LifeStyle

Femeile sunt superioare bărbaților, din punct de vedere genetic! Iată ce spun cercetările științifice!

Numite uneori cu gratitudine „sexul frumos”, femeile sunt cel mai adesea considerate „sexul slab” prin comparație cu bărbații.

Această mentalitate a persistat secolele la rând, dacă nu a existat dintotdeauna. Tocmai în acest context, medicul și cercetătorul științific Sharon Moalem ne demonstrează contrariul. În cartea Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor, publicată de Editura Trei, omul de știință canadian susține:

Teza este următoarea: din punct de vedere genetic, femeile sunt superioare bărbaților”. Afirmația revoluționară a cercetătorului în domeniul geneticii este urmată de o demonstrație solidă, bazată pe cercetări în domeniul medicinei, geneticii și biologiei și exemplificată cu situații din propria viață sau cele ale pacienților săi.

Ce ne învață Sharon Moalem 

În introducerea cărții sale, Sharon Moalem explică motivul care a stat la baza cercetării atât de laborioase:

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Femeile au sisteme imunitare mai puternice. Femeile riscă mult mai puțin să sufere tulburări de creștere sau dezvoltare. Ele sunt capabile să perceapă semnificativ mai multe culori decât bărbații. Și, per total, se luptă mai bine cu cancerul. Femeile sunt pur și simplu mai puternice decât bărbații în orice stadiu al vieții. Dar de ce?”

Ca cercetător genetician, Sharon Moalem a găsit răspunsul în cel de-al doilea cromozom X, care pune la dispoziția femeilor o gamă mult mai largă de opțiuni. Spre deosebire de bărbați, femeile pornesc din start cu un avantaj genetic care dezvăluie secretul longevității lor, al răspunsului imun puternic și al faptului că văd lumea în mult mai multe culori decât bărbații.

De ce femeile sunt mai greu de distrus

În fiecare capitol al cărții, cercetătorul canadian oferă un răspuns pertinent la mai multe tipuri de întrebări:

  • de ce femeile sunt mai greu de distrus,
  • de ce se bucură de superimunitate, vitalitate și rezistență mai mare decât a bărbaților,
  • din ce motiv sănătatea femeilor nu este la fel cu cea a bărbaților
  • care este costul pe care îl plătesc uneori pentru darurile pe care le-au primit.

Celulele persoanelor cu structură genetică feminină au doi cromozomi X. Pe când structura genetică masculină este XY. Cromozomul X este moștenit de la mamă, iar cel Y de la tată.

Posibilitatea de a folosi doi cromozomi X le oferă femeilor o mai mare diversitate genetică”. Acesta este motivul pentru care „femeile ies mereu învingătoare” e de părere Sharon Moalem.

Mai clar, pentru că au un cromozom X de rezervă, femeile au avantajul de a putea accesa întreaga istorie genetică a omenirii. Astfel găsesc soluții de supraviețuire mult mai eficiente decât o poate face organismul unui bărbat, în situații similare.

Într-un stil persuasiv, captivant și pe înțelesul celor mai puțin familiarizați cu genetica, cercetătorul canadian aduce în atenția cititorului principalele provocări care pot apărea de-a lungul vieții. Și, prin exemple concrete și date științifice demonstrează că, până la urmă, femeile sunt „sexul puternic”.

Aceasta pentru că în materie de vitalitate, reziliență, longevitate și intelect sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic.

Organismul femeilor reacționează diferit

Nonconformistă, documentată și scrisă într-un stil de popularizare științifică, Jumătatea mai bună este o carte care atrage atenția asupra unor practici în medicină. Cercetările și testarea medicamentelor, spre exemplu, se realizează, în mare parte, pe subiecți de sex masculin. Nu este de mirare, spune cercetătorul canadian, că femeile prezintă reacții adverse într-o măsură mult mai mare decât bărbații. Pur și simplu, organismul lor reacționează diferit.

Concluzia lui Sharon Moalem este că, de fapt, superioritatea genetică a femeilor vizează protejarea vieții, supraviețuirea urmașilor și până la urmă, a întregii specii.

Tradusă în peste 21 de țări, Jumătatea mai bună – volum dedicat de autor soției sale – este o carte care propune cititorilor o teorie fascinantă și revoluționară. Sar în același timp atrage atenția și asupra unor prejudecăți existente în lumea medicală.

„… Să nu mai concepem  studii care privesc femeile exclusiv prin prisma biologiei masculine” îndemnă autorul. Iar o schimbare de atitudine în lumea medicală ar fi în beneficiul tuturor.

Femeile sunt cele care au evoluat pentru a fi jumătatea mai puternică din punct de vedere genetic. Cu cât acceptăm mai repede acest fapt și cu cât ne ajustăm mai repede modul în care facem cercetare și practicăm medicina, cu atât ne va fi mai bine tuturor”, mai spune Sharon Moalem.

Related posts

Cea mai cunoscută trupă de artă urbană, demonstraţie live într-un centru comercial!

Adina Meyers

Ciorba de post cu legume: un deliciu bogat in substante nutritive

Adina Meyers

O caramida cadou pentru fiecare accesoriu vestimentar cumparat

Adina Meyers