Amenajari Exterioare

Ghid practic pentru alegerea pavajului adecvat

Ca element de design exterior, pavajul subliniaza rolul fiecarui spatiu din curte si sustine specificul arhitectural al fiecarui proiect in parte. Insa, dincolo de factorul estetic, pavajul trebuie sa fie intai si intai functional.

Cum stim insa ce tip de pavaj raspunde cel mai bine nevoilor proiectului nostru?

Pentru a gasi raspunsul potrivit este bine ca, inainte de a demara investitia de amena jare a curtii, sa luam in considerare mai multe as pecte cu care ne vom confrunta pe toata durata utilizarii acestor materiale.

Destinatia suprafetei

In functie de destinatia fie carei zone, diferentiem mai multe tipuri de solicitari si pretentii de la pavajul ales. Daca vorbim despre zonele de acces auto, precum cai de acces in incinta, locuri de parcare, atunci vom opta pentru un pavaj robust, extrem de rezistent, capabil sa preia sarcinile la care va fi supusa suprafata. Pentru suprafetele destinate doar traficului pietonal, ale gem materiale care sa sublinieze destinatia respectivei zone. De la pavaje exclusiviste, cu design spectaculos, pana la pavaje clasice, cu design minimalist si accente practice – avem la dispozitie game diversificate, de unde sa alegem in functie de urmatoarele aspecte.

Considerente estetice

Aici ne referim la stilul arhitectural al casei, la particulari tatile peisagistice ale gradinii si, desigur, si la zona in care este amplasata resedinta. Pavajul ales trebuie sa se incadreze armonios in ambient si sa respecte personalitatea caminului, dar mai ales a proprietarului

Factorii de siguranta

Ploile sau ninsorile pot transforma o suprafata pavata necorespunzator intr-o ade varata zona periculoasa. Pentru zonele cele mai expuse, pre cum terasele, treptele, caile de acces catre casa sau locuri de parcare, alege pavaje cu proprietati antiderapante si foarte rezistente la intemperii.

Zonele adiacente piscinelor necesita de asemenea un pavaj rezistent la umiditate si in acelasi timp antiderapant, astfel incat de aceasta zona sa se poata bucura fara griji intreaga familie.

Treptele si diferentele de nivel se recomanda a fi delimitate pentru a reduce riscul de producere a accidentelor.

Utilizeaza palisade asortate pavajului si obtii astfel o suprafata ingrijita si sigura in acelasi timp.

Intretinerea

Daca ritmul de viata nu-ti lasa suficient timp sa te ingrijesti de gradina si cauti solutii practice de amenajare a suprafetelor, cauta pavaje ce be neficiaza de sisteme de protectie atat la interior cat si la exteriorul pietrei de pavaj. Astfel de produse presupun un efort minim de intretinere datorita faptului ca murdaria nu adera pe suprafata lor, sunt mult mai rezistente si isi pastreaza in timp culorile vii.

Bugetul

Pavajele durabile si cu design atragator par la o prima vedere mai scumpe decat cele obisnuite. Insa, daca analizam investitia pe termen lung, constatam ca vom obtine un avantaj deloc de neglijat. Un pavaj superior calitativ isi pastreaza forma, suprafata si culorile chiar si dupa mai multe ierni grele, cu temperaturi foarte scazute. Iar riscul de aparitie a fisurilor pe suprafata este minim in cazul lor, daca le asiguram montajul conform prescriptiilor date de producator.

Related posts

Alei intrerupte, inspirate din orientul indepartat

Adina Meyers

Top 3 vinării din Moldova care merită vizitate

Adina Meyers

O grădină pe marginea lacului

Adina Meyers