Daca proprietatea ta beneficiaza de o panta cu formatiuni de roca, atunci ar fi pacat sa nu o transformi intr-o amenajare cu pietre si iaz. In cazul in care nu dispui de o astfel de locatie ideala, va trebui sa apelezi la talentul tau de gradinar pentru a crea un astfel de colt de rai. Pentru asta, ai nevoie atat de pietre mari cu forme neregulate, cat si de pietre mici. O alegere foarte buna o reprezinta pietrele din calcar.

Aceasta roca este moale, poroasa, lasand umezeala si radacinile sa treaca prin ea, in plus se gaseste in mod uzual inclusiv la magazinele de amenajari. Umple adanciturile de pe suprafata sa cu pamant si planteaza muschi, licheni, specii taratoare anuale sau perene. Bucati de calcar viu colorate vor imprima un aer montan iar gradina va deveni mai atragatoare daca organizati din loc in loc cate un punct de atractie, realizat din pietre de calcar deschise la culoare.

Intr-o gradina cu pietre, foarte potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea inalte. Avand in vedere ca majoritatea dintre ele infloresc doar primavara, este indicat sa le alternezi cu ierburi care infloresc vara, iarba neagra si plante anuale, pentru a adauga culoare pe tot parcursul anului. Unii gradinari sunt de parere ca intr-o astfel de amenajare se preteaza doar acele plante si ierburi specifice mediilor pietroase. Foarte important este insa sa alegi plantele astfel incat sa reziste la zona si clima in care locuiesti.

Cum se ingrijeste

Gandeste-te la gradina ca la o colectie de plante in ghivece si trateaza-le ca atare! Sapa pamantul din cand in cand cu o furca! Stii ca majoritatea plantelor supravietuiesc intr-un sol sarac in substante hranitoare, insa nu ar fi rau sa-l mai fertilizezi din cand in cand cu balegar sau ingrasamant. Deoarece plantele care cresc intr-o gradina cu pietre sunt mai expuse la conditiile atmosferice decat cele dintr-o gradina obisnuita, ele au nevoie de protectie in timpul iernii. Astfel, inainte de primul inghet trebuie sa le acoperi cu un strat gros de frunze. Alte operatiuni pe care trebuie sa le ai in vedere: taie plantele inalte dupa ce au inflorit, inlatura tulpinile sau frunzele uscate si controleaza atent plantele care au radacini prea puternice sau care sunt prea mari pentru spatiul care le-a fost destinat. 

 

Related posts

Cateva lucruri de care sa tii cont in amenajarea camerei de oaspeti

Adina Meyers

Cele 5 aparate de care ai nevoie la fermă

Adina Meyers

Lasă microbii și problemele la ușă cu tăvițele din oțel inoxidabil pentru dezinfectarea încălțămintei

Adina Meyers