In momentul in care decid sa isi construiasca o casa, in mintea proprietarilor apar o multime de intrebari si au de facut mai multe alegeri care, fara o documentare amanuntita sau fara sfatul unui specialist, par extrem de dificile. De exemplu, trebuie sa se decida daca isi construiesc o casa cu etaj sau cu mansarda.

Specialistii sustin ca varianta mansardei presupune costuri mai mici de constructie si de intretinere. Mai exact, materialele de constructie pe care le folositi pentru ridicarea unei mansarde sunt mai putine decat cele necesare ridicarii unui etaj, acelasi lucru fiind valabil si in ceea ce priveste costurile generate de manopera.

Explicatia este simpla. In cazul mansardei este necesara o singura placa de beton peste parter, tavanul putand fi realizat din dulapi de lemn, izolati, avand acelasi principiu ca in cazul podurilor vechi.

In plus, zidurile unei mansarde sunt mai joase decat cele ale unui etaj si chiar daca diferenta consta doar in cateva zeci de centimetri, atunci cand vine vorba de caramizi, zidarie si tencuiala se ajunge la sume importante.

La capitolul dezavantaje putem trece suprafata utila mai mica a mansardei decat a parterului din cauza apelor acoperisului, acest mic impediment fiind insa compensat de faptul ca o mansarda se incalzeste mai usor, cu costuri mai mici.

Un alt avantaj de care va veti da seama abia cand va veti muta in noua casa sunt geamurile de mansarda, care permit luminii sa cada vertical in camere si, in acelasi timp, inlesnesc efectul de sera, fapt care va ajuta sa castigati cateva grade in ambient, iarna.

Construirea sau renovarea mansardei, chiar daca e mai putin costisitoare decat a unui etaj, presupune totusi niste costuri pe care le puteti acoperi mai usor daca v-ati facut in avans niste economii.

In acest sens, va recomandam un produs financiar eficientprodusul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si proiectul e mai amplu, puteti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai avantajoase dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

Related posts

Soluţii de decor cu piatră decorativă

Adina Meyers

Ce avantaje au acoperișurile din țiglă metalică?

Adina Meyers

Proiect de casă de vacanţă în stil country: P, 92 de mp. O buna varianta pentru zona rurala

Adina Meyers