Ca si in cazul designului de interior, o gradina necesita un proiect bine pus la punct care sa revele zonele de interes, tema, speciile de plante si accesoriile care urmeaza a fi folosite. Daca suprafata de teren este generoasa, limitele sunt putine atunci cand vine vorba de modul de amenajare a gradinii, asa ca si rezultatul are toate sansele sa fie unul spectaculos.

In Bucovina, intr-o zona pitoreasca in care majoritatea caselor sunt ridicate dupa regulile arhitecturii traditionale, gradinile au un farmec aparte. Pentru o amenajare cu specific alpin aveti nevoie de cateva elemente esentiale cum sunt: rocile, cascada, un lac artificial.

Alpinariul este o imbinare artistica a pamantului cu piatra, cu plantele, lemnul neslefuit si alte elemente rustice de decor. Alpinariile reproduc la o scara mica peisajele montane. Este recomandat ca aceste amenajari sa se pozitioneze pe un microrelief accidentat, cu coline inegale si vai care permit realizarea de compozitii etajate. Astfel de gradini cuprind, de cele mai multe ori, un izvor sau o cadere mica de apa, continuata cu un paraias. In alpinariile mici, cel putin o piesa sau un grup de roci trebuie sa domine compozitia, creand in punct de interes. In cazul gradinilor de dimensiuni mari se pot crea mai multe puncte de interes care pot fi pozitionate in mod simetric sau aleatoriu, in functie de imaginatia peisagistului sau preferintele proprietarilor.

De obicei, in cazul gradinilor alpine sunt amenajate poteci in trepte, pavate cu piatra naturala, sau in serpentina, in timp ce pe cotele joase se vor realiza alei inguste acoperite cu criblura din acelasi fel de piatra ca cea folosita pentru scari.

Un alt secret al gradinii alpine amenajata pe un teren inclinat sunt copacii, ale caror radacini puternice au rolul de a fixa terenul si de a preveni alunecarile. In plus, pietrele de mari dimensiuni folosite pentru rocarii se incastreaza in pamant, in contrapanta, neregulat etajate si, daca este cazul, se consolideaza cu beton. In cazul in care gradina este amenajata pe un teren stancos, este important sa pregariti spatii speciale destinate plantelor. Acestea se umplu cu pamant fertil cu o grosime de cel putin 40-50 cm pentru arbusti si de 20-30 cm pentru plantele erbacee.

In ceea ce priveste plantele, nu pot lipsi speciile de conifere, tuia si cu atat mai putin florile cu colorit viu care incanta turistii in drumetiile montane: campanula, dianthus alpinus, saxifraga sau primula. Pentru zonele expuse la soare, care necesita plante mai rezistente, specialistii recomanda: gentiana, saxifraga (cotyledon) sau primula.

Majoritatea plantelor specifice gradinilor montane sunt rezistente si nu au nevoie de o atentie deosebita pentru a se dezvolta, ele reusind sa se adapteze fluctuatiilor de temperatura si sezoanelor secetoase. De exemplu, campanula isophylla, cunoscuta in popor drept clopotel italian sau Steaua Bethleemului, are nevoie de racoare sau caldura medie, minimum 7,5 ºC iarna si lumina puternica.

Related posts

Palatul Ştirbey va fi restaurat. Ce va găzdui clădirea monument istoric

Adina Meyers

Ce mobilier de gradina trebuie sa iti cumperi ca sa te simti confortabil

Adina Meyers

Cum stii ca ai ales cel mai bun dulap pentru baia ta?

Adina Meyers