LifeStyle

Expozitia “Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond”

Galeria Galateca este onorata sa gazduiasca expozitia "Hands of Korea" intre 1-6 septembrie 2015. Vernisajul va avea loc marti, 1 septembrie, orele 17:00.

Cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la infiintarea relatiilor diplomatice Romano-Coreene, Ambasada Republicii Coreea la Bucuresti va organiza aceasta expozitie, in colaborare cu Forumul Bajaghi din Coreea, in cadrul primului "Festival al Ambasadelor 2015", care a fost lansat si organizat de Asociatia ESCU.

Expozitia "Hands of Korea" reuneste trei arte traditionale autentice, unice si rafinate din cultura coreeana: Bojaghi, Joomchi si Hanbok, ce au supravietuit trecerii timpului si sunt in prezent foarte relevante pentru noile generatii de artisti contemporani, artizani, curatori si cercetatori. Lucrarile de arta incluse in aceasta expozitie surprind conceptele si tehnicile intrinseci si sunt fie piese de patrimoniu din colectii muzeale coreene sau internationale, fie interpretari contemporane provocatoare realizate de 30 de artisti si designeri coreeni renumiti: Young Im Na (designer hanbok), Soon Hee Kim (Korea Masterhand, director la muzeul Chojun Textile Quilt Art Museum), Kyung Hee Kim, Young Soon Kim, Im Sun Noh, Young Sim Baek, Jung Sook Lee, Young Min Lee, Cheong Sil Lee, Jiseon Lee, Hyun Ju Lee, Mik Young Jang, Yun Suk Jeong, Mi Sun Chang, Yea-Geum Jung, Hwa-Ja Jeon, Ji Sun Cha, Eun Je Choi, In Sook Choi, Ji Yeon Hwang, Chyu Ree, Hee Soon Yoo (Korea Masterhand), Geum Hwa Ko, Soon Aea Park, Hae Hong Chang, Jihye Shin, So Ra Lee, Jung-Suk Ham, Chunghie Lee (presedinte la Korea Bojaghi Forum) si Jiyoung Chung (joomchi artist).

Hanbok, tinuta traditionala a poporului coreean, este o traditie pretuita in societatea coreeana de peste 1.600 de ani. Desi pana acum 100 de ani, costumul era purtat in fiecare zi, astazi coreenii il poarta doar de zilele nationale sau festivitati si aniversari. Hanbok a fost transmis din generatie in generatie de-a lungul anilor pana in prezent si este extrem de apreciat pentru culorile sale intense si subtile, care au fost influentate atat de geografia, cat si de clima din peninsula coreeana.

Bojaghi este o panza coreeana traditionala, care se realizeaza cu scopul de a impacheta, a proteja, a acoperi si a decora: documente de nunta, ornamente corporale sau produse alimentare. Traditia Bojaghi dateaza din secolul al 14-lea si a fost folosit de aristocrati si de oamenii obisnuiti, iar in afara de scopul decorativ, indeplineste de asemenea si un rol religios si simbolic. In ultimii ani, Bojaghi a aparut ca un mestesug care inspira foarte mult artisti contemporani si este din ce in ce mai larg raspandit in lume.

Joomchi este o tehnica coreeana veche de 1000 de ani de fabricare a hartiei ce foloseste apa pentru a sigila manual mai multe straturi subtiri de hartie pentru a forma o textura foarte rezistenta. Chiar daca Joomchi nu este foarte raspandita, aceasta tehnica s-a bucurat in ultimii ani de un interes aparte din partea artizanilor si a artistilor vizuali. In aceasta expozitie, artista Jiyoung Chung a interpretat acest mediu printr-o viziune artistica unica. Prin instalatiile si experimentele artistice si prin conferintele sau workshop-urile joomchi, Jiyoung Chung a impins limitele acestei traditii intr-o forma de arta contemporana.

Galeria Galateca tocmai ce a incheiat a 10-a expozitie dedicata IEI romanesti, piesa vestimentara iconica in cultura traditionala romaneasca. Expozitia "Maiastra (Magic Bird) – Povestea nespusa a iei", alaturi de “Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond” dovedesc importanta pe care o poate avea patrimoniul bine conservat in societatea contemporana.

Astfel, dorim sa ii invitam cordial pe toti cei care sunt interesati in explorarea unei culturi fascinante sa viziteze expozitia: “Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond” la galeria Galateca in perioada 1-6 septembrie.

De asemenea, tot parte din Festivalul Ambasadelor, in cadrul programului Romaniei, prezentat la Biblioteca Nationala a Romaniei, galeria Galateca va organiza o expozitie-instalatie pop-up realizata de artistele vizuale Maria Constantinescu si Dorina Horatau, instalatie ce a facut parte din expozitia ‘Maiastra. Nasterea unei lumi’, prezentata la Galateca in perioada 23 iunie – 29 august 2015. Instalatia va cuprinde lucrari precum 'Tron cu Maica Domnului torcand' sau 'Cubul de sticla cu fus' semnate de Maria Constantinescu, in care regasim o strategie plastica de recuperare a traditiei, caracteristica artistei, si obiectele textile 'Lucruri de altadata' sau ‘Tol' ale Dorinei Horatau, un artist vizual cu experienta in domeniul artelor si designului textil.

Vernisaj 1 septembrie, orele 17:00

Curator: Chunghie Lee, Jiyoung Chung

Co-curatori: Anna Maria Orban, Roxana Gibescu

Designer Hanbok: Young Im Na

Related posts

1 iunie la Muzeul Antipa

Adina Meyers

Franke design inovator

Adina Meyers

Au mai ramas doar cateva zile in care poti vota proiectele celor trei studenti timisoreni calificati in semifinalele concursului international Electrolux Design Lab

Adina Meyers