, cu siguranta aceasta ar fi coloristica vesela – rosu, galben, oranj, albastru sau violet – prin care fac tot posibilul sa „capteze atentia” soarelui. Ciudat este ca in ciuda faptului ca in natura supravietuiesc in mod miraculos capriciilor vremii, atunci cand sunt luate din mediul lor au nevoie de o lunga perioada de acomodare, fiind dese cazurile in care radacinile lor nu reusesc sa se prinda. In aceste conditii, daca va doriti o astfel de floare in propria gradina, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare; luati florile din cadrul lor natural cu radacinile invelite intr-o cantitate suficienta de sol si asigurati-le pe cat posibil conditii prielnice de viata. Inainte de a le planta, afanati pamantul la o adancime de cel putin 10 – 12 cm, adaugati materii organice si ingrasaminte, amestecati-le bine si greblati pentru a nivela.

Rocariile sunt compozitii artificiale care au scopul de a reproduce la scara mica peisaje care, asociate cu vegetatia specifica, creeaza o scena montana, oferind gradinii un aspect mai pitoresc. Saparea fundatiei este primul pas in construirea rocariei, aceasta urmand sa aiba o adancime de 20-40 cm. Peste fundatie se asaza pietre (pentru a drena apa) si pamant, dupa care urmeaza o terasare manuala si asezarea unui nou strat de pamant fertil. Urmeaza apoi dispunerea rocilor pe curbele de nivel etajate, neregulate, pentru a crea un aspect cat mai natural. Cele rotunjite se vor aseza la baza pantei, in timp ce cele ascutite se potrivesc pe culmea colinei din curte. Pentru roci, alegeți calcare si gresie! Sunt recomandate pietre deschise la culoare care au calitatea de a atrage si dispersa lumina, aceasta zona fiind astfel pusa in valoare in mod natural. Forma finala trebuie sa fie cat mai naturala si sa recreeze cat mai fidel un peisaj montan. Din compozitie nu trebuie sa lipseasca plantele perene (carciumarese, garofite, lalele, sedum), plantele aromatice (rozmarin, cimbru sau lavanda) si speciile graminee de diverse talii. Un plus de farmec il aduc arbustii de talie mica sau plantele taratoare cum sunt molidul pitic (Picea pungens „Argentea Glauca”), ienuparul, buxusul, berberisul. In niciun caz nu se vor planta arbori.

Material realizat cu sprijinul Pensiunii Mai – Sibiu

www.pensiunea-mai.ro

Related posts

Vreti sa va simtiti cat mai confortabil cand faceti dus? Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa alegeti para de dus perfecta

Adina Meyers

Top 3 vinării din Moldova care merită vizitate

Adina Meyers

Wellness şi design în cele mai noi colecţii de căzi – KUMA 2018

Adina Meyers