Asa se face ca, aceasta gradina situata la Runcu este din 2009 intr-o continua transformare, gratie colaborarii stranse pe care proprietarii au pastrat-o cu peisagistul care are grija sa-si imbunatateasca opera in fiecare primavara.  

Trandafirul roz emana un parfum foarte puternic si sta inflorit de la inceputul verii pana toamna tarziu. Se dezvolta in sol adanc, umed, bine drenat, bogat in humus si direct sub actiunea razelor soarelui, care previn aparitia bolilor si dezvoltarea daunatorilor.

Trandafirul alb semitarator se recomanda sa fie folositi pentru acoperirea unor spatii ample, fixarea taluzurilor sau in covoare intinse. Aceasta specie are inflorire abundenta pe termen lung si tije puternice, putand forma tufe de pana la 2,5 m inaltime, cu ramuri curbate si, de regula, rasfirate. Din aceasta categorie fac parte, printre altele, soiurile Snow Carpet (trandafiri pitici, de culoare alba) si White Meidiland (albi).

Pyracantha este o planta cu o valoare peisagistica mare, pentru ca, in cursul anului, trece prin mai multe etape. Primavara face flori albe, toamna pastreaza bobite portocalii, iar frunzele verzi rezista temperaturilor scazute de peste iarna. In general, creste aproximativ 3-4 metri in inaltime si se extinde pe o suprafata de 4-5 metri. Tulpina este inzestrata cu tepi care au rolul de a o proteja. Frunzele mici, de culoare verde inchis, sunt dese si dau multa umbra.

Gradina de la Runcu are o suprafata de peste 1.000 mp si a inceput sa fie amenajata in 2009, fiind upgradata anual de catre peisagistul care s-a ocupat inca de la inceput de fiecare metru de spatiu verde in parte. ”Aducem plante noi in fiecare primavara, pentru ca intre mine si proprietari a existat in permanenta o colaborare excelenta, aceasta fiind conditia esentiala a unui succes in amenajarile peisagistice. Impreuna cu cei ai casei am stabilit cateva directii de amenajare a gradinii, care deserveste o casa de vacanta, dupa care mi s-a dat mana libera”, a declarat peisagistul Sorin Ciorapciu.

In momentul in care a inceput amenajarea, terenul fusese deja consolidat, pe alocuri fiind nevoie de implementarea unui sistem de drenaj, din cauza faptului ca aceasta gradina este, in proportie mare, in panta. Pentru aceasta amenajare nu au fost alese plante foarte inalte, deoarece nu s-a dorit obturarea privelistii de jos in sus si invers. ”Am vrut ca plantele sa se vada desfasurate in asa fel incat sa nu concureze unele cu altele. In principiu, am mizat pe plante in culori contrastante, dar rezistente la temperaturi mai coborate, intrucat aici avem de-a face cu clima montana”, a mai spus peisagistul. Per ansamblu, gradina este structurata pe mai multe zone complet distincte, printre care: o livada cu pomi fructiferi, o zona de rocarie, gradina de flori si zona de meditatie, strajuita de mai multe salcii. Printre plantele care se regasesc in gradina amintim: artari japonez, chiparosi de Arizona, cedri, ienuperi taratori, ierburi decorative, weigela, cotoneaster, molizi argintii, gard viu, vinca, glicina wisteria, azalee, dracila rosie, rododendroni, hortensii si cupressocyparis leylandii.

Material realizat cu sprijinul Babylon Garden.

In numarul de septembrie al revistei Casa Mea descoperi noi amenajari de gradina. Construieste casa visurilor tale!

Related posts

Cel mai mare parc de distracții din Moldova: carusel montan, tubbing, teleski -FOTO& VIDEO

Adina Meyers

O grădină modernă şi utilă

Adina Meyers

Cum ingrijim copacii maturi?

Adina Meyers