LifeStyle

Fum vs. Vapori – de ce să alegi tigara electronica ca metodă pentru a renunța la fumat

Fenomenul țigărilor electronice a luat amploare în ultimii ani în întreaga lume. Acestea sunt considerate mult mai puțin nocive pentru sănătate decât țigările clasice, iar testele realizate până acum arată că țigările electronice sunt o metodă mult mai eficientă pentru a renunța la fumat.

Țigările electronice sunt aparate folosite pentru a inhala substanțe – cea mai comuna dintre acestea fiind nicotina. Acestea se găsesc in supermarketuri și magazine de tigari într-o  varietate de branduri de diferite dimensiuni și clase de putere, piața fiind în continuă dezvoltare. Tigarile clasice aduc nicotina – substanța care provoacă dependență, în plămâni prin fum, însă acesta este însoțit și de alte substanțe toxice precum gudronul sau monoxidul de carbon. Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să încerci aceste dispozitive dacă vrei să te lași de fumat:

1. Vapatul este mai eficient decât alte soluții anti-fumat

Mai multe studii arată că eficiența țigărilor electronice în lupta anti-fumat este de până la 18%, în timp ce metodele alternative, precum gumele de mestecat sau plasturii cu nicotină, nu sunt eficiente decât în proporție de 10 %. Având în vedere rezultatele acestor studii realizate pe un eșantion de aproximativ 900 de fumători cu grade de adicție ridicate care își doreau să renunțe la fumat, utilizatorii de tigari electronice au o eficiență aproape dublă în lupta împotriva fumatului.

Mai mult, studiul realizat în Marea Britanie a dovedit că problemele pe care fumătorii le întâmpină în perioada de sevraj: iritarea sau lipsa capacității de concentrare sunt mult mai reduse datorită utilizării țigărilor electronice.

2. Tigara electronica este cu până la 95% mai puțin nocivă pentru sănătate

Conform Institutului de Sănătate Publică din Anglia, vapatul este cu 95% mai puțin dăunător decât fumatul, iar Guvernul englez se implică în realizarea unor noi campanii pentru a convinge populația Marii Britanii să renunțe la fumat în favoarea produselor noi de vapat. De asemenea, instituțiile statului englez încearcă să dezmintă anumite studii care vizează vapatul drept periculos și ineficient în lupta împotriva fumatului.

Una dintre cele mai vehiculate informații referitoare la gradul ridicat de toxicitate al țigărilor electronice este faptul că acestea ar putea fi cauza bolii ”popcorn-lungs” (plămâni-popcorn), o boală care provoacă tuse foarte puternică și probleme de respirație. Numele acestei afecțiuni vine de la faptul că substanța care provoacă această boală este folosită și în popcornul cu arome. Cu toate acestea, ceea ce nu se mediatizează este faptul că diacetilul, substanța în cauză, este prezentă și în țigările normale într-o porporție de până la 100 de ori mai mare decât în țigările electronice.

3. Țigările electronice te pot ajuta să te lași de fumat fără kilograme în plus

Mai multe studii realizate recent arată faptul că tigarile electronice cu nicotină pot fi soluţia pentru a renunţa la fumat fără grija kilogramelor în plus. Acestea pot fi folosite fără probleme pentru a renunța la fumat fără efecte asupra aspectului fizic. Astfel, cercetările arată că țigările electronice pot fi o armă împotriva obezității generate din cauza renunțării la tutun.

Nicotina – substanța care creează dependență – este cunoscută pentru efectele sale de accelerare metabolică și scădere a poftei de mancare. În medie, persoanele care aleg să renunțe la fumat ajung sa depoziteze până la 5 kg în plus în primul an de abstinență. Țigările electronice oferă posibilitatea reglării nivelului de nicotină din lichide și diminuarea acestuia trepatat, astfel încât să nu afecteze foarte mult procesul metabolic. Totodata, marea varietate de arome din lichidele de tigari electronice contribuie in mod activ la reducerea gustărilor și a poftei de dulce.

Cu toate acestea, nu se recomandă folosirea țigărilor electronice ca metodă de slăbire mai ales pentru nefumători care nu au cum sa beneficieze de acest efect. Totodata, există rezerve în ceea ce privește posibilitatea pe care nicotina o are în apariția unor boli diverse. Deși dezbaterile în ceea ce privește aspectele benefice ale țigărilor electronice continuă, nu pot fi neglijate rezultatele foarte bune obtinute in urma testelor și experimentelor. Deși sunt dispozitive relativ recente care nu au putut fi testate în timp, țigările electronice pot fi considerate o metodă bună de renunțare la fumat. Acestea nu sunt recomandate nefumătorilor, minorilor sau femeilor însărcinate.

Related posts

Ce auzim când ascultăm muzică?

Adina Meyers

Aspiri usor si eficient, garantat 5 ani!

Adina Meyers

5 lucruri pe care sa le verifici cand mergi sa vizionezi un apartament

Adina Meyers