Cand concepem o casa ne dorim sa fie cat mai trainica. Acest lucru inseamna sa se deterioreze greu, sa reziste intemperiilor si, bineinteles, sa nu fie cuprinsa de flacari. Un prim pas este sa alegem un material de constructie ignifug.
Materialul de constructie trebuie ales cu multa grija intrucat diverse materiale au rezistenta la foc si gradul de combustibilitate diferite. Ideal este ca materialele de constructie folosite sa nu permita trecerea gazelor fierbinti, sa nu degaje gaze inflamabile si sa nu permita trecerea flacarilor de la o incapere la alta sau de la o cladire la alta. Astfel, incendiul ramane izolat, fara a produce prejudicii prea mari.
Blocurile de zidarie de calitate, indiferent de materialul din care sunt realizate (ceramica arsa, beton celular autoclavizat – BCA etc.) trebuie sa raspunda si cerintelor de siguranta la foc.
Blocurile de zidarie din BCA sunt realizate din materii prime naturale, pur minerale, si se incadreaza in clasa de reactie la foc A1. Acest lucru inseamna ca sunt un material incombustibil si neinflamabil, constituind o bariera impotriva extinderii focului.
Blocurile de zidarie premium, care se gasesc si pe piata romaneasca, depasesc cu mult, in parametri actuali, alte materiale de constructie solide: au rezistenta la foc de 120 minute pentru pereti de 15 cm, respectand exigentele de izolare si etanseitate.
In consecinta, nu apar fisuri in material, rosturile si imbinarile raman intacte, iar dilatatia blocurilor este minima. Astfel, focul si fumul nu pot patrunde in celelalte parti ale constructiei. Acest avantaj faciliteaza interventiile de stingere a incendiului si protejeaza atat vietile umane, cat si bunurile de valoare din locuinta prin izolarea incaperii afectate.
Mai mult, pe langa faptul ca sunt materiale ecologice, blocurile de zidarie de calitate superioara nu emana fum si nu produc gaze nocive in timpul arderii.
BCA-ul
Blocurile de zidarie din beton celular autoclavizat, cunoscute sub numele de BCA, sunt materiale de constructie naturale, minerale. Acestea au rezistenta la foc 120 de minute in cazul peretilor de 15 cm. Dilatatia blocurilor este minima. Chiar si elementele subtiri, folosite la peretii despartitori, sunt capabile sa garanteze cea mai ridicata rezistenta si siguranta impotriva focului.
Caramida
Caramida, unul dintre materialele cele mai utilizate la ridicarea unei case, are o buna rezistenta la foc, cuprinsa intre 120 pentru un perete de 30 cm grosime si 180 de minute pentru pereti de 38 cm grosime. Asadar, rezistenta la foc depinde de grosimea peretilor. Pentru ca acest material este suta la suta natural, nu emana gaze nocive sau fum in cazul unui incendiu.
Lemnul
Lemnul este un material ideal pentru a ridica o casa. Acesta poseda caracteristici favorabile in relatia cu mediul inconjurator, mai mult decat orice alt material de constructie.
Produsele de lemn consuma mai putina energie in procesul de prelucrare, proces care este mai putin poluant decat in cazul altora.
Se stie ca acestea ofera o buna izolatie termica si un pret bun pentru constructia finala. Singurul inconvenient, aparent, al acestor case este rezistenta la foc. Si totusi, exista solutii pentru tratarea lemnului impotriva focului.
Protectia lemnului de actiunea nociva a focului se realizeaza prin tratarea cu substante ignifuge care au scopul de a mari rezistenta materialului la ardere.
Utilizarea acestora conduce la o intarziere a aprinderii, iar dupa aprindere jarul trebuie sa se stinga cat mai repede.
Lemnul ignifugat are rezistenta la flacara deschisa intre 90 si 100 de minute. Substantele ignifugante se pot aplica prin pulverizare, imersie, pensulare.
In cazul in care s-a optat pentru o casa pe structura de lemn, este indicat ca aceasta sa fie placata cu OSB deoarece acesta este neinflamabil. La interior este recomandata utilizarea placilor din gips-carton care au un coeficient de transfer termic redus. Mai mult, acestea contin ipsos, ce are ca element constitutiv apa in proportie de 20%, care se elibereaza in timpul incendiului, atenuand efectele nocive ale acestuia.
Companiile de asigurari sustin ca nu se constata incendii mai frecvente la casele din lemn sau pe structura de lemn. S-a constatat ca in cazul unui incendiu problemele apar la mobilier, mochete sau perdele care se aprind primele, dar nu la pereti.
Text: Anca Ghiorghiu
Articol preluat din Revista Casa Mea