Anual, mii de oameni îşi pierd viaţa în urma accidentelor casnice, iar cea mai mare parte a acestora au loc în baie, unde există umiditate, abur şi suprafeţe alunecoase, adică pericole pe care acum ai posibilitatea să le elimini uşor şi sigur, cu ajutorul unor dispozitive „minune”.
Iată care sunt principalele pericole din baie şi cum le poţi preveni:
Electrocutare
Se ştie că umiditatea şi electricitatea nu fac casă bună, din simplul motiv că apa este un transmiţător al curentului electric, iar întâlnirea lor poate avea efecte fatale. În afară de faptul că priza reprezintă un spaţiu deschis, în care poate intra umezeală mai uşor, dacă nu este prevăzută cu protecţie specială, mai există o problemă: în pereţii băii sunt încastrate ţevi de alimentare cu apă rece şi caldă, dar şi fire electrice. În cazul în care o ţeavă se fisurează, picură sau face condens, apare riscul ca apa să ajungă la firele electrice, dacă acestea se află pe acelaşi perete. Care este soluţia? În primul rând, este recomandat să amplasaţi ţevile şi cablurile electrice pe pereţi diferiţi. Dacă acest lucru nu este posibil, pentru că vă doriţi să aveţi prize lângă oglindă pentru utilizarea feonului sau aparatului de tuns, atunci poziţionaţi ţevile de alimentare cu apă în partea inferioară, la minimum 20 cm distanţă de cablurile electrice. În plus, asiguraţi-vă că accesul la ţevi se poate face uşor, prin intermediul unei guri de vizitare pe care să o deschideţi periodic, pentru a depista în cel mai scurt timp posibilele scurgeri de apă şi pentru a le remedia imediat.
Specialiştii recomandă pentru băi: prize cu protecţie la umiditate, protecţii diferenţiale pentru prize, circuite şi întrerupătoare, dar şi un transformator de separaţie. Dispozitivele diferenţiale trebuie verificate lunar, prin apăsarea butonului de test integrat. Instalatorul are obligaţia să respecte distanţa faţă de sursa de apa (de minimum 60 cm), pentru a se asigura că stropii de apă de la robinetul lavoarului sau duşului nu vor ajunge la priză.
În plus, folosiţi doar electrocasnice conforme cu standardele de securitate în domeniu, fără improvizaţii. Dacă un produs electric de îngrijire personală se defectează, reparaţi-l doar în service-urile agreate de producător şi nu acceptaţi sub nicio formă cabluri electrice întrerupte sau înădite.
Pentru a evita riscul producerii unui scurtcircuit, nu este indicat să folosiţi aparatura electrică atunci când vă aflaţi în contact cu apa!
Alunecare
Cu siguranţă, există multe persoane care au alunecat măcar o dată în cadă, în cabina de duş sau pe gresie, aşa că ştiţi ce înseamnă la propriu să vă fugă pământul de sub picioare. Dacă atunci aţi avut noroc şi nu v-aţi rănit grav, alţii, în schimb, s-au ales cu răni serioase, cu traumatisme sau fracturi în urma unei astfel de experienţe, aşa că montarea unor suprafeţe antiderapante în baie este foarte importantă. În primul rând, alegeţi gresie cu striaţii sau tratată cu o substanţă specială, care să prevină alunecarea. De altfel, cabinele de duş şi căzile moderne sunt prevăzute cu o astfel de protecţie, care are rolul de a preîntâmpina alunecarea, atunci când aveţi tălpile ude, atunci când există spumă sau săpun lichid pe aceste suprafeţe.
Tăieturi sau zgârieturi
Pentru a elimina astfel de pericole, este obligatoriu să alegeţi o oglindă securizată şi pereţi din sticlă securizată pentru cabina de duş. Sticla securizată se obţine prin încălzire la o temperatură de aproximativ 650 de grade Celsius, punct în care aceasta începe să se înmoaie. Suprafeţele externe sunt răcite cu rapiditate, creând astfel o compresie puternică. Procesul de încălzire, urmat de cel de răcire, este efectuat controlat electronic, iar parametrii după care se realizează acest proces influenţează fundamental calitatea geamului securizat. Rezistenţa sa mecanică la îndoire este de obicei de patru sau cinci ori mai mare decât a sticlei normale, iar dacă se sparge, se fracturează în cioburi foarte mici, inofensive pentru cei care vin în contact cu ele.
De asemenea, pentru a preveni astfel de accidente, este foarte important să înlocuiţi de urgenţă plăcile ceramice din baie, lavoarul, cada sau vasul de toaletă, în cazul în care s-au spart sau ciobit.
Lovire
Evitaţi să supraaglomeraţi baia cu obiecte de mobilier şi electrocasnice şi utilizaţi în mod inteligent spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. În plus, alegeţi obiecte sanitare şi piese de mobilier care să nu aibă muchii foarte ascuţite, în care să vă răniţi.
BINE DE ŞTIUT
Nu lăsaţi în priză aparatele electrice de îngrijire personală după ce le-aţi folosit şi evitaţi să utilizaţi prelungitoarele, de care vă puteţi împiedica, pe care puteţi călca din greşeală sau în care se poate scurge apă. Planificaţi prize separate pentru maşina de spălat şi pentru celelalte aparate electrice sau electrocasnice: boiler, ventilator etc.
PONT
În cazul în care cada şi gresia din baie nu au protecţie antiderapantă, există o soluţie ieftină şi la îndemână prin care puteţi rezolva această problemă: apelaţi la covoraşe speciale de protecţie. Acestea se „ancorează” cu ajutorul unei ventuze speciale de gresie sau cadă, iar în momentul în care călcaţi pe ele, veţi veţi avea senzaţia de stabilitate, pentru că este imposibil să alunecaţi în vreun fel.
Articol preluat din revista Casa Mea
Text: Simona Popa