Toamna s-a instalat destul de repede, iar acest lucru ne aduce aminte de faptul ca trebuie sa pregatim gradina pentru sezonul rece. Astfel incat totul sa fie in siguranta. In aceasta perioada, gradina este un spatiu sensibil  care necesita ingrijire si pregatire minutioasa. Deoarece se degradeaza vizual in sensul ca, se ofilesc toate plantele, cad frunzele, iar nuantele de gri isi fac tot mai mult aparitia. Insa chiar daca ne place sau nu ne place trebuie sa pregatim gradina pentru anotimpul de primavara. Cand totul va prinde din nou viata.

Acest articol vine in ajutorul dumneavoastra cu cateva idei generale legate de pregatirea gradinii pentru sezonul rece.

Curatenia generala

Inainte de a incepe absolut orice procedeu, trebuie sa ne asiguram ca avem toate uneltele necesare pentru gradinarit. Astfel ca prim pas in demersul curateniei generale, indicat ar fi sa curatam buruienile si florile care au trecut deja. La temperaturi scazute acestea nu vor mai creste si totul va ramane curat pana in primavara. De asemenea sa nu uitam de plantele care ar putea ingheta in timpul iernii. Si pe care va sugeram sa le mutati in ghivece si sa le duceti intr-un loc ferit. În debara, pivnita sau chiar in casa.

Inlaturarea covorului de frunze moarte

Desi pare desprins din filme, ascest covor ruginiu nu este unul benefic solului. Frunzele cazute pot sufoca gazonul si pot provoca boli pentru plantele de la sol.  Tocmai de aceea este necesar ca acest covor sa fie indepartat cat mai des posibil. Astfel incat sa permita gazonului sa respire din nou. Dupa indepartarea frunzelor gazonul trebuie tuns pentru o ultima data inainte de venirea iernii. Iar mai apoi cu ajutorul unui scarificator (manual sau automat) vom putea ventila solul. Care ne garanteaza o creste semnificativa a vegetatiei.

Protejarea pomilor si a plantelor sensibile

Pe langa plantele pe care deja le-am pus in ghivece si le-am mutat la adapost, trebuie sa avem grija si de cele care vor ramane in curte. Pe toata perioada iernii… In perioada de repaus vegetativ, in general iarna sau cand sunt temperaturi foarte scazute, plantele intra intr-o inactivitate temporara. Care le este benefica, fiind o perioada de refacere si care contribuie la viata mai lunga a acestora. Desi sunt plante de exterior, multe dintre plantele din gradina au nevoie de ajutorul nostru. Pentru a le proteja pe timpul iernii de inghet.

In acest sens, protejati aceste  plante cu materiale speciale (panza de iuta, materiale geotextile, folie de plastic cu bule de aer, paie uscate, crengi de conifere). Acestea impiedica inghetarea tulpinii si a frunzelor. Bineinteles este foarte important sa nu protejam plantele atunci cand nu este cazul. Sau sa incepem acest proces mai repede. Deoarece vom creste temperaturile din jurul plantei iar la primul inghet acestea vor muri. Recomandat este sa „imbracam” plantele abia cand temperaturile scad sub 0 grade. Si le vom scoate din materialele de protectie abia la venirea primaverii.  Daca considerati ca va fi o iarna grea cu multa zapada, este recomandat ca in jurul copaceilor mici sa se monteze puncte de sprijin pentru a rezista poverii zapezii.

Related posts

Cum poti sa ai, chiar la tine acasa, un birou practic

Adina Meyers

Sfaturi și produse pentru personalizarea aspectului piscinei

Adina Meyers

Uneltele de taiere Fiskars Quantum™ – un pas inainte in design si inovatie

Adina Meyers