Practic

Despre amenajarea ingenioasa a subsolului

De foarte mult timp subsolul nu mai reprezinta un simplu loc de depozitare a lucrurilor de care nu mai avem nevoie, un loc neprimitor in care ne era frica sa mergem atunci cand eram mici. Acum incep sa fie la ordinea zilei cerintele celor care apeleaza la designeri de a-i ajuta sa isi amenajeze subsolul, astfel incat acesta sa fie un loc in care sa ne relaxam, sa fugim de cotidian si sa ne reincarcam bateriile. Cu toate acestea, inca sunt destul de multe la numar persoanele care nu folosesc deloc la adevaratul sau potential subsolul.

Daca stim cum sa reamenajam astfel incat sa scapam de decorul sobru si rece atunci subsolul poate deveni o incapere ca oricare alta, ba chiar un mediu in care sa evadam, sa scapam de problemele de peste zi. De ce nu, zona asta poate fi chiar una perfecta pentru petreceri, in care sa iti chemi prietenii. Poti amplasa aici o masa de biliard (daca spatiul iti permite), sa amenajezi o micuta sala de cinema, iar exemplele pot continua. Vorba aia, limita e cerul. Haide insa sa vedem care sunt cele cateva sfaturi pe care noi ti le dam atunci cad vine vorba de amenajarea ingenioasa a subsolului.

Subsolul trebuie sa fie privit ca o camera bonus, nu ca pe una in care pur si simplu intri o data pe luna si atunci pentru a depozita niste cutii cu obiecte de care nu mai ai nevoie dar nu vrei sa le arunci. Nu, aici ai atat de multe posibilitati de ai oferi o adevarata utilitate incaperii incat nici nu stii de unde sa incepi. De exemplu, sunt foarte multe persoane care aici isi amenajeaza un atelier, un loc in care sa mestereasca (unii in acest fel se relaxeaza). Alte persoane creaza aici un mic studio multimedia, in care sa se relaxeze urmarind cele mai noi filme sau serialele lor preferate. Indiferent de ceea ce tu alegi sa faci, va trebui insa sa tii cont de cateva reguli, astfel incat sa ai siguranta ca te vei bucura la maxim de aceasta incapere in plus la care ai acces.

Pentru inceput, va trebui sa te asiguri daca este sau nu nevoie de instalarea unei noi instalatii electrice. Pana la urma, indiferent de ce vei face in subsol va trebui sa ai o sursa de lumina, precum si acces la o sursa de curent electric (mai ales daca o sa optezi sa folosesti aceasta incapere ca pe o mica sala de cinema). De ce? Pentru ca in caz contrar s-ar putea sa risti supraincarcarea retelei electrice deja existente si nu vrei acest lucru.

Fa o curatenie generala aici si spala peretii cu o solutie speciala impotriva mucegaiului (vrei sa scapi de el deoarece are efecte nocive asupra sanatatii noastre). Dupa aceea foloseste o vopsea speciala care are ca rol tinerea la distanta a igrasiei (nu va permite apei din perete sa iasa la suprafata si sa se formeze astfel igrasia, care va duce la aparitia mucegaiului – un practic un cerc vicios aici). Putem folosi deasemenea pentru tavan un plafon de gips.

Daca bugetul iti permite nu ezita sa instalezi aici si un aparat de aer conditionat, pentru o aerisire adecvata a incaperii. Pana la urma vorbim de un subsol care cel mai probabil nu are decat cateva ochiuri de fereastra in cel mai bun caz.

Pentru ca un subsol tinde aproape intotdeuna sa fie sobru, intunecat, e de preferat ca dupa reamenajare sa predomine culorile luminoase si insorite, iar aici putem da ca exemplu galbenul, portocaliul, albastrul sau albul. Jocurile de culoare sunt cele care ofera vitalitate casei tale, iar din acest motiv designerii le recomanda de fiecare data. Acest lucru este cu atat mai recomandat atunci cand vine vorba de subsol, deoarece ne ajuta ca dintr-o incapere sumbra si chiar infricosatoare pentru copii sa cream un spatiu ideal pentru petrecerea timpului liber.

 

 

Related posts

Camera copilului, un proiect serios. Partea I

Adina Meyers

Cum să pregăteşti camera copilului pentru şcoală

Adina Meyers

3 surse surprinzătoare de poluare a aerului din casă și cum le poți curăța

Adina Meyers