Grădinile cu levănţică, inspirate din peisajele pitoreşti ale Provence-ului, se află în topul amenajărilor exterioare pline de farmec şi poezie. Şi cum ar putea să nu fie iubite de vreme ce concentrează acea joie de vivre, specifică locuitorilor din Hexagon?! Flori în culori pastelate, vegetaţie bogată, adieri proaspete şi răcoroase de lavandă, materiale naturale, accente vintage şi romantice – cam aşa ar putea fi definit în câteva cuvinte stilul provensal.

În continuare, vă dezvăluim câteva dintre secretele acestor amenajări, care nu doar sunt frumoase, ci reflectă un stil de viaţă. Grădinile provensale se remarcă în primul rând prin atmosfera vibrantă, sălbatică şi boemă. Vă mai amintiţi cum arătau grădinile bunicilor noştri de la ţară pe vremea când eram mici? Ei bine, cele provensale se aseamănă mult cu ele! „Ingredientele” lor secrete sunt: bogăţia de specii de plante şi flori (protagonistă este, evident, levănţica) „distribuite” cât mai natural, aleile acoperite cu pietriş sau piatră brută, mobilierul şi decoraţiunile realizate din materiale naturale, cu look antique.

În rol principal, levănţica
Atunci când spunem grădini în stil provensal, automat gândul ne zboară departe, la câmpurile nesfârşite de levănţică din faimoasa regiune aflată în sud-estul Franţei. Cu siguranţă, nu greşim dacă le asociem cu levănţica, având în vedere că această plantă iubitoare de soare a devenit un simbol al Provence-ului. În afară de levănţică, care va fi vedeta amenajării, apelaţi şi la alte specii tipice climei mediteraneene, precum: trandafiri, ienuperi, verbine, plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano), plante căţărătoare (caprifoi roz, glicină, viţă-de-vie).

În rol secundar, piatra naturală
În Provence, piatra se găseşte din abundenţă, aşa că e firesc să fie folosită într-o mare măsură în amenajările exterioare. Indiferent că o utilizaţi cu rol funcţional sau decorativ, efectul va fi încântător, mai ales dacă alegeţi să o asociaţi cu alte materiale naturale, aşa cum este lemnul, sau cu plante urcătoare. De exemplu, pentru mai multă poezie, construiţi gardul şi magazia din piatră brută, iar apoi „îmbrăcaţi-le” cu iederă.

În alte roluri: mobilierul şi decoraţiunile
Detaliile sunt cele care dau acel „quelque chose” unei amenajări, aşa că acordaţi-le importanţa cuvenită. Pentru a reda atmosfera caldă şi liniştită a dealurilor molcome, cultivate cu levănţică şi viţă-de-vie, aveţi nevoie de piese de mobilier rustice, dar elegante, din lemn natur sau fier forjat. Cât priveşte accesoriile şi decoraţiunile, iată câteva idei simple şi şarmante: amplasaţi printre tufele de levănţică amfore greceşti cu look antique; plantaţi ierburi aromatice în coşuri din nuiele; separaţi aleile de zonele cu plante şi flori cu ajutorul unor borduri din lemn sau pietre.

Bine de ştiut
Levănţica este o plantă perenă, aromatică şi medicinală, originară din regiunile calcaroase şi muntoase mediteraneene, folosită cu succes în industria cosmetică, medicină şi gastronomie.

Are aspectul unei tufe, cu frunze mici şi flori albastre parfumate, preferă terenurile aride, însorite şi ferite de vânt, are nevoie de udări regulate şi înfloreşte toată vara. Cu alte cuvinte, o plantă minune: nepretenţioasă, foarte decorativă şi cu întrebuinţări nenumărate.

Text: Lucia Lazăr

Articol preluat din revista Casa Mea

Related posts

Sfaturi pentru udarea grădinii în sezonul cald

Adina Meyers

Cum arată cea mai mare grădină de TRANDAFIRI din România. Un adevărat paradis al iubitorilor de flori – FOTO

Adina Meyers

Cum sa-ti amenajezi o gradina perfecta

Adina Meyers