Amenajari Interioare

Despre corecta alegere a panourilor solare

Panourile solare au inceput sa fie din ce in ce mai cautate, iar asta pentru ca ele sunt cele care ne permit sa profitam la maxim de o sursa de energie care nu este doar foarte puternica, ci si disponibila „la liber”. Desigur, costurile initiale tind sa fie destul de ridicate, dar in timp ele vor fi amortizate, ceea ce fac din panourile solare sa fie una dintre cele mai sigure investitii ale tale.

Trebuie insa sa tii cont de mai multe lucruri inainte de a apela la acestea, astfel incat sa ai garantia ca ai luat cele mai bune decizii pentru nevoile tale. Iti vom vorbi in continuare, in cadrul acestui articol, despre principalele aspecte pe care tu va trebui sa le ai in vedere inainte de a scoate banii din buzunar.

Pentru inceput, e bine sa stii ca exista doua categorii principale de panouri solare, si anume panouri solare fotovoltaice si panouri solare termice. Fiecare dintre ele are o anumita intrebuintare (ele nu se inlocuiesc una pe cealalta), iar impreuna ne pot aduce mai aproape de independenta energetica. Dupa cum spuneam, costurile vor fi unele mai ridicate, dar ele vor fi amortizate odata cu trecerea timpului. In plus, statul poate sa ofere subventii pentru cumpararea si montarea unor panouri solare, acestea putand sa ajunga la sume care sa acopere o buna parte din suma necesara.

Panourile solare fotovoltaice sunt cele care ne ajuta sa obtinem energia electrica, folosindu-ne de energia oferita de soare. Sunt utile in special atunci cand avem casa situata intr-o zona mai izolata, care nu permite un acces facil la reteaua de electricitate, dar si atunci cand vrem sa avem facturi mai mici la curent sau chiar inexistente. Panourile solare fotovoltaice sunt destul de usor de instalat, iar acestea au o durata de viata destul de lunga, care poate sa ajunga pana la 20-25 de ani.

De cealalta parte, panourile solare termice sunt cele care au ca rol principal incalzirea unei locuinte, care se poate realiza integral sau partial. In cele mai multe cazuri, daca numarul de panouri este cel necesar, casa poate fi incalzite complet pe durata iernii de catre aceste panouri solare termice, chiar si atunci cand nu ne putem bucura de soare in fiecare zi. Randamentul depinde desigur si de modul in care este construita casa, unde este amplasata si cat de bine este izolata din punct de vedere termic.

Pe langa tipul panourilor solare, e bine ca tu sa iei in considerare care este coeficientul de temperatura (adica cat de mult influenteaza caldura si frigul performantele panourilor), garantia oferita de producator (companiile serioase si cu vechime in domeniu pot oferi o garantie chiar si de pana la 25 de ani) si tipurile celulelor solare (cele mai utilizate sunt panourile policristaline, iar asta pentru ca ele sunt capabile sa ofere un excelent raport intre pret si performanta).

Mai trebuie sa avem in vedere si modul in care instalam panourile solare, astfel incat randamentul acestora sa fie unul maxim. Asadar, cel mai bine este ca montarea lor sa se realizeze astfel incat sa fie orientate catre Sud, iar ele sa aiba o „panta” de 15 grade. De ce? Pentru ca in acest fel va exista un efect de autocuratare. De asemenea, incearca sa nu omiti existenta unui circuit electric de impamantare facut special pentru noul tau panou solar.

Related posts

Alegerea produselor potrivite pentru spatiul de birou de acasa

Adina Meyers

Colecție specială de mese la reduceri – 5 mese „tres chic” la promoție

Adina Meyers

Ce frigider este potrivit pentru tine si familia ta?

Adina Meyers