LifeStyle

Delicii orientale de vară

Fie că vrei o alimentație sănătoasă și sățioasă – însă ușoară într-o zi în care căldura e suficient de apăsătoare, încât să nu vrei să te mai ‚incarci’ cu un stomac plin – fie că ai adoptat un stil de viață vegetarian sau, pur și simplu pentru că îți dorești să mănânci și altceva decât o bucată de carne, să știi că ai la dispoziție mai multe opțiuni delicioase pe care le poți încerca. Astăzi îți propunem năutul și lintea – niște boabe mici, dar atât de bune pentru organismul tău!

Știai că năutul își are originea în Asia, mai exact în Orientul Mijlociu? Nu-i de mirare că fiecare restaurant cu specific are în meniu măcar un tip de hummus. Nautul este bogat în fibre și proteine, putând înlocui cu succes carnea. Este o sursă de vitamina B, acid folic, minerale (magneziu, fosfor, potasiu, calciu) și oligoelemente, beneficiile năutului în alimentație fiind multiple: pentru digestie, pentru sistemul cardiovascular, în curele de slăbire. În plus, având efect antioxidant este recomandat chiar și diabeticilor. 

Unde mai pui că năutul nu are numai utilizare alimentară, ci și terapeutică. În medicina tradițională europeană se folosește pentru  reducerea arsurilor gastrice și ca aliment tonic, în timp ce medicina indiană îl utilizează pentru tratarea unor boli ale gâtului, ficatului, vezicii biliare sau pielii.

Iar dacă trecem la sora lui, lintea, beneficiile sunt similare. Asemănătoare năutului, în secolele trecute lintea era folosită pe post de substitut al cărnii de către cei săraci. Alegerea nu era, însă, una nesănătoasă, întrucât lintea conține o multitudine de nutrienți și se digeră mai bine decât carnea. Pe lângă conținutul ridicat de proteine, lintea este o sursă importantă de vitamine (B, E, A, C, K) sau minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu sau sodiu).

Lintea se prezintă în mai multe culori în portofoliul Sano Vita:

  • Lintea rosie: avantajul este că implică cel mai scurt timp de gătire (minimum 15 minute) și se înmoaie la fierbere, motiv pentru care se poate folosi în piureuri, supe creme, dar și plăcinte.
  • Lintea verde: deși timpul de gătire este mai lung, de aproximativ 45 minute, avantajul este că boabele nu se sfărâmă, ci își păstrează forma rotundă, iar gustul este ușor piperat.

Ca să te convingi de beneficiile celor 2 ingrediente-cheie – năutul și lintea – încearca-le inițial fierte, în salate verzi, împreună cu condimentele preferate, legume proaspete de sezon, bucățele de brânză și măsline verzi, peste care torni un strop de ulei de măsline. Vei obține rapid un fel de mâncare delicios, sățios, plin de proteine, vitamine și minerale. 

După ce te-ai convins cât de mult bine îți fac, poți trece la gătit varii mâncăruri calde cu ele. Poftă bună!

Related posts

Cu barba nu te-ncurci! Alege cine e “Da sau Pa” și califică-te pentru premii

Adina Meyers

Franke lanseaza My Menu

Adina Meyers

8 pași pentru curățarea și igienizarea bucătăriilor în cel mai scurt timp

Adina Meyers