Dincolo de dorinţele exprimate ale clientului, documentarea trebuie să acopere şi acel „nespus” care, în final, va contura identitatea proiectului. Asemeni unei regii de film, munca de proiectare presupune un buget, termene limită, un anume stil, actori (cei care vor implementa proiectul). Pe scurt, constrângeri. Tensiuni, filtrate de zeci de ore de muncă, din care se decantează imaginea finală a proiectului.

Punctul de plecare al acestui proiect se leagă de o idee mult urmărită în proiectele noastre, aceea că sunt importante nu lucrurile, obiectele şi elementele unei amenajări, ci relaţia dintre acestea, vertijul de spaţiu pe care îl facilitează privitorului. Pornind de la acest principiu, am urmărit regularităţile volumetrice ale construcţiei principale ca ordonator al desenului verde. Dincolo de considerentele de ordin estetic, argumentaţia funcţională a fost deosebit de importantă. Înainte de stabilirea zonelor destinate piscinei, relaxării, masivelor florale, s-au făcut zeci de simulări care au urmărit să identifice cu exactitate zonele din grădină cu expunere solară maximă/minimă, pentru a alege corect plantele specifice fiecăreia.

Zona de piscină         

Piscina a fost aşezată în partea dreaptă a grădinii, într-un loc în care, conform simulărilor oferite de programele noastre de specialitate, expunerea solară este maximă (ore/zi). Dimensiunile piscinei sunt relativ mici (4 x 10 metri), suficiente însă pentru o familie. În zona perimetrală din spatele piscinei a fost gândit un loc pentru relaxare, în care au fost amplasate două şezlonguri şi o măsuţă. În spatele acestuia, am creat o zonă verde, modernă, atât în ceea ce priveşte inventarul plantelor utilizate, cât şi geometria pe care o formează dispunerea plantelor (Buxus tăiat cubic, la baza a doi Acer de culoare roşie, Miscanthus, Kniphofia, Calamagrostis, Pachysandra, Festuca, Hemerocallis, Coreopsis).

Profitând de expunerea solară maximă a piscinei, în partea dreaptă a acesteia, lângă alee, am amenajat o grădină mediteraneană, folosind: lavandă, salvie, Allium, Thymus, Mentha, Rosmarinus, Oreganum, Festuca şi Saxifraga. Pentru a închide simetria celor două paralelipipede formate din Buxus (la baza celor doi Aceri roşii), grădina de plante mediteraneene se închide tot cu un pat de Buxus, la baza unui splendid Acer palmatum Shishigashira. În corpul verde al patului de Buxus urmează să fie montată o băncuţă de lemn. Zona de relaxare este acoperită cu un material compozit (deck) de culoare gri natur. Piscina este legată de casă printr-o alee formată din pătrate din material compozit, încastrate în iarbă. Alegerea acestor texturi şi forme geometrice a urmărit aceeaşi rigoare a spaţiului în funcţie de care a fost tematizată construcţia principală. Montarea în sol a dalelor s-a făcut în aşa fel încât să se respecte confortul în mers şi siguranţa mentenanţei, în special în timpul tăierii gazonului (astfel încât cuţitele maşinii de tuns iarba să nu le întâlnească). Implementarea proiectului a fost realizată în şase zile lucrătoare de către firma Kaluna Oradea.

Atuuri

Paleta coloristică a plantelor e dominată de verde şi completată doar cu roşu şi galben (foliaj şi/sau floare). Acesta este un aspect care conferă omogenitate spaţiului verde. Copacii utilizaţi sunt Acer, Zelkowa şi Albitzia.

O soluție împotriva buruienilor

Pentru a împiedica apariţia buruienilor, toate suprafeţele destinate plantelor au fost acoperite cu folie neagră, peste care s-a aşezat pietriş natur, cu sort de 3-7 mm, textură şi dimensiune alese pentru întreaga grădină (zonele florale).

Plasă împotriva cârtițelor

Gazonul de tip rulou, montat pe o plasă împotriva cârtiţelor, este udat cu ajutorul unui sistem automat de irigaţie format din opt linii şi programat astfel încât să ofere cantitatea de apă potrivită în fiecare sezon.

Zona terasei

Terasa a fost prevăzută, perimetral, cu jardiniere adânci (1 metru), pentru a putea planta Acer Dissectum, Buxus topiar (rotund), Coreopsis, Armeria maritima, Festuca, Sagina, Carex etc., în funcţie de expunerea solară. Astfel, am urmărit să asigurăm acestei zone cu maximă vizibilitate din casă (există o zonă vitrată în această parte a locuinţei) atât elemente de rigoare, cât şi accente care să o facă prietenoasă pe întreg parcursul anului (prin foliaj, floare sau structura ramurilor).

Zona de intrare

Pentru a popula jardiniera de la baza peretului decorativ de la intrare, am utilizat ca plantă grimpantă o Hedera Gloire de Marengo, dar şi Pennisetum, Calluna, Armeria, Miscanthus etc.

Ce ne place

Întreg spaţiul verde este delimitat cu gard viu din Cupressocyparis Leylandii. Separarea gazonului de zona destinată gardului viu (la bază cu folie şi pietriş) s-a făcut cu ajutorul unui separator Econo 3000, produs în Canada (importat în România de Kaluna).

Text: Adrian Burcă

Material realizat cu sprijinul

Kaluna, Ing. Peis. Corina Burcă

www.facebook.com/KalunaLandscaping

 

 

 

 

Related posts

Borduri pentru flori, din piatra sau lemn

Adina Meyers

Creează-ți un spațiu de relaxare și confort cu fotolii suspendate și jacuzzi

Adina Meyers

Crearea unei perdele protective de arbori

Adina Meyers