La Cluj am avut surpriza sa descoperim o gradina care avea de toate si in care monotonia nu isi avea locul. In plus, aici am gasit niste proprietari pasionati, care s-au dovedit extrem de ospitalieri si deschisi in a ne povesti despre universul plin de viata si culoare pe care si l-au creat in jurul casei. Totul a fost ca o joaca, dar, in final, asa cum se intampla cu orice lucru in care se pune suflet, rezultatul a fost spectaculos.

Gradina are o suprafata de 750 mp si a fost amenajata dupa dorinta proprietarilor, care isi dedica o buna parte a timpului liber ingrijirii plantelor. Mai mult, fiind pasionati de calatorii, acestia au vrut sa se simta in propria locuinta ca in vacanta, asa ca au creat un spatiu relaxant, plin de culoare si, in acelasi timp, jucaus.

„Inca din momentul in care am inceput realizarea schitelor pentru gradina ne-am gandit la copii si la prietenii care vor veni in vizita. Pentru a imprima dinamism gradinii, au fost amenajate puncte de interes care sa contrasteze cu liniile sale sinuoase. Prima data am conceput iazul, zonele de stancarie, o forma conica realizata din bucati de sticla, optandu-se la baza acestuia pentru un sistem de iluminat care sa o puna, cat mai frumos posibil, in valoare. In acelasi timp, zona de relaxare contine un foisor de mari dimensiuni, iar pentru perimetrul din imediata apropiere a locuintei am optat pentru realizarea unei fantani arteziene, pentru designul careia ne-am inspirat de la constructiile antice”, ne-a povestit inginerul peisagist Adrian Onaca, care s-a ocupat de amenajarea gradinii de la Cluj.

Tot de la specialist am aflat ca prima operatiune in amenajarea gradinii a fost crearea unei baze solide pentru plante prin adaugarea a 240 m³ de pamant negru, intrucat solul era de slaba calitate. Dupa ce intreaga suprafata a fost nivelata, a urmat alegerea si plantarea arbustilor, florilor si copacilor. „Pentru partea din imediata vecinatate a gardului am optat pentru conifere si arbusti pitici, genul berberis, care intra in contrast cu tencuiala decorativa a gardului, punand-o in valoare”, a mai spus inginerul peisagist. Cele mai spectaculoase puncte ale gradinii sunt: zona de stancarie din partea stanga a curtii, care s-a realizat cu piatra decorativa adusa tocmai din Grecia, cele doua conifere, cupressus arizonica, plantate in zona foisorului si, nu in ultimul rand, iazul care este flancat de patru caderi de apa. „Iazul este inedit datorita spectacolului coloristic conferit de plantele folosite in amenajare”, a spus ing. Adrian Onaca. In final, s-a reusit obtinerea unei gradini luxuriante care inglobeaza o mare varietate de plante cum sunt: ginko biloba, cedrus atlantica pendula, cupressus arizonica, prunus nigra, taxus, trandafiri pe trunchi, cataratori si pitici, 13 specii de juniperus, picea pungnes, acer atropurpureum sau abies tampa.

Mai multe imagini dar si informatii puteti gasi in numarul de febraurie al Revistei Casa Mea!

Material realizat cu sprijinul: ing. peisagist Adrian Onaca
Mobil: 0745.768.361
info@uniquelandscaping.ro
www.uniquelandscaping.ro

Related posts

In 2010 mobilierul de livingul se muta in gradina

Adina Meyers

Vine sezonul! Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia?

Adina Meyers

4 criterii importante care contează în alegerea unei baterii solare

Adina Meyers